Világszerte nőttek az élelmiszerárak márciusban

Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben, elsősorban a növényiolaj-árak emelkedése miatt – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közleményéből.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után márciusban először emelkedett, 118,3 ponton állt, 1,3 ponttal (1,1 százalékkal) haladta meg a februárit, miközben 9,9 ponttal (7,7 százalékkal) maradt el a tavaly márciusi szinttől. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.    

A FAO gabonaárindexe 110,8 pont lett márciusban, 3,0 ponttal (2,6 százalékkal) alacsonyabb a februárinál, és 27,7 ponttal (20,0 százalékkal) maradt el a tavaly márciusitól. A búza világpiaci exportárai harmadik egymást követő hónapban csökkentek márciusban, elsősorban az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok közötti továbbra is erős exportverseny miatt. A bőséges készletek miatt Kína nem vásárolt búzát, ami szintén lefelé hajtotta az árakat.

vásárlás
Főként a növényiolaj-árak emelkedtek meg. Fotó: Getty Images

A növényiolaj-árindex átlagosan 130,6 pont volt márciusban, 9,7 ponttal (8 százalékkal) magasabb a februárinál, és egy éven belül a legmagasabb. A növekedés  főként a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj magasabb világpiaci árának következménye.    

A tejárindex átlagosan 124,2 pontot ért el márciusban, ami 3,5 ponttal (2,9 százalékkal) magasabb, mint februárban, egyben már a hatodik egymást követő havi emelkedés, de 11,1 ponttal (8,2 százalékkal) elmaradt a tavaly márciusitól. A múlt hónapban a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben, de drágult a vaj is, miközben öt hónap emelkedés után először csökkent a tejpor ára.    

A húsárindex átlagosan 130 pont volt márciusban, 1,9 ponttal (1,7 százalékkal) magasabb lett, mint februárban, ezzel már a második egymást követő hónapban jegyeztek fel emelkedést. A húsárindex 1,7 ponttal (1,5 százalékkal) volt alacsonyabb a tavaly márciusinál. Márciusban nőtt a baromfi-, a szarvasmarha- és a sertéshús ára, míg a juhhúsé csökkent.    

A FAO cukorárindexe átlagosan 133,1 pont lett márciusban, 7,6 ponttal (5,4 százalékkal) volt alacsonyabb, mint februárban, és ezzel először mértek csökkentést két hónap emelkedés után. A márciusi mutató 6,1 ponttal (4,8 százalékkal) múlta felül az egy évvel korábbi értéket. Gyengítette a cukor világpiaci árát, hogy fölfelé módosították a világ egyik vezető cukortermelő országa, India termelési előrejelzését, valamint hogy Brazília jelentősen növelte exportját.    

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütésre számíthatunk, egyre inkább az ország középső harmadán előforduló záporokkal, zivatarokkal, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra