Így kell helyesen használni az elektromos fogkefét

Ha nem tartunk be néhány fontos szabályt, akkor azt a fogaink egészsége bánhatja. Mutatjuk, mire kell figyelni!

Az elektromos fogkefék egyre népszerűbbek, de azt például nem mindenki tudja, hogy ezeket egy kicsit másképp kell használni, mint a hagyományos fogkeféket. Dr. Suhail Mohiuddin fogorvos tett közzé erről egy - igen népszerű - videót a TikTok-on, amely már több mint 100,000 megtekintésnél tart. Ebben arról beszél, hogy az elektromos fogkefével nem kell ugyanúgy dörzsölni a fogainkat, mint a hagyományossal, hanem inkább hagyni kell, hogy "helyettünk dolgozzon".

Az elektromos fogkefét kicsit másképp kell használni, mint a hagyományost.
Az elektromos fogkefét kicsit másképp kell használni, mint a hagyományost. Fotó: Getty Images

Szabályok, amiket tartsunk be

Először tegyük a fogkefe fejét a fogra, és csak nagyon enyhén nyomjuk rá, ezután pedig a kefe fejét döntsük az íny vonala felé. Körülbelül három másodpercet töltsünk minden fog megtisztításával. A szakember szerint ez a módszer hatékony és biztonságos is, mivel biztosan nem fogja károsítani sem az ínyt, sem a fogzománcot.

Hogy miért nem szabad a fogakat ugyanúgy dörzsölni az elektromos fogkefével, mint a hagyományossal? Azért, mert az elektromos kefék nagyobb eséllyel károsíthatják a dentint, ami a közvetlenül a fogzománc alatt található szövetállomány. A dentin károsodása pedig egy 2017-es, a PLOS One című folyóiratban megjelent tanulmány szerint fogérzékenységet okozhat, illetve megnövelheti annak az esélyét is, hogy kilyukadjon valamelyik fogunk.

Reggeli előtt vagy után: mikor mossunk fogat?

Ugyanakkor a szabályokat betartva nagyon is jó ötlet elektromos fogkefét használni. A kefe fejének mozgása segít alaposan megtisztítani a fogak felületének minden négyzetcentiméterét. Emellett hatékony és alapos a fogak felszínén lévő lepedék eltávolításában is. A fogakra rakódott ragacsos réteg vastagságát az elektromos kefék a Cochrane Library metaanalízise szerint 21 százalékkal képesek csökkenteni.

Maga a fogmosás folyamata egyébként tulajdonképpen csak a kefehasználatban különbözik a hagyományosétól. Ugyanúgy fogkrémet kell nyomni a kefére, a használat gyakorisága sem kell, hogy változzon, a lényeg, hogy az elektromos kefével legyünk gyengédebbek, és ne dörzsöljük túl erősen a fogakat és az ínyt. Emellett használhatunk szájvizet, nyelvtisztítót és fogselymet, illetve fogköztisztítót a még alaposabb és hatékonyabb szájhigiénia érdekében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)