Elkopik a fogunk? Tegyünk ellene!

Ön is rendszeresen mos fogat? Azt hiszi, ezzel mindent megtesz azért, hogy sokáig erős, ép maradjon a fogazata? Van még valami, amit tudnia kell: lehet, hogy éppen egészséges ételek fogyasztásával és lelkes fogmosással vékonyítja el a fogzománcát!

Saverózió - a zománc pusztulása

Előző cikkünkben már elolvashatta, hogy mi pontosan a saverózió, most csak röviden: a savas ételek és italok felpuhítják a fogzománcot, emiatt a fogak kopásnak indulnak. A saverózió következtében elvékonyodhat a fogzománc, megváltozhat a fogak textúrája, alakja és külső megjelenése, a fogak érzékenyebbé válnak.

Bár a fogmosás a legjobb, amit a fogainkkal tehetünk, mégis tudatlanságból hatalmas károkat okozhatunk azzal, ha savas ételek és italok fogyasztása után azonnal fogat mosunk! Ilyen módon a savtól felpuhult zománcot dörzsöljük, koptatjuk - mi magunk is rongáljuk!

Mi puhítja fel a fogzománcot?

A savas ételek, például különböző gyümölcsök, gyümölcslevek és -teák, a bor és a balzsamecet. Ezek savtartalma ugyanis gyakran igen magas. A napi háromszori étkezés a legegészségesebb: fogainknak van idejük regenerálódni két étkezés között, tehát jobb eséllyel kerülhetjük el a saverózió által okozott kellemetlenségeket.

Az étkezések végén fogyasszunk kalciumban gazdag ételeket vagy italokat, például sajtot, joghurtot, tejet. Ezek szintén segítenek helyreállítani a savak és lúgok természetes egyensúlyát a szájüregben, és pótolják a fogak számára szükséges ásványi anyagokat.

A fogmosásra inkább étkezés előtt kerítsünk sort, de ha ragaszkodunk az étkezés utáni fogmosáshoz, lehetőleg várjunk egy órát, mielőtt fogat mosunk!

Finoman, de alaposan mossunk fogat!

Attól függően, hogy milyen étkezési szokásai vannak, különbözőképpen kell védekeznie a savak károsító hatásai ellen.

A NASSOLÓ típus

A "nassoló" ritkán ül neki egy rendes ebédnek vagy vacsorának. Inkább mindig csipeget egy keveset, amikor megéhezik. Ez azt jelenti, hogy a fogzománca szinte folyamatosan ki van téve az ételekben és italokban található savak támadásának.

Mit tegyen?

Próbáljon ritkábban nassolni, savas harapnivalók helyett lehetőleg a fogzománcra kevésbé ártalmas ételeket, például nyers zöldségféléket, joghurtot, dió- és mogyoróféléket és sajtot fogyasszon. Ha mégis magas savtartalmú ételeket választott, akkor evés után igyon egy pohár vizet, vagy rágjon cukormentes rágógumit.

Tanácsunk: rendszeresen keresse fel fogorvosát - a saverózió tüneteit nem könnyű felismerni, ehhez szakemberre van szükség.

Az ÁLLANDÓ FOGYÓKÚRÁZÓ típus

Az "állandó fogyókúrázó" gondosan ügyel rá, hogy mit eszik: viszont épp ezért rendszeresen fogyaszt magas savtartalmú ételeket, például gyümölcsöt vagy salátát alacsony zsírtartalmú öntettel. Igyekszik kerülni a tejtermékeket, pedig éppen ezek segítenének semlegesíteni az ételekben található savakat.

Mit tegyen? Gyümölcs vagy citromos víz fogyasztása után közvetlenül ne mosson fogat, hiszen ilyenkor a legpuhább a fogzománc! A legjobb legalább egy órát várni, vagy még reggeli előtt végezni a fogmosással. A tejtermékekről még fogyókúra esetén sem kell lemondanunk, válasszunk inkább alacsony zsírtartalmú készítményeket, ezzel fejezzük be az étkezést, így a fogainkat is védjük.

A HABZSOLÓ típus

A "habzsoló" nem vacakol főzéssel: gyors és egyszerű, előre feldolgozott és cukrozott ételeket és magas savtartalmú italokat fogyaszt. Csakhogy a cukros ételek fogszuvasodást, míg a savtartalmú italok saveróziót idézhetnek elő.

Mit tegyen?

A magas savtartalmú italokat gyorsan hajtsa fel, hogy a folyadék minél rövidebb ideig érintkezzen a fogakkal. Ne tartogassa a szájában az italt, ha szívószálat használ, akkor azt a száj hátsó részébe vezesse. Savas ételek vagy italok fogyasztását követően rágjon cukormentes rágógumit. A rágás fokozza a nyálképződést, a nyál pedig segít helyreállítani a száj természetes egyensúlyát - ez a tanács különösen útközben hasznos!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső