A bölcsességfog eltávolítása: mikor kell műteni?

Nevük alapján pozitív tulajdonságokat lehetne inkább fűzni hozzájuk, a bölcsességfogak mégis egyfajta félelmetes szájegészségügyi tényezőként vannak jelen a köztudatban, mivel számos kellemetlenséget és fájdalmat okozhatnak viselőjüknek. Sokszor éppen e félelem vezet felesleges, akár kockázatos műtéti beavatkozáshoz.

A fogsorban leghátul elhelyezkedő bölcsességfogak fiatalabb korban igyekeznek előtörni, egyeseknél pedig ez gond nélkül megtörténik, mások viszont komplikációkkal szembesülnek. A szakemberek szerint azonban mindaddig felesleges ezen fogak eltávolítása, ameddig semmilyen gondot nem okoznak.

Bizonyos esetekben érdemes kihúzni a bölcsességfogat a további bajok megelőzése céljából
Bizonyos esetekben érdemes kihúzni a bölcsességfogat a további bajok megelőzése céljából. Fotó: iStock

Komoly problémák

Előfordulhat ugyanakkor, hogy a bölcsességfogak az előttük álló teljes fogazat torlódását idézhetik elő, esetleg nem megfelelő pozícióban, kissé kint törnek elő, ezáltal irritálják az arc nyálkahártyáját. Részleges előbújás esetén könnyen képződhetnek kis tasakok, amikben megtelepedhetnek a kórokozók, valamint a bölcsességfogak okozhatnak idegbántalom-szerű fájdalmakat, sőt, előtörésük már önmagában is járhat fájdalommal, szájzárral. Ezekben az esetekben érdemes megszünteti a gondokat a fogak eltávolítása révén.

A műtétek egy kisebb része könnyedén zajlik, gyakorlatilag egy egyszerű foghúzás jellegét öltve. A beavatkozások nagyobb mértékben azonban nehézségekbe ütköznek a fogak rendellenes helyzete okán. Mi több, olykor még a bölcsességfogakat körülvevő csont bizonyos volumenű eltávolítása is elkerülhetetlen. Öröm az ürömben, hogy a csont képes újraépülni, és nagyjából fél évvel a műtétet követően megszűnik az állkapocsban így keletkezett űr, hiányérzet.

A bölcsességfogak eltávolítása végezhető helyi érzéstelenítéssel, ritkább, súlyosabb esetekben akár altatással is.

Mit szabad utána és mit nem?

A beavatkozást követő néhány napban jelentkezhetnek utólagos kellemetlenségek. Egyrészt e körbe tartozik az esetlegesen előforduló ödéma és vérömleny, akárcsak az igen gyakran alkalmazott antibiotikumkúra mellékhatásai. A szájzár elkerülése érdekében javasolt az állkapocs mozgatása, vagyis a rágás, illetve célszerű a külsőleges hideg borogatás és szájöblögető szerek használata. Ugyancsak fontos ilyenkor is a rendszeres fogmosás.

Kánikulában nagyobb kockázattal jár a bölcsességfog kihúzása. Az okokról bővebben ide kattintva olvasható információ!

Mindenképpen mellőzzük viszont ebben az időszakban a tejtermékek, a kávé és az alkohol fogyasztását!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: