130 ezer forintos rezsikiegészítés jön

A háziorvosok mellett a fogorvosok kapnak márciustól 130 ezer forintot - ezt Lázár János kancelláriaminiszter jelentette be a kormányinfón.

A fogorvosok is megkapják a havi 130 ezer forintos rezsikiegészítést

Tavaly, amikor év végén kiutalták számukra a hárommilliós szabadon felhasználható extra támogatást, elhangzott: ez most egyszeri összeg, de lesz folytatás. Korábban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár pedig azt ígérte, hogy még a ciklus vége előtt rendezik az alapellátó fogorvosok finanszírozását.

fogorvos béremelés egészségügyi béremelés fogászat fogászati kezelés rezsikiegészítés
A fogorvosoknak is jár a havi 130 ezer forintos rezsikiegészítés

Cserébe azt várják, hogy javuljanak a lakosság szájüregi egészségének mutatói , valamint ahhoz is ragaszkodnak, hogy a fogorvosok segítsenek egy olyan új finanszírozási rendszer kialakításában, amellyel elkerülhetőek az elszámolási csalások. Az erről szóló egyeztetések épp hogy elkezdődtek a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi Tagozatának elnökével, amikor Lázár János kancelláriaminiszter a kormányinfón bejelentette, hogy a háziorvosok mellett a fogorvosok kapnak márciustól 130 ezer forintot.

"Minket is meglepett a bejelentés"

Ezt mondta a Népszavának Nagy Ákos, aki ősszel a háromnapos részleges fogorvosi sztrájkot megszervezte. A keszthelyi fogorvos hozzátette hogy hivatalosan még sem ők sem értesültek, hogy pontosan mikor és hogyan kapják meg az összeget, de egyelőre örülnek neki. Ám ezzel a 130 ezer forinttal még korántsem teljesült a korábbi követelésük, miszerint legalább a háziorvosokéval azonos finanszírozási többletet várnak az alapellátó körzetek számára.

A háziorvosok és a fogorvosok között mindig is volt egy finanszírozási olló, amely 2017-re olyan nagyra nyílt, hogy órási elégedetlenséget váltott ki. Közben a MOK fogorvosi tagozata is elkészítette a számításokat, és az is alátámasztotta, hogy a meglévő finanszírozás - most egy átlagos körzet havi 800 ezer forintot kap - duplájára lenne szükség a stabil működéshez.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A fogorvosi beavatkozásokért járó díjak nem változnak

A lap úgy tudja, a kormányzat az alapellátó praxisok jelenlegi 300-400 ezer forintos alapdíját növeli a minap bejelentett 130 ezres plusszal, míg a beavatkozásokért járó díjak nem változnak.

Ónodi-Szűcs Zoltán hétfőn a fogorvosoknak tett váratlan gesztust azzal indokolta, hogy Lázár János kancelláriaminiszter tavaly ősszel vállalta, hogy amikor nő a háziorvosok finanszírozása, akkor a fogorvosok sem maradnak ki. A politikus szavaiból az is kiderült, hogy most is egyeztetnek a kamara fogorvosi tagozatával arról, hogy miként lehetne a jövőben úgy rendezni a finanszírozást, hogy egyaránt szolgálja a betegek és a gyógyítók elégedettségét.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: