A jojóeffektus így kerülhető el

Villámdiéta? Káposztaleveskúra és csodakapszulák? Ha összeszámoljuk, mennyi energiát és pénzt fordítottunk eddig fogyókúrákra, megdöbbentő eredményre jutnánk. Nézzük, hogyan fogyhatunk hatásosan!

Varga Dóra dietetikus szerint a "kúrázók" 80-90 százaléka annak ellenére újra és újra próbálkozik csodaszerekkel, hogy csak a jojóeffektust tapasztalta meg.

Hogyan fogyhatunk hatásosan?

Egyre többen elfogadják, hogy fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükség. Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek szerint élünk, ha a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás belefér a mindennapokba.

Ha megismerjük a fogyás mechanizmusát, érthetővé válik, hogy miért nem válnak be a "csodaszerek". Olyan egyensúlyi rendszerben kell lavírozni, amelyben fontos, hogy kevesebb energiát vigyen be a fogyókúrázó, mint amennyit elhasznál napközben, miközben energiabevitelét ne vigye az alapanyagcseréje alá, mert akkor már nem fogyás fog történni, hanem raktározásra áll rá a szervezete. Mindehhez pedig szélsőségektől mentes, mérsékelten csökkentett zsír- és szénhidrát-bevitelre van szükség.

Miért nehezebb fogyni 40 felett?

A harmadik-negyedik X után egyre makacsabbul tartják magukat a pluszkilók, amelyek feltűnés nélkül kúsznak fel. Könnyű legyinteni évi 1-1,5 kiló hízásra, holott 10 év alatt 10-15 kiló pluszt eredményez. Az ok egyszerű: az idő múlásával az alapanyagcsere - vagyis az olyan alapvető életfunkciók, mint a szívműködés, a légzés, az idegi működés - biztosításához szükséges energiamennyiség folyamatosan csökken.

A szervezetünkben zajló folyamat hatásai pedig a külsőnkön is megjelennek. Változatlan étkezési szokások mellett sajnos egyre inkább nőni fog az "úszógumi", a zsírpárnák. Ez azonban korántsem jelenti, hogy negyven, ötven, sőt hatvan felett már ne lehetnénk karcsúak, csinosak és fittek. A megoldás azonban semmiképpen sem a tápanyag- és vitaminhiányt előidéző drasztikus fogyókúra, hiszen hosszútávon csak a jojóeffektust készíti elő.

A jojó-effektust egészséges életmóddal megelőzhetjük
A jojóeffektust egészséges életmóddal megelőzhetjük.

Éhezés nélkül és alapbetegségekkel is lehet fogyni

Akik kapszulákkal vagy drasztikus diétával szeretnének lefogyni, szinte mindig visszahízzák, amit leadtak, sőt akár még többet is, amikor kiéhezett szervezettel abbahagyják a hosszútávon tarthatatlan kúrát. Ráadásul az általános ajánlások sosem veszik figyelembe az adott személy állapotát, alapbetegségeit, igényeit, lehetőségeit.

Sok diéta egy-egy tápanyagcsoport extrém mértékű lecsökkentésén alapul, így többségük vagy szénhidrátban vagy zsiradékban nagyon szegény. Vagyis össze sem hasonlíthatóak egy személyre szabott programmal, amely egyéni célokra és adottságokra épül, változatos, nem jár koplalással, és még mentális támogatást is biztosít.

Az életmód megváltoztatásával az idősebbeknek és a krónikus betegséggel élőknek is van esélyük testsúly-rendezésre, akiknek fokozottan ügyelniük kell fogyásuk egészséges kivitelezésére - mondja Varga Dóra dietetikus. - A cukorbetegek végképp nem kezdhetnek kampányszerű, gyors sikert hozó fogyókúrákba. Nekik folytonos odafigyeléssel és szigorú étrenddel arra kell törekedniük, hogy kivédjék vércukorszintjük nagy ingadozásait, ezért nem csökkenthetik drasztikusan szénhidrát-bevitelüket. Persze, ez senkinek nem tesz jót, de számukra veszélyes is volna.

40 felett: így sikerülhet a fogyás A kor előrehaladtával sokan észreveszik, hogy a kilók elkezdenek felszaladni a testükre, és ugyanolyan étkezési szokásokkal, valamint mozgásmennyiséggel már sokkal nehezebb megszabadulni tőlük. Jó hír, hogy erre a makacs problémára is létezik hatékony megoldás.

Ugyanígy különleges figyelmet érdemelnek a szív- és érrendszeri- vagy éppen a mozgásszervi panaszokkal küzdők, akiknél szintén nem mindegy, hogy mit és milyen intenzitással mozognak, valamint hogyan táplálkoznak. Tartós eredményekhez nekik hatalmas segítség egy személyre szabott életmódprogram, amely természetesen az egészségeseknek is komoly pillér lehet. Hosszútávon pedig anyagilag, egészségileg és esztétikailag is jóval nagyobb a haszon, mint amikor csodadiétákkal kísérletezünk.

Forrás: Életmód Orvosi Központ

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)