Megdőlt a mítosz: aki elhízott, nem egészséges

Egy friss kutatás tiszta vizet öntött a pohárba.

Az aranyérbetegséget kiváltó okok között vezető helyen szerepel a túlsúly - részletek itt.

Sokan még mindig úgy vélik, hogy egy túlsúlyos vagy elhízott ember is lehet egészséges, ha rendszeresen mozog. Ám egy, a napokban publikált spanyol kutatás szerint ez csupán egy mítosz: nem lehetünk egyidőben elhízottak és egészségesek, illetve az edzés nem ellensúlyozza, és nem törli el a túlsúly szervezetre gyakorolt negatív hatásait - számolt be róla a webMD.

Magasabb a szívbetegségek rizikója

A tudósok közel 528 ezer spanyol felnőtt adatait elemezték. Mindannyian dolgozó emberek, közel 70 százalékuk férfi, átlagéletkoruk pedig 42 év. Az alanyok testsúlya a következőképpen alakult: 42 százalékuk normál súlyú, 41 százalékuk túlsúlyos, 18 százalékuk pedig az elhízott kategóriába sorolható. Döntő többségük, 63,5 százalékuk inaktív, míg 12,3 százalékuk mozog valamennyit, de nem eleget, 24,2 százalékuk pedig rendszeresen sportol.

túlsúly egészség sport mozgás edzés elhízás
A sportolás önmagában nem ellensúlyozza a túlsúly káros hatásait. Fotó: Getty Images

A tudósok végül azt a következtetést vonták le, hogy a túlsúlyos és elhízott embereknél magasabb volt a szívbetegségek kialakulásának kockázata - és ezt nem befolyásolta az, hogy mennyire éltek aktív életet. Valamint a normál súlyú, sportos alanyokhoz mérten az aktív elhízottaknál kétszer akkora volt a magas koleszterinszint kockázata, négyszer akkora a diabétesz és ötször akkora amagas vérnyomáskialakulásának rizikója. Összességében a résztvevők körülbelül 30 százalékának volt magas a koleszterinszintje, 15 százalékuknak a vérnyomása, illetve három százalékuk volt cukorbeteg.

Minden edzés számít

A tudósok szerint ez mégsem ok arra, hogy egy komoly súlyfelesleggel küzdő ember "úgyis mindegy" alapon felhagyjon a mozgással, ugyanis minden fizikai aktivitás számít - és minél többet tudunk sportolni, az általánosságban annál hasznosabb az egészségünkre nézve. A fent említett spanyol kutatás szerzői is kiemelik, hogy minden kategóriában megfigyelték: bármilyen fizikai aktivitást a diabétesz, a magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint csökkenésével hoztak összefüggésbe. Illetve, hogy az első kettőnek a kockázata a fizikai aktivitás növekedésével arányosan csökkent.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: