Életre kelthető lesz a gyökérkezelt fog egy új eljárással

Az új eljárással a gyökérkezelés nem csupán egy élettelen, halott fogat hagy a szájban, hanem újraéleszti azt.

A tudósok jelentést tettek arról, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a fogászati kezelések következő nagy átalakulásához. Az eljárással a gyökérkezelés nem csupán egy élettelen, halott fogat hagy a szájban, hanem újraéleszti azt. Az ACS Nano folyóiratban egy teljesen új, nanoméretű filmről számoltak be, amely ígéretes a régóta áhított cél elérése érdekében.

fog, fogbél, fogbélelhalás
Évi több millió fogat ment meg a gyökérkezelés. Fotó: Getty Images

Évi több millió fogat ment meg a gyökérkezelés

Nadia Benkirane-Jessel munkatársaival együtt megjegyezte, hogy évente emberek millióinak fogát mentik meg gyökérkezeléssel. Az eljárás során a fogorvos eltávolítja a fájdalmas, gyulladt fogbelet, a sérült vagy beteg fog belsejében levő lágy szövetet, amely idegeket és vérereket tartalmaz.

A helyreállító gyökérkezelés, amelynek során külön kifejlesztett szövettel pótolják a sérült fogbelet, forradalmi alternatívát nyújthat a fogbél eltávolítása helyett.

A fogak életben tartásáért, táplálkozásáért a fogbél szövete a felelős, a fog ennek ereiből táplálkozik. A benne lévő idegek miatt a fog érzőképességé is ennek a szövetnek köszönhető. Ebből következik az is, hogy ha a fogbél elhal, akkor a fog már nem lesz élő, és fertőzések vagy egyéb problémák alakulhatnak ki benne.

Gyulladásgátló összetevőket tartalmaz

A tudósok egy többrétegű, nanoméretű film kifejlesztéséről számoltak be, amely az emberi hajszál vastagságának ötvenezrede. Olyan anyagot tartalmaz, amely segít a fogbél helyreállításában. Korábbi tanulmányok felfedték, hogy az alfa-melanocita stimuláló hormon (alfa-MSH)-nak elnevezett anyag gyulladásgátló összetevőket tartalmaz.

Laboratóriumi tesztekkel kimutatták, hogy az alfa-MSH egy széles körben használt polimerrel együtt segít leküzdeni a fogbél fibroblasztjának gyulladásos folyamatait. A fibroblaszt a fogbelet alkotó legfőbb sejttípus. Az alfa-MSH-t tartalmazó nanofilm gyarapította ezen sejtek számát. Ez segíthet feléleszteni a sérült fogat, így elkerülhetővé válhat a gyökérkezelés.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

Délnyugat, nyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Holnapig fronthatásra nem kell számítani az előrejelzések szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra