Vissza a természeteshez

Bio-, öko-, natur-, organikus termékek hihetetlen választékát kínálják a biopiacok, a drogériák, a szakboltok és a hipermarketek. Mit érdemes tudnia ezekről?

Egészség vagy divat?

Az utóbbi évtizedben egyre nő a kereslet az ellenőrzötten vegyszermentesen, természetes körülmények között termesztett, "öko" vagy "bio" élelmiszerek iránt. A vélemények megoszlanak: vannak, akik fanatikusan csak ezekben látják az egészséges táplálkozás garanciáját, mások viszont ezt csak egy erősen eltúlzott trendnek, divatnak, egy újfajta egészségmániának tartják.

Nem alaptalan az a vélemény sem, hogy mindez ráadásul csak egy szűk réteg, a leggazdagabbak kiváltsága, nemcsak e termékek magasabb ára miatt, hanem mert nyilvánvaló, hogy a Föld hatmilliárd lakóját képtelenség a modern mezőgazdasági tömegtermelés nélkül, kizárólag ezen a módon termelt élelmiszerrel jóllakatni. Nem tisztünk igazságot tenni, csupán néhány fogalom értelmezésével szeretnénk segíteni a tisztánlátásban.

Organikus gazdálkodás

Az organikus (Magyarországon inkább a "bio" vagy az "öko" kifejezés terjedt el) gazdálkodás során nem használnak mesterséges, szintetikus talajjavítókat, műtrágyákat, növényvédő és rovarirtó szereket, az állattenyésztésben pedig nem vetnek be hormonokat, növekedési szabályzókat és takarmány-kiegészítőket, ezek helyett inkább a megelőzésre, a biológiai és fizikai védekezésre törekednek.

Mindez szigorú ellenőrzés mellett zajlik: Magyarországon az ellenőrző és minősítő tevékenységet a Biokontroll Hungária Kht. és a Hungária Öko Garancia végzi. Ahhoz, hogy egy hagyományos mezőgazdasági kisüzem ökológiai gazdálkodóvá váljon, szigorú feltételeknek kell eleget tenni, hosszabb időn keresztül: a termények szántóföldi termesztés esetében legalább két év, ültetvények esetében három év átállási idő után kaphatnak először hivatalos "organikus gazdálkodásból származó" "bio- vagy ökológiai termék" minősítést.

Érvek a biotermékek mellett

Az angol Shane Heaton kutatásai szerint az organikus gazdálkodásból származó, garantáltan biotermékek legfőbb előnye a nagyobb élelmiszer-biztonság, a magasabb tápanyagtartalom és tápérték. Az organikus élelmiszerek ugyanis kevesebb növényvédőszer-, és állatgyógyszer-maradványt, kevesebb nitrátot tartalmaznak, tápanyagban, vitaminokban, ásványi anyagokban viszont gazdagabbak, mint a hagyományos mezőgazdasági termékek. A bio élelmiszerkészítmények jóval kevesebb adalékanyagot, tartósítószert, színezéket, ízfokozót tartalmaznak.

Nem minden az, aminek nevezik...

Sajnos, nemegyszer piacra kerülnek olyan, nem ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termékek is, amelyek neve, csomagolása hasonlóképpen természetes, bio eredetre, termelésre utal, például öko-, bio- előtagú elnevezéseket, környezetkímélő, természetes, natúr, károsanyag-mentes, reform vagy alternatív termelésre utaló jelzőket tartalmaz. Ezek megtévesztőek lehetnek, ezért érdemes vásárlás előtt alaposan tanulmányozni a termék címkéjét.

A jogszabályok segítenek a valódi és a csak akként reklámozott termékek megkülönböztetésében: az ellenőrzött biotermékek csomagolásán a tartalmazott összetevőkön kívül fel kell tüntetni, melyik ökológiai gazdálkodótól származik, és megtalálható rajta az ellenőrző szervezet neve és kódszáma.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső