Manipulálja az immunrendszert egy baktérium

A Journal of Leukocyte Biology oldalain bemutatott vizsgálat megállapította, hogy a Porphyromonas gingivalis nevű fogínybetegséget okozó baktérium képes manipulálni az immunrendszer működését.

A baktérium egy gyulladásos jelátviteli anyagot, az interleukin-10-et (IL-10) termeli, ezzel képes gátolni az immunrendszer T-sejtjeinek funkcióját, ami nagymértékben rontja a mikrobák elleni reakciót. A téma azért is kiemelt jelentőségű, mert a fejlett világban, például az Egyesült Államokban az 50 éven felüliek fele küzd ínygyulladással.

Jannet Katz professzor és munkatársainak eredményei felhívják a figyelmet a Porphyromonas gingivalis okozta fertőzés kezelésének és megelőzésének fontosságára.

A vizsgálat során kísérleti egereket tettek ki a baktérium hatásának, és az izolált sejteket IL-10-ellenes antitestekkel kezeltek, ezeket kezeletlen sejtekkel vetették össze. Megállapították, hogy a kezelt sejtekben megnövekedett egy gyulladásos sejtválaszt mutató anyag, a gamma-interferon termelése, míg a kezeletlen sejtekben ilyen növekedés nem volt.

Ez alátámasztani látszik, hogy a károsodott reakciót a baktériummal való találkozás okozta, vagyis fertőzés esetén érdemes mihamarabb megkezdeni az antibiotikumos kezelést. A munka továbbá megmagyarázza azt is, hogy a Porphyromonas_gingivalis okozta fertőzés milyen módon vezet krónikus gyulladáshoz.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)