Rendszeres fogmosással is tönkreteheti a fogait!

Gondolta volna, hogy a fogaknak árthat is a rendszeres fogmosás? Ennek oka, hogy sokan nem tudják: mikor nem szabad rögtön fogat mosni, és milyen fogkefét, fogkrémet kell használni akkor, ha valaki például rendszeresen gyümölcsöt fogyaszt.

- A szájhigiénére odafigyelő ember addig sikálja a fogait evés után, míg tiszta nem lesz - ez baj?

- Baj bizony! - mondja dr. Farda Zoltán fogorvos, aki elmondja, hogy a fogaikra büszke, lelkes fogmosók csupa jó szándékból bizony a fogzománcot is lesikálják a fogaikról.

- A zománc felső pár mikronos rétege felpuhul a savas ételek hatására, ha például bort, szénsavas üdítőt iszunk, gyümölcsöt eszünk. Ha valaki ilyen étkezés után rögtön nekiáll a fogait dörzsölni fogkefével, akkor koptatja a savtól felpuhult fogzománcot: ez a saverózió. Így, lassan, rétegről rétegre veszítjük el fogainkról a zománcot.

- De hát ők azt hiszik, hogy jót tesznek az evés utáni fogmosással!

- Így van - pedig épp így koptatják el azt a pár mikrométer vastagságban felpuhult zománcot. Munka van benne a beteg részéről, az biztos!

- Milyen következményekkel jár, ha a zománc elvékonyodik, kopik?

- Először tompul a fénye, nem lesz olyan szép. Utána előtűnik a dentin, az már sárgás, érdesebb, a nyelvnek sem kényelmes a tapintása.

- Ekkor az illető lehet, hogy még őrültebb fogmosásba kezd, mert azt hiszi, hogy azért sárga és érdes, mert nem elég alaposan mossa?

- Pontosan! Ahogy előrehalad a saverózió, a zománc elkezd lepattogni az elülső fogakról, egyre érdesebb lesz az éle.

A hátsó fogak csücskei pedig elkopnak, mélyedések keletkeznek bennük. Ha még tovább csinálja valaki, akkor akár el is halhat a fog és gyökérkezelni kell, sőt, esetleg le is törik. A páciensek előbb-utóbb enyhébb-erősebb fájdalmat is éreznek. Sokan azt hiszik, hogy lyukas lett a foguk, azért érzékeny hidegre-melegre, édesre-sósra. Ilyenkor már kétségbeesve elmennek a fogorvoshoz, hiszen szeretnék egészségesnek, szépnek látni a fogaikat. A fogorvosnak nincs más lehetősége, minthogy esztétikus tömésekkel vagy héjkerámiával, végső esetben koronákkal állítsa helyre a fogsor épségét.

- Tehát ha nagyon lelkesen csinálja valaki a fogmosást, akkor épp az ellenkező hatást érheti el vele, mint amit akart?

- Igen, mert a normál fogkefe sörtéi barázdákat vájnak a felpuhult zománcba. Meg is döbbennek a páciensek, amikor elmondom, hogy éppen ők tették tönkre a fogaikat! Amikor még nem helyrehozhatatlan a kár, akkor fogkrém- és fogkefecserét ajánlok. Ma már olyan fogkrémek vannak, amelyek védik a fogat a saveróziótól, helyreállítják a zománc szerkezetét. Ilyen esetben fogmosáshoz puha fogkefét kell használni: nagyon puha és rendkívül sűrű sörtéjű kefét. Sokan mondják, hogy furcsa érzés a használata, kicsit olyan, mintha az ember nem is mosná, tisztítaná vele a fogát, pedig ez gyönyörűen eltávolítja a lepedéket, és közben a fogzománcot sem sérti meg!

- Akkor ez a probléma leginkább az egészségtudatos embereket érinti?

- Az iskolázott, magára adó, egyébként is fogat mosó emberek között gyakori. Ők azok, akik a reggeli gyümölcslé, vagy este egy-két pohár bor után is képesek rögtön fogat mosni.

- A megfelelő fogkrémen és fogkefén kívül még mit tanácsol, mire figyeljünk oda?

- A gyümölcslé után együnk még pár falat sajtot, olajos magvat reggelire, az lúgosítja a kémhatást a szájban. Ha pedig gyümölcsöt eszünk, akkor sose mossunk azonnal fogat, várjunk fél-egy órát. Ha mindenképpen zavar minket a tudat, hogy evés után ételmaradék lehet a szánkban, akkor öblögessünk vízzel vagy szájöblítővel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció