Mennyibe kerül a fogpótlás?

Óriási fejlődésen ment keresztül a fogászat az elmúlt időszakban, a fogpótlás területén esztétikus és tartós anyagok tucatja áll az orvosok rendelkezésére. Kérdés, hogy a páciens milyen mélyre tud nyúlni a zsebében.

Genetikai okok, helytelen étkezés vagy rendszertelen fogápolás is állhat mögötte, de előbb vagy utóbb fogsorunk romlásnak indul.

A fog egészségének megőrzése fontosabb, mint gondolnánk, ugyanis nem csupán az egyre fokozódó fájdalom miatt kell aggódnunk, de a szuvas fog összefüggésbe állhat sokkal súlyosabb betegségek kialakulásával is. Hogyha a szuvasodást még időben felismerjük és a megfelelő szakorvosra bízzuk magunkat, talán egy egyszerű fogtöméssel megúszhatjuk a kezelést, súlyosabb stádiumban ugyanakkor a fog kihúzására, pótlására van szükség.

Érdekes kettősség jellemzi a hazai fogászatot: míg az egészségügyi turizmus virágzik itthon, a magyar fogak egyre rosszabb állapotban vannak. Hogy miért a magyar fog a legolcsóbb Európában, és miért nem tudnak a fogtechnikusok kellően profitálni belőle, az alábbi cikkünkben elolvashatja!

A fogpótlás napjaink orvostudományi fejlettségével rutinműtétnek számít, melynek során az elvesztett fogakat mesterséges anyagból készültekkel pótolhatja a szakember. Két módon rögzítheti ezt: a híd több pillérrel kapaszkodik a foghíjas területbe, míg az implantátum beültetése során egy csavarhoz hasonló műgyökeret ültetnek be. Utóbbi titánból készül, amely kiválóan illeszkedik a csonthoz, nem jár a szervezetben különösebb mellékhatással, ráadásul a szomszédos fogat sem kell lecsiszolni miatta. Beépítésük mindkét esetben helyi érzéstelenítéssel történik.

Számos tényező befolyásolja azonban, hogy a fogorvos milyen technikákkal és anyagokkal dolgozik. A kezelés előtt fel kell térképezni a páciens száját, hogy kiderüljön például, hogy milyen a szomszédos fogak állapota, mennyi hely áll rendelkezésre a fogpótláshoz, milyen a többi fog illeszkedése, milyenek a harapási viszonyok és a csontkínálat. Emellett persze az sem mindegy, hogy a beteg mennyit tud áldozni a szája egészségére, anyagi szempontból ugyanis a megfizethetőtől kiindulva a határ valóban a csillagos ég.

"Ma már számtalan válfaja ismert és alkalmazott ezeknek az implantátumoknak, amelyek egyre népszerűbbek a páciensek körében. Nehéz is látatlanul tanácsot adni, olyan ez, mint a házépítés: a tervezőasztalon megszületik a ház koncepciója, de aztán a helyszínre érve újra kell azt gondolni az alapjaitól" - mondta el a HáziPatika kérdésére Dr. Rácz László fogszakorvos. A kezelés módjának kiválasztása végső soron a páciens hatásköre, aki legtöbbször az anyagi lehetőségeihez mérten hozza meg a döntését.

A fogpótlás napjainkban már rutinműtétnek számít

A fogpótlás napjainkban már rutinműtétnek számít

Nagyon széles a paletta ebből a szempontból, a legolcsóbb, hagyományos kezelés nagyjából 26 ezer forintba kerül. A modern CAD-CAM technológiával számos kerámiatípus kompatibilis, ezek körülbelül 50 ezer forintos darabáron mozognak a legtöbb fogászati klinikán. A beültetés felső határa már tényleg elérhetetlen magasságokban mozog, átlagosan a felépítéssel együtt 200-250 ezer forintba kerül. "Az árajánlat összeállítása jóval összetettebb, és a páciens lehetőségeinek a függvénye. Van, hogy két pillérre négy fogat is lehet tenni, illetve előfordulhat, hogy csontot is kell feltölteni" - magyarázta a fogorvos.

Az Orvos válaszol rovatunkban hasonló kérdéssel fordult Dr. Rácz Lászlóhoz az egyik olvasónk. Ha kérdése lenne, forduljon ön is bizalommal a szakemberhez!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra