Fogbetegség is okozhat mellrákot

A menopauza körül a fogágybetegség számos más egészségi probléma rizikóját fokozza, így a mellrákét is. A kezelés akár súlyos következményeket is megelőzhet.

Nemrégiben a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely szerint a klimax környékén jelen lévő fogágybetegség növeli a mellrák kialakulásának esélyét, különösen a dohányzó nőknél.

A fogágybetegség egy átfogó probléma, amely az egyszerű fogínygyulladástól a szövetek károsodásáig és végső soron fogvesztésig terjedhet. Ráadásul összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, a stroke-kal, a cukorbetegséggel és bizonyos daganatfajtákkal. Az összekötő kapocs pedig a krónikus gyulladás lehet.

Mindent megtudhat a parodontózis előfordulásáról, okairól, diagnózisáról, tüneteiről, kezeléséről és megelőzéséről a Betegségek A-Z szócikkéből. Kattintson!

A probléma gyakoribb a menopauza körül

Sajnos, az öröklődésen és a dohányzáson kívül a hormonális változások – így a menopauza is - a gyulladás rizikófaktorai közé tartoznak. Ezen felül az ilyenkor csökkenő nyálmennyiség is sérülékenyebbé teszi a szájüreget.

Egy amerikai kutatásban több mint 73 ezer klimaxon átesett nőt vizsgáltak, akiknek még sosem volt mellrákjuk, de 26 százalékuk fogágybetegséggel küzdött. 6,7 évvel az első vizsgálat után már több, mint 2100 nőnél diagnosztizáltak emlődaganatot. A kutatók végül az adatok alapján úgy találták, hogy a fogágybetegség megléte 14 százalékkal növelte a mellrák kialakulásának esélyét.

A klimax környékén jelen lévő fogágybetegség növeli a mellrák kialakulásának esélyét

Az összefüggés még erősebb volt a dohányzó nők esetében, náluk 31 százalékkal volt nagyobb a daganat kialakulásának esélye – bár a konkrét összefüggések még nem tisztázottak. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a szájban lévő, gyulladást okozó baktériumok bekerülnek a vérkeringésbe és a mellszövetekre is hatással vannak.

Mit lehet tenni?

A fog körüli betegségeket, még a jelentéktelennek tűnő ínyvérzést sem szabad félvállról venni, fontos, hogy szakemberhez, parodontológushoz forduljunk.

- A Oxygen Medical fogorvosa, parodontológusa.

Tény, hogy a megfelelő szájhigiénia fenntarthatja a fogak és az íny egészségét, de számos más faktor is befolyásolja a folyamatokat. Főként a dohányzás hat negatívan az íny egészségére, de a stressz, a szigorú diéták, és a genetika is szerepet játszhat a fogínybetegségek kialakulásában. Sikeres és hosszú távú eredmény elérése azonban csak megfelelő szájhigiénia fenntartásával és szükség esetén parodontológiai közreműködéssel lehetséges.

Forrás Oxigen Medical

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: