A hirtelen súlynövekedés okai ezek lehetnek

Megeshet, hogy ha mérlegre állunk, az akár 1-2 kilóval is többet mutat, mint az előző napon. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy azonnal szigorú diétára kell fognunk magunkat, mert számos olyan dolog van, ami képes ilyen mértékben befolyásolni a testsúlyunkat.

Ha rendszeresen edzünk, akkor a testünk glikogént kezd raktározni, ami megköti a vizet a folyamat során, így látva el a mozgáshoz szükséges energiával az izmainkat. Az izmokban lévő extra víz azonban átmenetileg növelheti a súlyunkat.

mérleg, súlygyarapodás, hízás
Ne szégyellje, számos természetes oka is lehet, ha felszalad néhány pluszkiló. Fotó: Getty Images

Sok nő tapasztalja, hogy menzesze előtti időszakban, egy-másfél kilóval nehezebb lesz, és ez teljesen normális. A havi vérzés alatt számos folyamat zajlik a testben, például hormonális változások, puffadás, a magnéziumszint csökkenése - ezek okozzák a súly átmeneti növekedését.

Ha sósan eszünk, az is "dob" a mérlegen

Evés után körülbelül 6-8 óra kell ahhoz, hogy az elfogyasztott étel kikerüljön a gyomorból és átjusson a vékonybélen. Ezután körülbelül 36 órán át a vastagbélen halad át - összességében a folyamat, melynek során az elfogyasztott étel székletté alakul, 2-5 napig is tarthat.

Jódhiány is állhat a súlygyarapodás hátterében - kattintson a részletekért.

Ha a szokásosnál többet ettünk, akkor emiatt a súlyunk is megnőhet erre az időre. Ha a méredzkedés előtti napon sok sósat ettünk, akkor is számíthatunk arra, hogy a mérleg többet mutat majd. Ennek az az oka, hogy a szervezet az extra nátriumbevitel miatt vizet tart vissza, hogy segítse a veséket az elektrolitok megfelelő szintjének fenntartásában.

Ezért vagyunk könnyebbek reggel

Az sem mindegy, hogy melyik napszakban állunk rá a mérlegre. Általánosságban elmondható, hogy reggelente alacsonyabb a súlyunk, mint esténként. Ennek az az oka, hogy éjszakánként a légzés során sok szénatom hagyja el a szervezetet. Ezeknek az atomoknak önmagukban szinte semmi súlya nincsen, viszont minden kilégzéssel durván 10

31-en (százkvintillió) atom távozik, ha pedig ez összeadódik, akkor már mérhető súlyvesztésről beszélhetünk. Emellett éjszakánként izzadunk is, amivel a szervezet folyadékot veszít - ez pedig további súlycsökkenést jelent. Éppen ezért abban, ha reggel és este teljesen mást mutat a mérlegünk, abban semmi abnormális nincsen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció