Miért veszíthetjük el fogainkat?

Az ép fogsor nemcsak magabiztossá tesz, de az alapos rágáshoz elengedhetetlen. Érdemes hát fogainkat tisztán tartani, mert az elhanyagolt szájhigiéné súlyos következményekkel, a fogak elvesztésével járhat. Lássuk melyek ezek a tényezők!

Ne csak a fogainkra, de az ínyünkre is vigyázzunk!

A fogak elvesztésének nagyon sok oka lehet. Sérülések kapcsán egy vagy több fogunkat is elveszíthetjük. Ilyenkor gyakrabban és legkönnyebben az előtérben lévő, legvédtelenebb felső metszőfogakat veszíthetjük el, pl. baleset során. Gyermekkorban, fiatalkorban gyakoribbak ezek a traumás fogvesztések és fogkorona-sérülések. Későbbi életkorban jellemzően a fog elvesztésének leggyakoribb oka a fogszuvasodás, valamint a fogágybetegség. Ezen betegségek már természetesen bármelyik fogat érinthetik.

Hazánkban a rossz szájhigiénia, a nem megfelelő szájápolási szokások és a fogorvosi kezelést rendszeresen igénybevevők alacsony száma miatt a fogszuvasodás és a fogágy-betegségek súlyos közegészségügyi problémát jelentenek. Az életkor előrehaladtával rohamosan nő az eltávolított fogak száma, sőt szinte nincs is olyan egyén, akinek 25-30 éves kora fölött ne lenne valamilyen fogászati betegsége.

A fogszuvasodás kockázati tényezői közé tartoznak a helytelen táplálkozási szokások, a gyakori cukorfogyasztás, a savban gazdag ételek fogyasztása, a rossz szájhigiénia, de a genetikai hajlam sem zárható ki. Mindez elkerülhető, a fog menthető, ha jobban odafigyelünk a szájhigiéniára, napi néhány percet szánjunk a szájunkra is! Rendszeresen mossunk fogat, használjunk fluortartalmú fogkrémet, táplálkozzunk egészségesebben és rendszeresen ellenőriztessük fogainkat fogorvossal.

Az tény, hogy szuvasodás és ínysorvadás következtében veszítjük el leggyakrabban a fogainkat, de amíg a régóta gyötrő lyukas fogtól megszabadulni megkönnyebbülést okoz, addig az ép fogaink elvesztése mindig lelki gyötrelemmel jár.

Pedig ha az előjelekre odafigyelünk a folyamat még visszafordítható. A vérző fogíny már ráirányíthatja a figyelmet a fogágybetegségekre. Sokszor nem vesszük komolyan az intő jeleket és az elhanyagolt gyulladás végül a fogak elvesztéséhez is vezethet, pedig a megfelelő szájápolással és az erre a célra kifejlesztett speciális készítményekkel a fogíny problémák megelőzhetők.

Nem csak a szájhigiénia elhanyagolása okozhatja a fogágysorvadását, sajnos ez a korral együtt járó folyamat. Mint ahogy mi magunk, az egész szervezetünk változik a korral, a fogágyunk sem lesz fiatalabb, ahogy múlik az idő, fogainkat is megviseli az idő múlása. Nem kell azonban, a korral járó természetes elváltozásokat tétlenül eltűrni, cselekedni kell, hogy elkerüljük a kóros fogágypusztulást, az ép fogak elvesztését.

Ahogy a közmondás is mondja "Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!" Amíg még nincs baj addig cselekedjünk, így ha teljesen megállítani nincs is módunkban e kellemetlen fejleményt, de késleltetni tudjuk, akár évekre, évtizedekre elnapolhatjuk a bajt. A megelőző kezeléshez tartozik a felrakódások, lepedékek mechanikus eltávolítása rendszeres fogmosással, ínytasakok kitisztítása, íny alatti fogkövek eltávolítása, és bizonyos esetekben antibiotikus kezelés.

Előzzük meg a bajt, távolítsuk el a köveket!

A fogkő és a fogágybetegségek kialakulása között szoros összefüggés van. A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

A fogkő felnőtteken gyakorlatilag minden szájban megtalálható. Étkezés során a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg. Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára. A plakk idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok - kalcium, foszfát - hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek.

Kutatások, vizsgálatok bebizonyították, hogy a fogak felszínén létrejövő lepedék, és a fogkő tehetőek a leginkább felelőssé a fogíny gyulladása és sorvadása, a fogágy-betegségek kialakulása és súlyosbodása szempontjából.

Mindkettő a plakk és a fogkőlerakódás következménye. Mi lehet tehát az eredményes fogápolás titka: a megelőzés!

A fogkő először az íny begyulladását okozza, mely így elveszti egészséges, rózsaszín színét, vörössé válik, megduzzad, és étkezés során, fogmosáskor, később spontán is vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri.

Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás a foggyökerek mentén fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra, és a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, kopogtatásra, hidegre, melegre érzékenyekké válnak. Súlyos esetben el is veszíthetjük őket.

A napi 3-4 alkalommal végzett alapos, megfelelően hosszú ideig (legalább 3 percig) tartó fogmosással, valamint speciális fogkrém használatával a fogkőképződés megelőzhető, vagy legalábbis mérsékelhető. Ha mégis kialakult a fogkő, fontos, hogy azt minél hamarabb, rendszeresen - évente 3-4 alkalommal szedessük le! Ha az íny és a csont is tönkremegy, azon már nem lehet segíteni. A fogkő eltávolítása szakember, fogorvos feladata.

A dohányzás sem kíméli a fogakat

A dohány méreg, nemcsak a tüdő és a szív, hanem fogaink számára is. A dohányosok körében ötször nagyobb a fogíny és az fogágy gyulladásának esélye, így a fogaikat is nagyobb eséllyel veszítik el.

A füst a fogakat is támadja, persze nem közvetlenül. A rákkeltő füst bejárja a szájüreget, káros anyagai megtapadnak a fogakon, a nyelven és a szájnyálkahártyán. A nikotin a tüdő és a nyálkahártya véráramába kerülve az erek összehúzódását eredményezi.

Mindennek következményeként romlik a nyálkahártya és a fogíny vérellátottsága, az immunrendszer által termelt védekezősejtek nehezebben jutnak el a megfelelő helyekre így a fogínyhez is, ezzel a fogágy gyulladásának (parodontitis) esélye ötszörösére vagy akár hatszorosára növekszik.

Mivel a dohányosok védekezőrendszere gyengült, a fogíny gyulladása hosszan tartó, sőt hosszú távon a fogágy sorvadásához, zsugorodásához vezethet, így a fogakat nem tudja kellően stabilan tartani, ezért kihullanak.

Különösen alattomos a betegség, ugyanis az íny nem vérzik olyan gyakran, erősen (sőt, előfordul, hogy egyáltalán nem), ha be van gyulladva, mert a nikotin leszűkíti az ereket, éppen ezért észrevétlen maradhat az előrehaladott folyamat is. Ugyanis tudjuk, hogy a vérzés az egyik legtipikusabb fogágy-gyulladásra utaló jel, és ha erre felfigyelünk időben, még megállítható a folyamat. Ezért ha dohányzunk, ápoljuk még alaposabban a fogainkat és évente többször keressük fel a fogorvost.

Foghíjas mosoly helyett fogpótlás

Ha már elkerülhetetlen a fog kihúzása, vagy elvesztése, minél előbb pótoltassuk azt. Már egyetlen fog hiányát is pótolni kell, mert már egyetlen fog elvesztése is károsan befolyásolhatja a harapást, és a rágást. Egyetlen fog elvesztésekor bizonyos esetekben lehetőség van a foghiány fogszabályozással történő megszüntetésére. Ekkor fogpótlás, idegen anyag behelyezése nélkül, a fogak megfelelő irányú elmozgatásával történik a foghiány megszüntetése. A hiányzó fogat pótolhatjuk a meglévő fogakra rögzített fogpótlással, híddal. A manapság legkorszerűbbnek tekinthető fogpótlás az implantáció, azaz fogbeültetés. A fogászati implantáció során az eredeti foggyökér helyére, az állcsontba helyezik be a mesterséges foggyökeret, amely ma már szinte kizárólag titánból készül.

Bizonyos számú, illetve elhelyezkedésű foghiány esetén a saját fogakra már nincs mód rögzített fogpótlást behelyezni, így az elvesztett fogakat, vagy azok egy részét fogbeültetéssel lehet csak pótolni, illetve kivehető fogpótlás készíteni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra