Megdöbbentő, mennyi magyar túlsúlyos

A magyar az Európai Unió (EU) negyedik leginkább túlsúlyos nemzete. Az Európai Egészségfelmérés (EHIS) legfrissebb eredményei szerint itthon az össznépesség 58,3 százaléka túlsúlyos - csupán Málta, Horvátország és Csehország előz meg bennünket.

Az EU lakosságának 51,3 százaléka túlsúlyos, a magyarok körében azonban 58,3 százalék ez az arány - derült ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának friss adataiból. A magyar férfiak esetében különösen aggasztó a helyzet: 65,3 százalékuk túlsúlyos, szemben az 58,4 százalékos EU-átlaggal. "A túlsúlyos emberek csaknem fele elhízottnak is számít, ami azt jelenti, hogy körükben fokozottan számolni kell a plusz kilókhoz köthető életmódbetegségekkel" - mutatott rá Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa. Azelhízásugyanis megnöveli a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos betegségek kockázatát is.

túlsúly, elhízás, testsúly, testtömegindex, BMI
Megdöbbentő, mennyi magyar túlsúlyos. Fotó: Getty Images

A magyarok csaknem negyede elhízott

A felmérés eredménye szerint Magyarországon az elhízottak csoportjába tartozik a teljes lakosság 23,9 százaléka, nemekre lebontva minden ötödik nő (19,9 százalék) és minden negyedik férfi (25,1 százalék). Az EU-ban ráadásul a magyar nők a hetedik helyen állnak a túlsúlyosság nemzeti rangsorában: a túlsúlyos magyar nők aránya 52,1 százalék. Emellett azt is látni lehet, hogy rengeteg diétás módszer közül választhatnak az emberek - és óriási is a kereslet ezekre -, azonban az eredmények szerint ezek többségükben nem hatékonyak, nagy részük csak pénzkidobás.

Csak az életmódváltás hoz tartós eredményt

Túlsúlyos vagy elhízott? Nem mindegy, számolja ki!

Fontos tudni azt is, hogy a nők körében a számos kudarcos diéta jojóeffektushoz vezet, vagyis minden szakszerűtlenül és szenvedéssel leadott kiló az adott fogyókúrás módszer abbahagyásakor gyorsabban és több kiló formájában tér vissza. "A csodadiéták az anyagcserét teszik tönkre" - magyarázta Farkas Kitti. Mint mondta, az életkor előrehaladtával mind a túlsúlyosak, mind az elhízottak aránya is nő. Tartós eredményt viszont "kampányszerű" fogyókúrával nem érhetünk el. A megoldást inkább a hosszú távon is fenntartható életmódváltásban, egészséges életmódban és megfelelő mennyiségű mozgásban találhatjuk meg.

Az Európai Egészségfelmérés egyébként egy olyan kutatássorozat, amelyet 5 évente megismételnek minden uniós országban. Ez a testtömegindexet (BMI) veszi alapul, amely a testsúly és a testmagasság négyzetének hányadosa. 25-nél magasabb érték esetén túlsúlyról, 30 feletti érték felett pedig elhízásról van szó.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)