Fogszabályzót viselünk? Mutatjuk, mire figyeljünk

A rosszul álló fogak megnehezíthetik az alapos tisztítást, valamit akár beszédhibákhoz is hozzájárulhatnak. A fogsor kiegyenesítésének leghatékonyabb módja a fogszabályzó, az eszköz állandó viselése során azonban különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a helyes fogápolásra.

A rögzített fogszabályzó egy igen hasznos, ám viszonylag nehezen tisztítható eszköz. A drótok és tappancsok miatt nagyobb kihívást jelent a fogak alapos megsikálása a hagyományos fogkefékkel - olvasható a Your Dental Health Resource összefoglalójában, amelyben hasznos fogápolási tanácsokat is találhatunk. Az alábbiakban ezeket a tippeket foglaljuk össze.

Ha csak időnként tapasztalunk szájszárazságot, még nem jelent nagy problémát: a folyadékbevitel növelésével egyszerűen orvosolhatjuk az átmeneti panaszt, megszüntetve a kellemetlen szájszagot. Vannak azonban, akik krónikus szájszárazsággal, más néven xerosztómiával küzdenek.

Váltsunk elektromos fogkefére

A kutatások szerint az elektromos fogkefékkel hatékonyabban megtisztíthatják a fogaikat a fogszabályzót viselők, mint a hagyományos fogkefékkel. Ennek oka, hogy az elektromos fogkeféknek kisebb a fejük, illetve gyorsabb és precízebb mozdulatokat végeznek, mint az általunk irányított manuális fogkefék.

Arra azonban nem árt odafigyelni, hogy a fogszabályzó miatt hamarabb elhasználódnak a fogkefefejek, ezért az érintetteknek az általánosan ajánlott 3 hónapnál gyakrabban kell cserélniük a kefét vagy a fejet. Ha a fogkefefej sörtéi már szétállnak, ideje újra váltanunk. Ez azért nagyon fontos, mert a túlhasznált fogkefe már nem tisztít elég alaposan, cserébe viszont könnyen kidörzsölheti vagy felsértheti az ínyünket.

fogtisztítás fogszabályzó esetén
Az alapos fogtisztítás fogszabályzó esetén különösen fontos.Fotó: Getty Images

Használjunk fogköztisztítót vagy szájzuhanyt

A fogközök tisztítása is elengedhetetlen a fogaink egészségének megőrzéséhez. Azt azonban be kell látnunk, hogy rögzített fogszabályzóval jóval nehezebb dolgunk van a fogselymezés tekintetében. Ilyenkor tehát sokkal nagyobb hasznát vesszük a fogköztisztító keféknek, vagy a szájzuhanynak, amely egy szabályozható vízsugárral mossa ki a szennyeződést a fogközökből.

Fontoljuk meg a szájvíz használatát

Egyes tanulmányok szerint a fogszabályzóval rendelkezők esetében sikeresebben megakadályozható a plakk kialakulása a szájüregben, ha az érintettek szájvizet használnak fogmosás után. Érdemes kifejezetten a lepedék és a fogszuvasodás ellen kifejlesztett termékek közül választani, de bátran kérjük ajánlást a fogorvosunktól. Azt azonban tartsuk észben, hogy a szájvizes öblögetés nem váltja ki a fogmosást és a fogselymezést, tehát csak a szokásos szájápolási rutin kiegészítéseként van értelme.

Ügyeljünk arra, hogy mit eszünk

Fogaink egészségét nagyban befolyásolja az is, hogyan táplálkozunk. Rögzített fogszabályzóval azonban bizonyos keményebb élelmiszerek - például az egész alma - harapása nem olyan egyszerű. Ennek ellenére meg kell találnunk a módját annak, hogy minél több friss és teljes értékű élelmiszert fogyasszunk, köztük gyümölcsöt, zöldséget, sovány húst, egészséges zsírokat, halat. A cukrot és a finomított szénhidrátot pedig jobb kerülni, ezek ugyanis fokozzák a lepedék lerakódásának és a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.

Menjünk rendszeresen fogorvoshoz

Amíg szükség vagy a rögzített fogszabályzóra, addig gyakran kell mennünk a fogorvoshoz, hogy a szakember követni tudja a fogsorunk alakulását és állapotát. Ha pedig már lekerül a fogszabályzó, akkor is érdemes félévente, vagy legalább évente időt szánnunk egy fogászati ellenőrzésre és a fogkő eltávolíttatására.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)