Milyen a jó műfogsor?

Fogpótlás azért készül, hogy a foghiányos páciens újra haraphasson és rághasson, hogy szája, mosolya megint szép legyen, és tisztán tudjon beszélni. A jó fogsor mindezt megoldja, de leginkább akkor jó, ha szép! Legalábbis a páciensek szerint...

Rágásképesség, esztétikum, hangképzés...

A szakember e három szempontot tartja szem előtt a fogpótlások és műfogsorok készítésekor. Dr. Mártha Szabolcs, fogpótlásokkal foglalkozó fogorvos-specialista jól ismeri pácienseinek kívánságait: az emberek 90 százaléka először is az esztétikai szempontok alapján ítéli meg a fogpótlás minőségét , ezt követi a hangképzés helyreállása, hiszen ez is jól észrevehető kritérium. Sajnos jellemző, hogy sokaknak már csak a frontfogai - a metsző és szemfogak - maradtak meg, mégsem fordulnak fogorvoshoz, hiszen azt, hogy nem tud rágni, senki sem látja. Orvosi szempontból azonban épp fordított a fontossági sorrend: az elsődleges a megfelelő rágásképesség helyreállítása, ennek híján ugyanis számos emésztőrendszeri problémának nézhetünk elébe. A másik gyakori, ebből a hozzáállásból adódó probléma pedig az, hogy így a fogak egymás utáni kipotyogásával eltelő idő elvész, pedig minél korábban volna szükség a pótlásra. Nem csak az emésztés miatt...

Egyetlen fog pusztulása három mellette lévő sorsát pecsételheti meg

A jó pótlás még időben készül!

Az egészséges emésztés feltétele, hogy megfelelő állagú, jól megrágott, azaz felaprított és előemésztett táplálék jusson le a gyomorba. A rágóképesség letéteményesei a hátsó őrlőfogak. Ha foghiány miatt a hátsó fogak már nem tudják teljesen ellátni feladatukat, a megmaradt fogak fokozott terhelést kapnak, sokkal jobban kopnak, ezen kívül pedig felgyorsulnak a megmaradt fogak meggyengüléséhez vezető folyamatok. Mielőtt ez bekövetkezne, haladéktalanul el kellene menni a fogorvoshoz , hogy pótlásról lehessen gondoskodni. Sajnos azonban egyelőre nem ez a jellemző. Pedig egyetlen fog pusztulása három mellette lévő sorsát pecsételheti meg. A szomszédos fogakat az oldalról, s nem csupán a rágófelszín felől érő erők megdöntik, a másik állcsonton fölötte - vagy alatta - lévő fogak pedig kiemelkednek a csontból, és meglazulnak.

A fogeltávolítás következtében a fogaknak helyet adó, nyereg alakú fogatlan állcsontgerinc - hiányozzék csupán néhány vagy valamennyi fog - sorvadásnak indul, és a kihúzott fog helyén fokozatosan lebomlik. Minél többet várunk a maradék fogakat, illetve a fogatlan állcsontgerincet terhelő pótlással, annál nagyobb mértékű lehet az állcsontgerinc sorvadása. Teljes műfogsor vagy bármilyen pótlás készítése előtt ezért kérdezik meg, mikor volt az illető utolsó foghúzása az adott helyen. Így jobban lehet számolni az állcsontgerinc várható változásaival. Ha a csont pusztulásnak indult, a kivehető pótlást nehezebben rögzülhet. A késve történő fogbeültetésnél pedig lehet, hogy csontpótlásra kényszerül majd a fogorvos.

Akár egy ránctalanító plasztikai műtét?

