Hibák fogmosáskor: Ön is elköveti ezeket?

Az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb tanács: mossunk naponta kétszer fogat! Ez nemcsak azért lehet fontos, hogy ne legyen kellemetlen a szájszagunk vagy hogy ne lyukadjanak ki a fogaink, számos más betegséget is megelőzhetünk.

A megfelelő szájhigiénia ugyanis az egész szervezetünkre hatással lehet: kutatások szerint a rendszeres fogmosással, szájöblítéssel és fogselyem használatával csökkenteni lehet a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a gyulladások kialakulásának esélyét. Azonban a fogmosás során is számos olyan hibát elkövethetünk, melyek miatt a szájápolási rutinunk nem lehet olyan hatékony, mint szeretnénk, sőt talán még ártunk is ezekkel a fogainknak és az ínyünknek!

Nem megfelelő a fogkefénk

Aki bemegy egy drogériába vagy szupermarketbe, számtalan fogkeféből választhat: különbözik a kialakításuk, a fejük mérete, a sörték puhasága is. A legtöbben csak lekapnak egyet a polcról, vagy éppen azt veszik meg, mely anyagilag a legkedvezőbb számukra anélkül, hogy jobban belegondolnának, mire is van szükségük. A fogkefe fejméretének illeszkednie kell a szánk méretéhez. Ha túl nagy, nagyon kellemetlen lehet vele a fogmosás, ha viszont túl kicsi, az befolyásolhatja, hogy mennyire tudjuk vele megtisztítani a fogainkat.

Fogínygyulladás ellen gyógynövényekkel? Fáj, vérzik és duzzadt az ínye? A gingivitis, azaz a fogínygyulladás sokunk életét keseríti meg. Erdők-mezők patikája azonban ilyenkor is segítségünkre lehet, ha tudjuk, milyen gyógynövények enyhíthetik panaszainkat. További információkért kattintson! A sörték legyenek puhák (semmiképpen ne vegyünk kemény sörtéjű fogkefét, az ugyanis felsértheti, irritálhatja az ínyünket, sőt a fogzománcot is károsíthatja), és lehetőleg ne teljesen egyenesek, ferde vagy cakkos sörtékkel ugyanis hatékonyabban tudjuk megtisztítani a fogainkat, még akkor is, ha nem megfelelő szögben tartjuk a fogkefét. Feltehetjük a kérdést, az elektromos vagy a hagyományos fogkefe a jobb. A szakemberek szerint ez teljesen az egyéni preferenciától függ, mindkettővel hatékonyan meg lehet tisztítani a fogainkat. Bizonyos esetekben (például azoknál, akik nehezen fogynak vagy ízületi gyulladástól, rheumatoid arthritistől szenvednek) az elektromos fogkefe kényelmesebb megoldást nyújthat.

Hibák fogmosáskor: Ön is elköveti ezeket?
Fogmosáskor számos hibát elkövethetünk (Fotó: 123rf)

Nem megfelelő a technikánk

Sok ember elég egyszerűen megoldja a fogmosást, dörzsölget egy kicsit, öblít, aztán megy is a dolgára. Pedig a jó technika elengedhetetlen a megfelelő szájápoláshoz, és arról sem szabad elfeledkezni, hogy a fogmosásnak legalább 2-3 percig kellene tartania. Ennek méréséhez használhatunk egy kis homokórát, okostelefonos applikációt, de akár a kedvenc, megfelelő hosszúságú dalunkat is.

A fogkefét tartsuk ferdén, a sörték nagyjából 45 fokos szöget zárjanak be az íny vonalával. Először rövid mozdulatokkal keféljük át a fogak felületeit (a belső részüket is!), aztán kis köröket leírva is haladjunk végig a fogainkon. Meglepő módon, az is rontja a fogmosás hatékonyságát, ha mindig ugyanott kezdjük mosni a fogainkat! A fogmosás elején még "lelkesek" vagyunk, később azonban könnyen megunhatjuk, és ez azzal jár együtt, hogy azokat a területeket, melyek később kerülnek sorra, egyszerűen nem mossuk meg annyira alaposan. Igyekezzünk mindig másutt kezdeni a fogmosást - ebben sokat segíthet, ha képzeletben négy kvadránsra osztjuk fel a fogsorunkat, és minden fogmosáskor más kvadránsban kezdünk. A fogmosás végén a nyelvünket is tisztítsuk meg, majd alaposan öblítsük ki a szánkat .

Ideális esetben naponta háromszor mossunk fogat (reggel, ébredés után, napközben, ebéd után és este, lefekvés előtt). Elfordulhat, hogy valaki ennél többször is megmossa a fogát - ezzel azonban egyáltalán nem teszünk jót, sőt egy idő után a túl gyakori fogmosás árthat az ínyünknek, és felgyorsíthatja a zománc kopását is.

Nem megfelelően ápoljuk a fogkefénket

Nemcsak a fogunk ápolására érdemes időt szánni, hanem a fogkefénkre is! Ezzel nemcsak meghosszabbítjuk az élettartamát (bár a fogkefét érdemes háromhavonta lecserélni), de azt is elkerülhetjük, hogy a fogkefén megtapadó baktériumok és ételmaradványok visszakerüljenek a szánkba, és ott problémákat okozzanak. A legfontosabb tennivaló, hogy használat után igen alaposan öblítsük le a fogkefénket meleg folyóvíz alatt, majd hagyjuk a levegőn megszáradni. Ha tehetjük, akkor szárítsuk a fogkefét a napon: így nemcsak tökéletesen megszárad, de a napfénynek "fertőtlenítő" hatása is van.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar. Az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.