Visszafagyasztható-e a felolvasztott hús?

Az élelmiszerek lefagyasztása számos előnnyel jár a mindennapok során. A mélyhűtők helyes használatával kapcsolatban számos szabály kering a köztudatban, ezek némelyike azonban felesleges, sőt akár kifejezetten veszélyes is lehet.

A kidspot.com.au portál cikkében Kathleen Alleaume táplálkozásszakértő mutatott rá a leggyakoribb élelmiszerbiztonsági mítoszok Achilles-sarkára.

Nem szabad visszafagyasztani a húst, miután kiolvadt

Mennyire egészségesek a gyorsfagyasztott zöldségek? Részletek itt.

Ez az állítás részben hamis. Az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet állásfoglalása szerint ugyanis mindaddig tökéletesen biztonságos újra lefagyasztani a húst vagy bármilyen ételt, amíg 5 fokon vagy az alatti hőmérsékleten üzemelő hűtőben engedett fel . Az egyetlen dolog, amely problémát okozhat, az étel íze, mivel a kiolvasztott hús állaga enyhén vizesebbé válhat. Arra viszont mindig érdemes figyelni, hogy ha a felengedett húst megfőzzük, majd még melegében bedobozolva visszatesszük a mélyhűtőbe, akkor kondenzációt idézünk elő, ami remek táptalaja a baktériumoknak. Először mindenképpen várjuk meg tehát ilyenkor, hogy kihűljön az étel.

A baktériumokat le lehet öblíteni

Akárcsak a saláták és gyümölcsök esetében, a húsra vonatkozóan is általánosan elfogadott nézet, hogy főzés előtt meg kell mosni. Valójában azonban ezzel inkább csak kedvezünk a baktériumoknak, mintsem megszabadulnánk tőlük. A húsok elegye a folyadékkal és a friss levegővel kifejezett hívószó a kórokozók számára. Ezzel szemben a forráspont feletti hőmérsékleten történő hőkezelés már elegendő a baktériumok elpusztításához.

Számos tévhit kering a köztudatban a mélyhűtők helyes használatáról
Számos tévhit kering a köztudatban

Minden étel lefagyasztható

Általános tévhit, hogy bármilyen ételt biztonságosan lehet fagyasztóban tárolni. Akad ugyanis néhány ételtípus, amelyet nem érdemes jeges térbe zárni. Egyes szószok és zöldségek például egyszerűen szétesnek, de a mélyhűtőben uralkodó hőmérsékleti viszonyok megváltoztathatják például a kávé, a tojás és a tej kémiai összetételét is.

A fagyasztott ételek sosem romlanak meg

Milyen tünetek esetén érdemes ételmérgezésre gyanakodni? Részletek itt.

Olykor előfordul, hogy az emberek a már hónapok, akár évek óta a fagyasztóban lévő ételeket is nyugodt szívvel felolvasztják, hogy aztán felszolgálják a vacsoraasztalon, mintha csak frissen vásárolták volna aznap reggel a közeli boltban. Csakhogy az élelmiszerek minősége a mélyhűtőben eltöltött idővel arányosan fokozatosan romlik. Általános szabályként megfogalmazható, hogy a leveseket, a pörkölteket, a főtt húsokat és a tésztás ételeket nem érdemes három hónapnál hosszabb ideig fagyasztva tárolni, míg a nyers húsoknál nagyjából egy év a felső határ.

Szimatunk csalhatatlan minőségellenőr

Annak az elképzelésnek a hitelessége, miszerint a hús, amely nem büdös, nem is lehet romlott, nagyjából az 5 másodperces szabályéval egyenlő. Persze, a lejárt hús valóban gyakran áraszt magából kellemetlen aromákat, egyes baktériumok ugyanakkor teljesen színtelen és szagtalan módon végzik a dolgukat. Márpedig ezek a rejtett veszélyek is komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, ha tehát egy húsnak lejárt a szavatossága, inkább ne kockáztassunk, hanem dobjuk egyből a szemetesbe!

A fagyasztás megöli a baktériumokat

Ha forralással kiirthatóak a baktériumok, akkor vajon a fagyasztás is képes ugyanerre? Bár logikusnak tűnhet az elképzelés, a valóság, hogy a válasz: nem. A mélyhűtés csak inaktívvá teszi a kórokozókat, de nem öli meg őket. Ha tehát fertőzött húst fagyasztunk le, akkor a szennyezettség a felengedést követően ugyanúgy problémát fog okozni. Egészen addig, amíg magas hőmérséklettel nem találkoznak a serpenyőben, a baktériumok élni és virulni fognak.

Forrás: kidspot.com.au

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: