Öt jó tipp műfogsort viselőknek

Amíg a tudósok ki nem találják, hogyan lehet új fogakat növeszteni - vannak próbálkozások-, addig kénytelenek vagyunk műfogakkal, protézissel megoldani a foghiányt. Néhány jó tanáccsal segítünk ezek gondozásában, hogy minél jobban pótolhassák az eredetit!

A rendszeres ápolás elengedhetetlen

Ha Ön azok közé tartozik, akik mindig is törődtek a szájuk higiéniájával, rendszeresen mosták fogukat, ezentúl, műfogsort viselve egy okkal több, hogy így tegyen. Az étkezések utáni fogmosás, illetve kivehető fogmű esetén a naponta, vagy legalább kétnaponta elvégzett tisztítószeres áztatás-mosás gondoskodik arról, hogy megőrizhesse friss leheletét, ínyének egészségét, és jócskán megnövelje műfogsorának élettartamát is.

Ne felejtse el, hogy - ha hagyja - a műfogsoron ugyanúgy lerakódik a lepedék, a fogkő is hasonlóképpen kialakulhat, mint a valódi fogakon, sőt, ezek a protézis speciális anyaga miatt makacsabban tapadnak a felületéhez, nehezebben eltávolíthatóak. A műfogsor alá, illetve a fogak, tartóelemek közti résekbe parányi ételmaradékok is beszorulnak, amelyek melegágyául szolgálnak a baktériumok és a gombák szaporodásának, kiindulópontjai lesznek a rossz szájíznek, a kellemetlen, bűzös leheletnek.

Használjon protézistisztító szert!

A mechanikus (fogkefével történő) tisztítás mellett szükség van kémiai védelemre is. Régebben sokféle vegyi anyagot, például nátrium-hipokloritot vagy a vízkövet is oldó ecetet is kipróbálták erre a célra, ma viszont ehhez már nagy választékban kaphatók különböző speciális protézis-tisztítószerek. Ezek biológiai hatóanyagaikkal hatékonyan, de fizikai károsítás nélkül tisztítják a műfogsort, és nem irritálják a száj nyálkahártyáját sem.

A "pezsgő" változat előnye, hogy a felszabaduló oxigén a pezsgéssel egyenletesen eloszlatja a hatóanyagokat, így azok a műfogsor legkisebb résébe, a felület egyenetlenségei közé is behatolhatnak. Többféle hatásuk van: fertőtlenítenek, a felületlazító anyagok segítenek könnyebben eltávolíthatóvá tenni az odatapadt ételmaradékokat, a fehérjeoldó összetevők oldják a lepedék és a fogkő fehérjéit, és megszüntetik az elszíneződéseket is, amelyeket a színező anyagokat tartalmazó ételek, kávé, csokoládé, bizonyos gyümölcsök, illetve a dohányzás, a nikotin lerakódás okoz. Ezeket a tisztítószereket azonban szigorúan csak a szájon kívül szabad használni, és a műfogsort a vegyi tisztítás után alaposan le kell öblíteni, mielőtt újra használatba venné.

Ejteni - csak puhára!

A műfogsor törékeny holmi, nem árt vigyázni rá. Nemegyszer fordul elő, hogy valaki a kerámia mosdókagyló fölé hajolva tisztítja, és beleejtve eltöri, kicsorbítja a műanyag alapú protézist. Ezt megelőzendő érdemes egy törölköző, vagy egy vízzel töltött edény, mosdókagyló felett végezni a mechanikus tisztítást, hogy ha kicsúszik a kézből, puhára essen. Ha viszont mégis megtörténne a baj, és elrepedne, eltörne a protézis, akkor házilagos ragasztással semmiképpen ne kísérletezzen, mert a háztartásokban szokásos rögzítő, ragasztóanyagok nem valók ahhoz a speciális alapanyaghoz, amiből a protézis készül, és arra sincs garancia, hogy a szájban kioldódva nem okoznak-e egészségkárosodást.

Kiszáradt szájjal

Amíg a termelődése rendben van, nem is nagyon gondolunk arra, milyen fontos szerepet tölt be a szájüreg egészségében a nyál. Ez ugyanis természetes védelmet jelent a lepedékképződés ellen, egyrészt mechanikus módon, hiszen lemossa a lerakódás egy részét, másrészt kémiailag is, hiszen a benne lévő enzimek és immunanyagok antibakteriális hatásúak. Azoknál a betegeknél, akik műfogsort viselnek, az átlagosnál gyakrabban fordul elő a nyálkahártyák kiszáradása, a tartós szájszárazság. Ez a kellemetlen tünet egyébként is jellemzőbb idősebb korban, amikor a fogpótlás gondja amúgy is a korral növekszik.

Vannak olyan betegségek, amelyek együtt járnak a nyáltermelődés zavarával, bizonyos kezelési módok, például a daganatellenes sugárkezelés és a kemoterápia is okozhatja ezt. Ugyanakkor a protézis egyébként is megváltoztatja a szájüreg viszonyait, így ha lehet, a viselőinek még nagyobb szüksége van a nyál fertőtlenítő, lemosó, nyálkahártya-regeneráló hatására. Ezért a szájszárazsággal küzdőknek, és mindenkinek, akinek betegsége vagy kezelése ezzel jár, fokozottabban kell ápolniuk a műfogsorukat, mert a nyál hiánya meggyorsítja a lepedékképződést, a plakk lerakódását, a fogkő kialakulását, ami hajlamosít a szájüreg nyálkahártyáinak gyulladására, és többek között a kénes szagú, kellemetlen lehelet kialakulására.

Van mód a nyál pótlására is, erre a célra többféle oldat, műnyál, szájzselé kapható a patikákban. Egy "házilagos" jó tanács ezekhez: az egy százalékos sóoldattal való öblögetés, gargarizálás fertőtlenítő hatású, lemossa a lepedéket, hígítja a besűrűsödött nyálat, váladékot, érdemes hát élni vele.

Ne dobja el fogorvosa telefonszámát!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: még a teljes foghiányban szenvedőknek is rendszeresen kell járniuk fogorvoshoz. Sőt: a protézist viselőknek még inkább szükségük van a rendszeres ellenőrzésre, hogy a használatban lévő fogmű hogyan tölti be a rágófunkciót, nem okoz-e valamilyen ínyproblémát, nyálkahártya-sérülést, nincs-e valamilyen elváltozás a szájüregben. Normál esetben félévente, szájszárazságban szenvedőknek ennél is gyakrabban, negyedévente érdemes felkeresniük a kezelőorvosukat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: