Különleges fogászati ellátás indult itthon

A kommunikáció komoly nehézségeket okozhat azoknak, akinek gyermekkorukban megsérült a hallásuk, vagy eleve siketen születtek. Nekik nagy segítséget jelenthet a nemrég elindult hallássérültbarát fogászati ellátást, amelyet az országban elsőként egy budapesti rendelőhálózat vezetett be.

Az orvos-beteg kommunikáció elég nehézkes, és még az ép képességekkel rendelkezők is szorongva mennek el a vizsgálatokra. Ráadásul az orvos utasításainak pontos megértése sokszor még a hallóknak is gondot jelenthet, a siketek és nagyothallók számára pedig ez egy igazán nagy kihívás. Érdekes megfigyelni, hogy a siketekkel sokan automatikusan hangosabban beszélnek - ám hiába az erőlködés, ez nem segít.

fogászat, fogászati ellátás, siketek, nagyothallók, siketek és nagyothallók, jelnyelv, akadálymentesítés, fog- és szájápolás
Már hallássérültbarát ellátás is elérhető Magyarországon. Fotó: illusztráció: Getty Images

Sokszorosan nehezített a terep

Ha az egészségünkről van szó, természetes, hogy kiszolgáltatottnak érezzük magunkat az orvosnál. Azonban egy hallássérült sokkal nagyobb stressznek van kitéve a legegyszerűbb kommunikáció során is, mint az, aki ép képességekkel született. Egy hallássérültnél hatványozottabb formában jelentkezik a kapcsolatteremtés nehézsége: nem elég, hogy szájról kell olvasni, hanem több mindenre kell egyidejűleg figyelni a beszélgetés során. Ráadásul azok, akik siketen születtek, nem is igazán tudnak szájról olvasni, az egészségügyben a koronavírus-járvány miatt kötelezővé tett maszkhordás pedig csak tovább rontja az esélyeket.

Hajhullást, bőrproblémákat, sőt akár szívbelhártya-gyulladást is okozhat egy fel nem fedezett fogászati góc. A góckutatás fontosságáról és lehetőségeiről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Akadálymentesen az időpontfoglalástól az ellátásig

A siketek és nagyothallók könnyebb kommunikációját segíti egy budapesti kezdeményezés. Egy fővárosi fogászati rendelőhálózat hallássérültbarát ellátást vezetett be, amely már két rendelőben is elérhető: az V. és a XI. kerületben. "Két, speciális képzésen részt vett munkatársunk - a fogorvosunk és fogászati asszisztensünk - is magabiztosan használja a jelnyelvet, így rendelőinkben siket és nagyothalló pácienseket egyaránt el tudunk látni" - ismertette Aranyi Rita, a MindentMent Fogászat igazgatója.

Személyes motivációk

Az igazgató azt is elárulta, mi motiválta a rendelő dolgozóit arra, hogy megtanuljanak jelelni. Csömörné Balogh Andrea fogászati asszisztens azért tanult jelnyelvet, mert az anyósa siket és jelnyelven kommunikál, ő pedig szeretett volna beszélgetni vele. A másik motivációja pedig az volt, hogy korábban már sok siket pácienssel találkozott, és látta, hogy mekkora a gond, hogy nem tudják a hallássérülteket részletesen tájékoztatni a fogászati problémákról és kezelésekről, például a gyökérkezelésről, a foghúzásról, a fogpótlásról vagy az ínybetegségek gyógyításáról.

Kutvölgyi Ida doktornő pedig egy nyaralás alkalmával találkozott egy házaspárral, ahol a férfi siket volt, és a társaságból sokan kiközösítették. A fogorvos azonban odament hozzá és megkérte, hogy tanítsa meg pár jelre. Az eset után Kutvölgyi doktornő beiratkozott egy tanfolyamra és alapszinten megtanulta a jelnyelvet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: