Kihullhat a fogunk a koronavírustól?

Többen is arról számoltak be, hogy a koronavírus miatt fogászati betegségeik alakultak ki, volt olyan is, aki szerint az egyik fogát is a vírus miatt veszítette el.

Néhány napja az egyik amerikai képviselőnek, Louie Gohmertnek egy sajtótájékoztató kellős közepén hullott ki az egyik foga. Mivel a politikus a közelmúltban gyógyult ki a koronavírus-fertőzésből, sokan rögtön arra gondoltak, hogy a fog elvesztése is valamilyen módon a vírushoz köthető. A The New York Times néhány héttel ezelőtti cikke szerint is egyre több fertőzésből látszólag felgyógyult ember számolt be arról, hogy mindenféle előjel nélkül a foga mozogni kezdett, majd ki is esett. Az Iflscience egy fogorvost is megkérdezett arról, lehetséges-e a kapcsolat a fogvesztés és a vírus között.

Fogínygyulladás: mi okozza? A fogíny gyulladása az egyik leggyakoribb szájban kialakuló betegség, Akut és krónikus formája is ismeretes, kialakulásának több oka is lehet. Kattintson a részletekért!

Kihullhat a fogunk a koronavírus miatt?

Egyelőre senkinek sem sikerült egyértelműen bizonyítania, hogy a koronavírus a fogak elvesztését okozhatja, így a néhány személyes beszámolót leszámítva semmi sem támasztja alá ezt a feltételezést. A fogászati betegségeket ugyanakkor nem csak közvetlenül a vírus, hanem a járvány okozta egészségügyi helyzet is ronthatja. Világszerte számos fogászati rendelő bezárt, és az egészségügyi szakemberek korábban is azt ajánlották, hogy a kevésbé sürgős kezeléseket mindenki halassza el arra az időszakra, amikor a betegek száma is lecsökken. Nagy tehát az esélye annak, hogy a kihulló fogak hátterében az ellátás leszűkülése állhat.

A járvány a fogászati betegségeket is súlyosbíthatja. Fotó: Getty Images
A járvány a fogászati betegségeket is súlyosbíthatja. Fotó: Getty Images

Bár önmagában nehezen elképzelhető, hogy a fogak elvesztéséhez vezessen, néhány fogorvos szerint azt sem lehet kizárni, hogy a koronavírus súlyosbít bizonyos fogágybetegségeket. A vírussal való küzdelem legyengítheti a szervezetet, ami miatt a korábban enyhe fogínygyulladás súlyosabbá válik - magyarázta Ollie Jupes fogorvos. Az ínygyulladás azt a területet is károsítja, amely a fogakat tartja a helyén, így súlyosabb esetben valóban a fogazat elvesztésével is járhat.

Világszerte emberek milliói kezdtek otthonról dolgozni, sokan pedig alig lépnek ki a lakásukból a járvány hónapjaiban. Ez sok embernél a személyes higiénia leromlásával is jár, melynek részeként a szájhigiéniát is jobban elhanyagolják a szokásosnál. Ez pedig újabb oka lehet a fogágybetegségek felerősödésének, illetve a fogazat leromlásának, elvesztésének.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: