Rendszeres fogmosással is tönkreteheti a fogait!

Gondolta volna, hogy a fogaknak árthat is a rendszeres fogmosás? Ennek oka, hogy sokan nem tudják: mikor nem szabad rögtön fogat mosni, és milyen fogkefét, fogkrémet kell használni akkor, ha valaki például rendszeresen gyümölcsöt fogyaszt.

- A szájhigiénére odafigyelő ember addig sikálja a fogait evés után, míg tiszta nem lesz - ez baj?

- Baj bizony! - mondja dr. Farda Zoltán fogorvos, aki elmondja, hogy a fogaikra büszke, lelkes fogmosók csupa jó szándékból bizony a fogzománcot is lesikálják a fogaikról.

- A zománc felső pár mikronos rétege felpuhul a savas ételek hatására, ha például bort, szénsavas üdítőt iszunk, gyümölcsöt eszünk. Ha valaki ilyen étkezés után rögtön nekiáll a fogait dörzsölni fogkefével, akkor koptatja a savtól felpuhult fogzománcot: ez a saverózió. Így, lassan, rétegről rétegre veszítjük el fogainkról a zománcot.

- De hát ők azt hiszik, hogy jót tesznek az evés utáni fogmosással!

- Így van - pedig épp így koptatják el azt a pár mikrométer vastagságban felpuhult zománcot. Munka van benne a beteg részéről, az biztos!

- Milyen következményekkel jár, ha a zománc elvékonyodik, kopik?

- Először tompul a fénye, nem lesz olyan szép. Utána előtűnik a dentin, az már sárgás, érdesebb, a nyelvnek sem kényelmes a tapintása.

- Ekkor az illető lehet, hogy még őrültebb fogmosásba kezd, mert azt hiszi, hogy azért sárga és érdes, mert nem elég alaposan mossa?

- Pontosan! Ahogy előrehalad a saverózió, a zománc elkezd lepattogni az elülső fogakról, egyre érdesebb lesz az éle.

A hátsó fogak csücskei pedig elkopnak, mélyedések keletkeznek bennük. Ha még tovább csinálja valaki, akkor akár el is halhat a fog és gyökérkezelni kell, sőt, esetleg le is törik. A páciensek előbb-utóbb enyhébb-erősebb fájdalmat is éreznek. Sokan azt hiszik, hogy lyukas lett a foguk, azért érzékeny hidegre-melegre, édesre-sósra. Ilyenkor már kétségbeesve elmennek a fogorvoshoz, hiszen szeretnék egészségesnek, szépnek látni a fogaikat. A fogorvosnak nincs más lehetősége, minthogy esztétikus tömésekkel vagy héjkerámiával, végső esetben koronákkal állítsa helyre a fogsor épségét.

- Tehát ha nagyon lelkesen csinálja valaki a fogmosást, akkor épp az ellenkező hatást érheti el vele, mint amit akart?

- Igen, mert a normál fogkefe sörtéi barázdákat vájnak a felpuhult zománcba. Meg is döbbennek a páciensek, amikor elmondom, hogy éppen ők tették tönkre a fogaikat! Amikor még nem helyrehozhatatlan a kár, akkor fogkrém- és fogkefecserét ajánlok. Ma már olyan fogkrémek vannak, amelyek védik a fogat a saveróziótól, helyreállítják a zománc szerkezetét. Ilyen esetben fogmosáshoz puha fogkefét kell használni: nagyon puha és rendkívül sűrű sörtéjű kefét. Sokan mondják, hogy furcsa érzés a használata, kicsit olyan, mintha az ember nem is mosná, tisztítaná vele a fogát, pedig ez gyönyörűen eltávolítja a lepedéket, és közben a fogzománcot sem sérti meg!

- Akkor ez a probléma leginkább az egészségtudatos embereket érinti?

- Az iskolázott, magára adó, egyébként is fogat mosó emberek között gyakori. Ők azok, akik a reggeli gyümölcslé, vagy este egy-két pohár bor után is képesek rögtön fogat mosni.

- A megfelelő fogkrémen és fogkefén kívül még mit tanácsol, mire figyeljünk oda?

- A gyümölcslé után együnk még pár falat sajtot, olajos magvat reggelire, az lúgosítja a kémhatást a szájban. Ha pedig gyümölcsöt eszünk, akkor sose mossunk azonnal fogat, várjunk fél-egy órát. Ha mindenképpen zavar minket a tudat, hogy evés után ételmaradék lehet a szánkban, akkor öblögessünk vízzel vagy szájöblítővel.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)