A protéziseket számtalan trükkel lehet sajátnak álcázni. Azért szoktak egy-két arany fogat is beépíteni a műfogsor hátsó fogaiba, mert így kevésbé gondolná bárki is, hogy a fehérek pótlások. Miután a fogsor kinézete sem mellékes, a fogpótlás készítésekor erre is gondot kell fordítani. A pótlásokat, műfogsort is legalább annyiszor kell próbálni, mint egy egyedi készítésű öltönyt, és a döntés sem könnyebb; fogorvos és fogtechnikus sokszor megnézik, ellenőrzik a készülő pótlást, s a páciens is sokszor veszi kezébe a tükröt. Bizony mindjárt a pótláskészítés kezdetén elkél a tanácsadás , mert a legtöbben túlzott elképzelésekkel érkeznek a rendelőbe.

"Még mielőtt tanácsot, kapaszkodót adnánk, megkérjük a hozzánk érkezőt, hozzon olyan fényképet, amin még látszik az eredeti fogsora" - meséli Mártha Szabolcs a műhelytitkokat. Ha 18-20 éves lányok szabályos, hófehér fogsora öltene testet egy jóval idősebb szájüregben, a végeredményt akár riasztónak is nevezhetnénk, annyira természetellenesnek hatna.

"A végső döntés a betegé, de nem volna célszerű, ha a legfehérebb árnyalatot választaná." A szín megválasztása mellett fontos, hogy az eredeti fogfelállítás mennyire volt szabályos. Ettől sem szabad túlzottan eltérni, mert különben nem lesz megfelelő az archarmónia." Bizonyára látták már, hogyha valaki a teljes fogsorát elveszti, ajkai beesnek, álla előreugrik, orra is nagyobbnak tűnik, az ajak körüli ráncok pedig kifejezettebbé válnak. A szájban a rendelkezésére álló helyet kitöltve megnagyobbodik a nyelv (hipertrofizál), ami nehezíti a pótlás készítését.

Ne a legfehérebb árnyalatot válasszuk!

"Miközben az a cél, hogy a fogvesztés előtti állapotot visszaállítsuk, tudni kell, hogy ennek vannak korlátai, mégpedig annál nehezebben küzdhetők le, minél régebb óta hiányoznak az illető fogak." - figyelmeztet a fogorvos.

Akárcsak a fogszabályozásnál, itt is meg lehet változtatni az emberi arc profilját. Ha netán valaki ragaszkodna olyan szabályos fogsorhoz, amilyen neki soha sem volt, felhívják a figyelmét arra, hogy melyik felsőajak-forma előnyös a számára. Ezért szokták megmutatni az arcot profilból is. Magyarországon a legjellemzőbb fogszabályozási eltérés, hogy az alsó állkapocs hátrébb van, a felső fogak pedig nagyon előre állnak. Idős korban már ehhez is alkalmazkodni kell.

Ahol sok fogat érintő pótlás készül , ott a megjelent ráncok valamelyest eltüntethetők. A tájékozott páciens már számít rá, hogy meg fogják szüntetni a ráncait. "Ha teljesen nem is, de valóban sokkal kevésbé fognak látszani. Kicsit tényleg olyan ez, mint egy plasztikai sebészeti beavatkozás, de azért túl sokat sem szabad várni a műfogsortól" - mondja a fogorvos.

Hogyan tehetünk szert tökéletes protézismatuzsálemekre?

A jól elkészített protézis megfelelően ül, jól lehet vele enni, rágni, tisztán artikulálni, s közben nem mozog. A fogsorrögzítő-reklámok korában sokszor még az érintettek sincsenek tisztában vele, hogy a jó protézis "magától" marad ott. Lényegében az a vákuum tartja meg, ami az állkapcsot fedő nyálkahártya és a protézis műínye között jön létre. A vákuum csak akkor tud tartós lenni, ha a pótlás készítése során a mozgó lágyrészekről pontos mintát vettek, így a jó illeszkedésnek köszönhetően a levegő útja a protézis alatti tér felé teljesen le van zárva. Ha szájszárazság miatt kevés a nyál, a protézis sem tapad megfelelően. A rögzülés annál jobb, minél nagyobb felületen érintkezik a pótlás a nyálkahártyával. A pótlás szélének megfelelő illeszkedése ebből a szempontból döntő. Ahogy az is előnyös, ha a pótfogak valóban az egykori fogmeder tengelyébe esnek. A jól ülő protézis hordásakor csak a megszokás időszakában válhat szükségessé fogsorrögzítő használata.

A megfelelő protézis elkészítése nagy gonddal történik, és akár tíz évig is szolgálhatja gazdáját, de a kezdetben legkényelmesebb protézis is idővel igazításra szorul. A rendszeres, félévenkénti orvosi ellenőrzés azért fontos, mert a protézis kialakításának alapjául szolgáló nyálkahártya-csont-alapzat felszíne fokozatosan változik. A protézis által terhelt állcsontgerinc sokkal lassabban bomlik ugyan, mint a fogatlanul sorsára hagyott, leépülése azonban így is zajlik. Két év elteltével akár mozogni is kezdhet, és karbantartásra szorulhat.

A pótlás instabillá válása után a rögzítőkrémek praktikus és gyors megoldást kínálnak, de csak egy időre. Káros "hatásuk" többek között abban van, hogy távol tartják a fogorvostól a pácienst, pedig úgynevezett alábéleléssel ezeket a problémákat hatékonyan és hosszú távra is orvosolni lehet. Az alábélelésre mintegy kétévente lehet szükség. Előfordulhat, hogy a műanyag fogak kopása, esetleg tisztántartási hiányosságok miatt 4-5 évente cserélni kell a kivehető fogsort, aminek esztétikai minősége már nem a régi. Az elszíneződések és lerakódások rendszeres eltávolításával azonban a jó műfogsor élettartama meghosszabbítható.

"A végső döntés a betegé, de nem volna célszerű, ha a legfehérebb árnyalatot választaná."

A szín megválasztása mellett fontos, hogy az eredeti fogfelállítás mennyire volt szabályos. Ettől sem szabad túlzottan eltérni, mert különben nem lesz megfelelő az archarmónia." Bizonyára látták már, hogyha valaki a teljes fogsorát elveszti, ajkai beesnek, álla előreugrik, orra is nagyobbnak tűnik, az ajak körüli ráncok pedig kifejezettebbé válnak. A szájban a rendelkezésére álló helyet kitöltve megnagyobbodik a nyelv (hipertrofizál), ami nehezíti a pótlás készítését.

A protéziseket számtalan trükkel lehet sajátnak álcázni. Azért szoktak egy-két arany fogat is beépíteni a műfogsorba, mert így kevésbé gondolná bárki is, hogy a fehérek pótlások. A teljes kivehető fogsorra tett fogékszer is a saját fog hatását kelti. "Miközben az a cél, hogy a fogvesztés előtti állapotot visszaállítsuk, tudni kell, hogy ennek vannak korlátai, mégpedig annál nehezebben küzdhetők le, minél régebb óta hiányoznak az illető fogak." - figyelmeztet a fogorvos.

Akárcsak a fogszabályozásnál, itt is meg lehet változtatni az emberi arc profilját. Ha netán valaki ragaszkodna olyan szabályos fogsorhoz, amilyen neki soha sem volt, felhívják a figyelmét arra, hogy melyik felsőajak-forma előnyös a számára. Ezért szokták megmutatni az arcot profilból is. Magyarországon a legjellemzőbb fogszabályozási eltérés , hogy az alsó állkapocs hátrébb van, a felső fogak pedig nagyon előre állnak. Idős korban már ehhez is alkalmazkodni kell.

Ahol sok fogat érintő pótlás készül, ott a megjelent ráncok valamelyest eltüntethetők. A tájékozott páciens már számít rá, hogy meg fogják szüntetni a ráncait. "Ha teljesen nem is, de valóban sokkal kevésbé fognak látszani. Kicsit tényleg olyan ez, mint egy plasztikai sebészeti beavatkozás, de azért túl sokat sem szabad várni a műfogsortól" - mondja a fogorvos.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)