Öt jó tipp műfogsort viselőknek

Amíg a tudósok ki nem találják, hogyan lehet új fogakat növeszteni - vannak próbálkozások-, addig kénytelenek vagyunk műfogakkal, protézissel megoldani a foghiányt. Néhány jó tanáccsal segítünk ezek gondozásában, hogy minél jobban pótolhassák az eredetit!

A rendszeres ápolás elengedhetetlen

Ha Ön azok közé tartozik, akik mindig is törődtek a szájuk higiéniájával, rendszeresen mosták fogukat, ezentúl, műfogsort viselve egy okkal több, hogy így tegyen. Az étkezések utáni fogmosás, illetve kivehető fogmű esetén a naponta, vagy legalább kétnaponta elvégzett tisztítószeres áztatás-mosás gondoskodik arról, hogy megőrizhesse friss leheletét, ínyének egészségét, és jócskán megnövelje műfogsorának élettartamát is.

Ne felejtse el, hogy - ha hagyja - a műfogsoron ugyanúgy lerakódik a lepedék, a fogkő is hasonlóképpen kialakulhat, mint a valódi fogakon, sőt, ezek a protézis speciális anyaga miatt makacsabban tapadnak a felületéhez, nehezebben eltávolíthatóak. A műfogsor alá, illetve a fogak, tartóelemek közti résekbe parányi ételmaradékok is beszorulnak, amelyek melegágyául szolgálnak a baktériumok és a gombák szaporodásának, kiindulópontjai lesznek a rossz szájíznek, a kellemetlen, bűzös leheletnek .

Használjon protézistisztító szert!

A mechanikus (fogkefével történő) tisztítás mellett szükség van kémiai védelemre is. Régebben sokféle vegyi anyagot, például nátrium-hipokloritot vagy a vízkövet is oldó ecetet is kipróbálták erre a célra, ma viszont ehhez már nagy választékban kaphatók különböző speciális protézis-tisztítószerek. Ezek biológiai hatóanyagaikkal hatékonyan, de fizikai károsítás nélkül tisztítják a műfogsort, és nem irritálják a száj nyálkahártyáját sem.

A "pezsgő" változat előnye, hogy a felszabaduló oxigén a pezsgéssel egyenletesen eloszlatja a hatóanyagokat, így azok a műfogsor legkisebb résébe, a felület egyenetlenségei közé is behatolhatnak. Többféle hatásuk van: fertőtlenítenek, a felületlazító anyagok segítenek könnyebben eltávolíthatóvá tenni az odatapadt ételmaradékokat, a fehérjeoldó összetevők oldják a lepedék és a fogkő fehérjéit, és megszüntetik az elszíneződéseket is, amelyeket a színező anyagokat tartalmazó ételek, kávé, csokoládé, bizonyos gyümölcsök, illetve a dohányzás, a nikotin lerakódás okoz. Ezeket a tisztítószereket azonban szigorúan csak a szájon kívül szabad használni, és a műfogsort a vegyi tisztítás után alaposan le kell öblíteni, mielőtt újra használatba venné.

Ejteni - csak puhára!

A műfogsor törékeny holmi, nem árt vigyázni rá. Nemegyszer fordul elő, hogy valaki a kerámia mosdókagyló fölé hajolva tisztítja, és beleejtve eltöri, kicsorbítja a műanyag alapú protézist. Ezt megelőzendő érdemes egy törölköző, vagy egy vízzel töltött edény, mosdókagyló felett végezni a mechanikus tisztítást, hogy ha kicsúszik a kézből, puhára essen. Ha viszont mégis megtörténne a baj, és elrepedne, eltörne a protézis, akkor házilagos ragasztással semmiképpen ne kísérletezzen, mert a háztartásokban szokásos rögzítő, ragasztóanyagok nem valók ahhoz a speciális alapanyaghoz, amiből a protézis készül, és arra sincs garancia, hogy a szájban kioldódva nem okoznak-e egészségkárosodást.

Kiszáradt szájjal

Amíg a termelődése rendben van, nem is nagyon gondolunk arra, milyen fontos szerepet tölt be a szájüreg egészségében a nyál. Ez ugyanis természetes védelmet jelent a lepedékképződés ellen, egyrészt mechanikus módon, hiszen lemossa a lerakódás egy részét, másrészt kémiailag is, hiszen a benne lévő enzimek és immunanyagok antibakteriális hatásúak. Azoknál a betegeknél, akik műfogsort viselnek, az átlagosnál gyakrabban fordul elő a nyálkahártyák kiszáradása, a tartós szájszárazság. Ez a kellemetlen tünet egyébként is jellemzőbb idősebb korban, amikor a fogpótlás gondja amúgy is a korral növekszik.

Vannak olyan betegségek, amelyek együtt járnak a nyáltermelődés zavarával, bizonyos kezelési módok, például a daganatellenes sugárkezelés és a kemoterápia is okozhatja ezt. Ugyanakkor a protézis egyébként is megváltoztatja a szájüreg viszonyait, így ha lehet, a viselőinek még nagyobb szüksége van a nyál fertőtlenítő, lemosó, nyálkahártya-regeneráló hatására. Ezért a szájszárazsággal küzdőknek, és mindenkinek, akinek betegsége vagy kezelése ezzel jár, fokozottabban kell ápolniuk a műfogsorukat, mert a nyál hiánya meggyorsítja a lepedékképződést, a plakk lerakódását, a fogkő kialakulását, ami hajlamosít a szájüreg nyálkahártyáinak gyulladására, és többek között a kénes szagú, kellemetlen lehelet kialakulására.

Van mód a nyál pótlására is, erre a célra többféle oldat, műnyál, szájzselé kapható a patikákban. Egy "házilagos" jó tanács ezekhez: az egy százalékos sóoldattal való öblögetés, gargarizálás fertőtlenítő hatású, lemossa a lepedéket, hígítja a besűrűsödött nyálat, váladékot, érdemes hát élni vele.

Ne dobja el fogorvosa telefonszámát!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: még a teljes foghiányban szenvedőknek is rendszeresen kell járniuk fogorvoshoz. Sőt: a protézist viselőknek még inkább szükségük van a rendszeres ellenőrzésre, hogy a használatban lévő fogmű hogyan tölti be a rágófunkciót, nem okoz-e valamilyen ínyproblémát, nyálkahártya-sérülést, nincs-e valamilyen elváltozás a szájüregben. Normál esetben félévente, szájszárazságban szenvedőknek ennél is gyakrabban, negyedévente érdemes felkeresniük a kezelőorvosukat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)