Rossz szájszag a hagymától? Ez segít

A hagymás, fokhagymás ételeket sokan kedvelik, azonban van egy hátulütőjük: az ízük sokáig megmarad a szájban, így a leheletet is igen kellemetlenné tudják tenni.

Az ételekből apró részecskék maradnak a szájüreg különféle részeiben, a bennük lévő ízmolekulákat pedig sokáig megőrzi a nyálunk és a nyálkahártyánk - ez okozza a hosszan tartó utóízt és a kellemetlen szájszagot. Az ízmolekulák bekerülhetnek a véráramba is, így keringeni kezdenek a testben, és beszivároghatnak a sejtek közötti folyadékba is. Ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy az étel utóíze és kellemetlen szaga tovább megmaradjon.

A hagymafélék sejtjei rágás során összehúzódnak és olyan enzimeket bocsátanak ki, amelyekkel a természetben a növény éppen attól védi magát, hogy valami megegye. Ezek az enzimek adják a hagymafélék szúrós ízét és szagát. Egy kutatás szerint ezek annyira áthatóak lehetnek, hogy a várandósság alatti hagymafogyasztás még a magzatvíz szagát is megváltoztathatja.

szájszag, kellemetlen utóíz, rossz lehelet, hagymafélék
A rossz szájszag ellen nem mindig elég a fogmosás. Fotó: 123

Mit tegyünk a kellemetlen szájszag ellen?

A fogmosás és a fogselymezés segíthet eltávolítani a szájüregben, illetve a fogakon ragadt ételmaradványokat. De ha az ízmolekulák már bekerültek a véráramba, akkor egy fogmosás kevés ahhoz, hogy a kellemetlen szagot és utóízt eltávolítsa. Ilyenkor jó ötlet lehet más ételekkel, ízekkel elfedni ezeket, a különböző illat- és ízmolekulák keveredése azonban könnyen egy még kellemetlenebb utóízt és szájszagot eredményezhet.

Betegségre is utalhat a rossz lehelet - a részleteket itt találja!

Egy 2016-os tanulmány alma, menta és saláta fogyasztását ajánlja erre az esetre. Ezekben a növényekben ugyanis olyan anyagok vannak, amelyek a véráramban semlegesíthetik a kellemetlen ízmolekulák hatását. Egyesek szerint a tej és a petrezselyem is hatékony lehet ilyen helyzetekben.

Meddig tart a rossz szájszag?

Emberfüggő, hogy mennyi időbe telik teljesen feldolgozni bizonyos ételeket, ezért egyesek akár órákig is szenvedhetnek a kellemetlen utóíztől és szájszagtól, míg mások szinte észre sem veszik. Ez függhet attól is, hogy mennyire rágtuk meg az ételt, hogy milyen gyorsan került a gyomorból a belekbe, illetve milyen sebességgel haladt át a bélrendszeren. A kellemetlen szájszag és utóíz elkerülésére ezért a megelőzés a legjobb módszer. A hagymaféléket például nem ajánlott nyersen enni, ha aznap még társaságba megyünk - főzve vagy párolva azonban nyugodtan fogyaszthatjuk.

Forrás: time.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)