Megdöbbentő, mennyi magyar túlsúlyos

A magyar az Európai Unió (EU) negyedik leginkább túlsúlyos nemzete. Az Európai Egészségfelmérés (EHIS) legfrissebb eredményei szerint itthon az össznépesség 58,3 százaléka túlsúlyos - csupán Málta, Horvátország és Csehország előz meg bennünket.

Az EU lakosságának 51,3 százaléka túlsúlyos , a magyarok körében azonban 58,3 százalék ez az arány - derült ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának friss adataiból. A magyar férfiak esetében különösen aggasztó a helyzet: 65,3 százalékuk túlsúlyos, szemben az 58,4 százalékos EU-átlaggal. "A túlsúlyos emberek csaknem fele elhízottnak is számít, ami azt jelenti, hogy körükben fokozottan számolni kell a plusz kilókhoz köthető életmódbetegségekkel" - mutatott rá Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa. Az elhízás ugyanis megnöveli a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos betegségek kockázatát is.

túlsúly, elhízás, testsúly, testtömegindex, BMI
Megdöbbentő, mennyi magyar túlsúlyos. Fotó: Getty Images

A magyarok csaknem negyede elhízott

A felmérés eredménye szerint Magyarországon az elhízottak csoportjába tartozik a teljes lakosság 23,9 százaléka, nemekre lebontva minden ötödik nő (19,9 százalék) és minden negyedik férfi (25,1 százalék). Az EU-ban ráadásul a magyar nők a hetedik helyen állnak a túlsúlyosság nemzeti rangsorában: a túlsúlyos magyar nők aránya 52,1 százalék. Emellett azt is látni lehet, hogy rengeteg diétás módszer közül választhatnak az emberek - és óriási is a kereslet ezekre -, azonban az eredmények szerint ezek többségükben nem hatékonyak, nagy részük csak pénzkidobás.

Csak az életmódváltás hoz tartós eredményt

Túlsúlyos vagy elhízott? Nem mindegy, számolja ki!

Fontos tudni azt is, hogy a nők körében a számos kudarcos diéta jojóeffektushoz vezet, vagyis minden szakszerűtlenül és szenvedéssel leadott kiló az adott fogyókúrás módszer abbahagyásakor gyorsabban és több kiló formájában tér vissza. "A csodadiéták az anyagcserét teszik tönkre" - magyarázta Farkas Kitti. Mint mondta, az életkor előrehaladtával mind a túlsúlyosak, mind az elhízottak aránya is nő. Tartós eredményt viszont "kampányszerű" fogyókúrával nem érhetünk el. A megoldást inkább a hosszú távon is fenntartható életmódváltásban, egészséges életmódban és megfelelő mennyiségű mozgásban találhatjuk meg.

Az Európai Egészségfelmérés egyébként egy olyan kutatássorozat, amelyet 5 évente megismételnek minden uniós országban. Ez a testtömegindexet (BMI) veszi alapul, amely a testsúly és a testmagasság négyzetének hányadosa. 25-nél magasabb érték esetén túlsúlyról, 30 feletti érték felett pedig elhízásról van szó.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: