Fogfehérítés otthon: eperrel, citrommal

Sokan nem büszkék elszíneződött fogaikra, mégsem mondanak le azokról a dolgokról, amik ezért a leginkább okolhatók: a cigaretta, a kávé és a vörösbor. A fogfehérítést időnként otthon is végezhetünk eperrel és citrommal vagy kréta és szóda segítségével.

Azok, akik dohányoznak, kávét vagy bort fogyasztanak, mégis csillogó mosolyt szeretnének, nem kell ecsetelni, mekkora szükségük van fogfehérítésre - tájékoztat az Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület.

Az, hogy a híres emberek megnyerő, csillogó mosolyát magunkénak mondhassuk és mi is bátran mosolyogjunk, igen komoly összeget és nagyon sok időt kell befektetnünk. Ha életmódunk vagy genetikai adottságaink miatt még jobban színeződnek fogaink, mint másoknak, ezeket a fogfehérítő kezeléseket sűrűn meg kell ismételnünk. A házilag használt fogfehérítő szerekkel vagy a rendelőben alkalmazott peroxiddal csak ideiglenesen érjük el a kívánt eredményt, hiszen a kávé és a bor, valamint a dohányzás, sőt még a fekete tea is hamar nyomot hagy fogainkon.

Azok számára, akik inkább a házilag elvégzett módszereket választják és olcsóbb megoldást keresnek, íme néhány házi tipp a fogfehérítésre!

A citrom is tökéletes fogfehérítő!

A citrom is tökéletes fogfehérítő! Egyik legnépszerűbb házi módszer a fogak sárga színének eltüntetésére, ha apró szemcséjű porral szórjuk be őket. Ideális szer erre a megoldásra a hagyományos krétapor, ami mészkőből készül, de ezt a nyálunk igen hamar lemossa a fogak felszínéről. A boltokban kapható fehérítő hatású fogkrémek gyártói is ezt használják ki, vagyis nem szükséges krétaport kenni a szánkba, ilyen hatás elérésére az ilyen olcsó készítmények teljesen megfelelnek.

A szódabikarbóna is hasonló módon hat. Ezt is por formájában kell a fogainkra kenni, és ez is alkotórésze a fogkrémek többségének. A fogkrémekbe térfogatnövelő és habosító hatása miatt keverik. Tisztító hatása viszont azon alapul, hogy a szódabikarbóna apró részecskéi a fog legfelső rétegéből nagyon vékony részt koptatnak le, ezzel láthatóvá válik azok valódi, természetes színe.

Eper és citrom - de nem limonádéba!

A friss eper tisztító hatása is ismert: egyszerűen dörzsöljük be vele a fogainkat! Arra kell csak odafigyelnünk, hogy ne túlérett epret használjunk erre a célra. Minél keserűbb eperrel dörzsöljük be fogainkat, annál jobb lesz az eredmény, hiszen az eper keserűségét okozó almasavval érhetünk el igazán fehérítő hatást, mert az mikroszkopikusan vékony rétegben lemarja fogaink felszínét. Hogy a fogak ne károsodjanak, alkalmazzuk a kezelést 20 percenként úgy, hogy fogkefével egy friss eperből és szódából álló masszával végigkenjük őket. Túl gyakran nem szabad az epret ilyen módon használni, mert a fogzománc megsérülhet.

A citrom levét is használhatjuk erre a célra, ha képesek vagyunk kibírni a citromsav okozta maró érzést a szájunkban. A szakemberek szerint ez a kezelés nem javasolt, mert a fogakra a számunkra hasznos és látványos fehéredés mellett legalább ugyanilyen mértékű káros hatással bír! A citromsav valójában egy elég erős sav, ezért is érezhetjük, ha citromot látunk, hogy a nyálunk azonnal összefut a szánkban. Már a citrom látványára is ilyen reakcióval felel a szervezetünk, hiszen ezzel akarja megvédeni fogainkat a várható káros hatással szemben. A citromsav ugyanis lemarja a fogak felső rétegét, így eltűnhetnek a színeződések, de használata ennél több erózióval is járhat!

Peroxidot ne használjunk!

A hidrogén-peroxid igen erős oxidáló hatású szer, a fogászatban használják fogfehérítésre. Házilag szódával keverve is használhatjuk, ezzel öblögetve fehéríthetjük fogainkat, még akkor is, ha a kereskedelmi forgalomban kapható peroxid jóval gyengébb, mint amivel a fogorvosok dolgoznak. Ettől függetlenül más veszélyeket rejt magában, ha lenyeljük, mérgezést és vakságot is okozhat. Ezért otthoni fogfehérítésre ez a megoldás nem javasolt.

A házilag alkalmazott módszerek nem eredményesek hosszú távon, és a nem ellenőrzött használatuk kockázatot jelentenek fogaink, ínyünk és a szervezet számára is. Ezért csak akkor éljünk ezen praktikák adta előnyökkel, ha úgy gondoljuk, valóban nem tudunk egy ilyen fogorvosi kezelést megfizetni és a fogaink elszíneződése lassan tér csak újra vissza.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra