Betegségek, amelyekről a fogaink árulkodnak

A fog- és ínybetegségek tünetei nem mindig egyértelműek, érdemes tehát pontosan tudni, mi utalhat bajra. Így időben cselekedhetünk, és megelőzhetjük, hogy állapotunk súlyosabbra forduljon.

Fogainknak nemcsak az a feladatuk, hogy esztétikusan nézzenek ki, hanem hogy egészségesek is legyenek. Ehhez azonban az kell, hogy lelkiismeretesen foglalkozzunk velük. A napi kétszeri fogmosás, illetve a fogselyem, szájvíz időnkénti használata mellett fontos a rendszeres fogászati kontroll, valamint az, hogy otthon is folyamatosan figyelemmel kövessük fogaink állapotát. De mi figyelmeztethet arra, hogy nem olyan egészségesek, mint hisszük? Az Insider fogorvosok megkérdezésével gyűjtötte össze az intő jeleket.

fogápolás, fogbetegségek, szájüregi problémák
Fogyeljünk fogaink egészségére! Fotó: Getty Images

Tartósan rossz lehelet

Normális, ha időnként nem kellemes a leheletünk, amennyiben azonban a probléma állandóvá válik, szinte biztos, hogy valami nincs rendben a szájüregben. „A rossz szájszag az ínybetegség figyelmeztető jele lehet. A nem megfelelő fogmosási technika vagy fogselyemhasználat miatt a fogakon és az ínyen felhalmozódik a lepedék, valamint a baktériumok, ez pedig gyulladást, ínyvérzést okozhat” – magyarázza dr. Kimberly Harper, hozzátéve: a kellemetlen leheletet arcüreg- vagy gyomorproblémák is okozhatják.

Fehéres színű nyelv

Bár a nyelv sokféle árnyalatú lehet attól függően, hogy mit ettünk vagy ittunk, az biztosan nem jó jel, ha fehéres színűvé válik, mintha lenne rajta egy bevonat. „Sokan elfelejtik fogmosás közben megsikálni a nyelvüket, így elszaporodhatnak rajta a baktériumok, amelyek fehér bevonatot képeznek. Ez rossz leheletet eredményez, és a fogak egészségének is árthat” – nyilatkozta dr. Bobbi Peterson.

Fogak közé szoruló ételmaradékok

Gyakran kell kipiszkálnunk a fogaink közül ételmaradékokat? Elképzelhető, hogy egy növekvő lyuk magyarázza a jelenséget. „Ha az utóbbi időben azt vettük észre, hogy a lelkiismeretes fogmosás és fogselymezés ellenére is meg kell küzdenünk a visszamaradt ételdarabokkal, valószínűleg egy rejtett, kívülről nem látható, fogak közötti lyuk lehet a probléma” – mutatott rá dr. Teresa Li.

Vérző íny fogmosáskor, fogselymezéskor

Ha fogmosás vagy fogselyem használata után vérzést tapasztalunk, az felvetheti az ínybetegség gyanúját. „A gyulladt íny már enyhe érintésre is elkezdhet vérezni, ellentétben az egészséges ínnyel" – figyelmeztetett dr. Lee Gause, aki arról is beszélt, hogy az íny vörössége, duzzanata ugyancsak gyulladást jelezhet.

Fehér foltok a fogakon

„A fogakon feltűnő fehér foltok korai stádiumú fogszuvasodára utalnak, amely meggyengíti, porózussá teszi a fogzománcot” – hangsúlyozza dr. Li. A fogszuvasodás egyébként gyakran olyan területeken jelentkezik, amelyeket nem lehet látni, például a fogak hátsó részén vagy a fogak között, így szabad szemmel nehéz észrevenni.

Sötétebbé váló fog

Idegproblémára figyelmeztethet, amikor egy fog kezd sötétebbé válni, mint a többi. „Sport közben gyakran előfordul, hogy ütést kap egy fog, amelyet a belsejében lévő ideg nem tud elviselni. Emiatt az érintett fog elhalhat, és az idők során sötétebb lesz a színe” – világított rá dr. Gause, aki szerint az elülső fogakkal gyakrabban történik ilyesmi. Amennyiben hasonlót tapasztalunk, mindenképpen menjünk el fogorvoshoz, még akkor is, ha nincsenek fájdalmaink; ellenkező esetben foghúzás is lehet a dolog vége.

Fogérzékenység

A forró vagy hideg ételek, italok fogyasztásakor jelentkező fogérzékenység annak a jele lehet, hogy szuvasodni kezdenek a fogaink. Az egészséges fogak általában nem kifejezetten érzékenyek a szélsőséges hőmérsékletekre, a beteg fogak ugyanakkor fájhatnak egy korty forró tea vagy egy falat fagylalt után.  

„Gyakran a fogfájás időtartama jelzi, hogy milyen súlyos lehet a probléma. Ha csak nagyon rövid ideig tart a kellemetlen érzés, még nem kell megijedni, az viszont már baj, ha hosszúra nyúlik” – mondta dr. Jeffrey Sulitzer. A hidegre és melegre való érzékenység arra is utalhat, hogy egyenetlen a harapásunk, ami miatt egyes fogak gyorsabban kopnak, mint a többi.  

Állkapocsfeszülés, -fájdalom

Ha rendszeresen fájó, feszülő állkapoccsal vagy enyhe fejfájással ébredünk, az a szakemberek szerint fogcsikorgatást, -szorítást jelezhet. „A fogcsikorgatás vagy -szorítás hatására a fogak érzékennyé válnak a magas és az alacsony hőmérsékletre, valamint a nyomásra. Sokszor a páciensek is tudatában vannak annak, hogy ez a problémájuk, mert stresszes helyzetekben rajtakapják magukat, hogy összeszorítják vagy csikorgatják a fogaikat” – így dr. Sulitzer.

Bizonyos esetekben a fogcsikorgatás vagy -szorítás rágóízületi gyulladássá súlyosbodhat, amely rendkívül negatívan hat az állkapocs működésére. „Ha az állkapocsízülettel probléma van, kattoghat vagy elmozdulhat a helyéről, csakúgy, mint a könyök- vagy a térdízület" – mondta dr. Gause. Fogcsikorgatás, -szorítás esetén a szakember által készített fogvédő éjszakai viselése nagymértékben csökkentheti a fogakban és az állkapocsban esetlegesen keletkező károkat.  

Hosszabbnak, nagyobbnak tűnő fogak

Ínybetegség, -károsodás esetén úgy tűnhet, hogy a fogak mérete megváltozik. „Az íny ilyenkor fokozatosan visszahúzódik, de mivel ez egy progresszív betegség, először talán észre sem vesszük, hogy baj van. Ahogy a foggyökerek egyre jobban feltárulnak, nemcsak a fogak mérete változik, de érzékenységet és fájdalmat is elkezdünk érezni” – részletezi dr. Li. A szakember hozzátette: sok esetben a túl erőteljes fogkefehasználat okozza az íny visszahúzódását.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra