Mikor kezdődjön a fogszabályozás?

Sok szülő fordul orvoshoz személyesen a gyerekek rendezetlen fogállásával kapcsolatban. Az egyik leggyakoribb kérdés: mikor kezdődjék a fogszabályozás, illetve hogy nem kellett volna-e már megkezdeni gyermeküknél azt.

Sokszor én is csodálkozom, hogy egy kisfiúnál, kislánynál miért nem kezdték már el korábban a beavatkozást és azt sem értem, hogy miért nem jelezték az iskolafogászatról az érintett szülőknek, hogy a gyereknek erre szüksége van? (Az iskolafogászaton minden gyereknek kötelező bizonyos időközönként megjelennie, még akkor is, ha a szülő kéri, hogy ne végezzenek kezelést, mert azt a felnőttek fogorvosa oldja meg.)

A modern szemlélet szerint már sokszor a tejfogak meglétekor is indokolt megkezdeni a fogszabályozást. Ezért is fontos korán rendszeresen fogorvoshoz vinni a gyereket, mert így a doktor idejében felfedezi a fogazati rendellenességeket, és a kicsi is megszokja a rendelő hangulatát, és saját maga tapasztalja, hogy az orvos nem akar rosszat, nem bántja őt és nem okoz neki komoly fájdalmat.

Fokozott ápolás

Ha az orvos megállapítja, hogy fogszabályozásra van szükség, a szabályozás megkezdése előtt rendbe kell tenni a fogakat. Be kell tömni a lyukakat, meg kell szüntetni az elszíneződéseket, át kell nézni az ínyt, s csak a fogak és az íny orvoslása után ajánlatos elkezdeni a szabályozást. Ez azért szükséges, mert a fogszabályozás idején sokkal könnyebben romlanak a fogak, hiszen a fogszabályozó készülék bizonyos részei az ínyhez érnek, irritációt okozhatnak, és ha krónikus gyulladás alakulna ki az ínyen, az a fogágyra is káros lehet.

Ezért a korábbinál sokkal gyakoribb és alaposabb fogápolásra kell felszólítani a szabályozásra szoruló gyereket. Kivehető szabályozó készülék viselése esetén is romolhatnak a fogak, de a beragasztott készülékeknél még nagyobb ennek a valószínűsége. Ez megelőzhető, ha a gyerek speciális fogápoló eszközökkel, alaposan és gyakran tisztítja a fogát.

Nem a szülő, az orvos dönt

A fogszabályozást kivehető vagy fix (ragasztott) készülékekkel végzik. A szabályozás módjáról, a készülékről sosem a szülő, hanem mindig a fogorvos dönt, hiszen ő látja, hogy eredmény érhető-e el a kivehető készülékkel vagy a fixre van szükség. Sokszor ép, egészséges fogat is ki kell húzni ahhoz, hogy a szabályozás sikeres legyen. Ha a szülő ezt nem engedi meg, azzal kell számolnia, hogy nem lehet eredményt elérni a szabályozással.

Gyakran előfordul, hogy nem érhető el egyetlen készülékkel a kívánt eredmény, ezért később újabb készüléket kell készíttetni, mert a régit már nem lehet a megváltozott fogsorra igazítani.

Annak ellenére, hogy nagyon sok amerikai filmben szerepeltetnek fogszabályozót viselő srácokat, még ma is sokan ódzkodnak a fix készülékektől, és attól, hogy a gyerek szájában fémek csillogjanak. Ma már átlátszó hengerkékkel is helyettesíthetők ezek a fémek, és így nem olyan feltűnő, hogy a gyerek fogszabályozót visel.

A fix készülékeknél közismert, hogy a fogszabályozó drót ívét a fogsor külső ívén vezetik, és a fogakra - fém vagy átlátszó műanyag - hengerkéket ragasztanak. Ez esztétikai okok miatt a fiúkat is nagyon zavarja, és néhány kislánynak egyenesen "sorscsapás", mert társai gúnyolják az iskolában. Kevesen tudják, hogy ma már létezik olyan megoldás, amikor ezeket a hengerkéket és a hozzájuk kapcsolódó drótívet nem a fogak külső, hanem a fogak nyelv felőli, belső oldalán vezetik el. Így is tökéletes a fogak szabályozása, azzal a különbséggel, hogy a külső szemlélő nem látja a szabályozó készüléket, tehát nem veszi észre. Az igazsághoz természetesen az is hozzátartozik, hogy ebben az esetben az első időben nehezebben megy a gyereknek a beszéd és az evés, ám igen gyorsan hozzászokik az új helyzethez, és sokszor örömmel fogadja, hogy osztálytársai nem tudnak gúnyt űzni abból, hogy fogszabályozót visel.

A fogszabályozás meglehetősen drága beavatkozás, ám a tizennyolc éves kor alatt megkezdett szabályozást az OEP támogatja, tehát csak minimális térítést kell fizetniük a szülőknek. Tizennyolc éves kor fölött azonban a költségeket a páciensnek kell állnia, és ez egyes esetekben komoly összeget jelent.

Kisgyermekeknek is csak akkor jár az OEP-kedvezmény a szabályozásra, ha rendszeresen megjelennek a fogászati kontrollvizsgálaton. Ha a gyerek hat hónapig nem jelentkezik a vizsgálaton, akkor megszűnik a támogatottság, és attól kezdve fizetni kell a szabályozás költségeit. IX. évfolyam, 1. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső