Újabb bizonyíték: jót tesz a szívnek a mediterrán étrend

A halból, zöldségekből és olívaolajból álló mediterrán étrend jelentős mértékben lecsökkentheti a szívbetegségek, különösképpen az időskori stroke kockázatát, derült ki egy hosszútávú tudományos kutatás eredményeiből.

A Spanyolországban végzett átfogó felmérés öt évig tartott, mely során közel 7500 ember adatait vizsgálták meg a kutatók. A kutatásból kiderült, hogy a nagy mennyiségben olívaolajat és magvakat fogyasztó, mediterrán étrendet követő emberek között 30 százalékkal kisebb volt a súlyos kardiovaszkuláris betegségek előfordulási aránya azokhoz viszonyítva, akik csak alacsonyabb zsírtartalmú étrendet követtek.

A mediterrán étrend sok gyümölcsöt, halat, csirkét, hüvelyest, paradicsomszószt, salátát és bort tartalmaz, valamint egy kevés péksüteményt. A mediterrán típusú ételeket mindig is egészségesnek gondolták, de a korábbi, megfigyeléseken alapuló tanulmányok nem tudtak egyértelmű bizonyítékkal szolgálni. A mostani kutatásban azonban a résztvevőket eleve étrendjük alapján válogatták ki, és a kutatók hosszú távon megfigyelték és ellenőrizték, hogy a résztvevők megfelelő mennyiségű olívaolajat és magvakat fogyasztanak.

"Az emberek többsége gyógyszereket szed a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás ellen, mi viszont úgy véljük, hogy a helyes étrenddel hasonlóan jó eredményeket érhetünk el a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében, ráadásul ily módon elkerülhetjük a kellemetlen mellékhatásokat is" - mondta Dr. Ramon Estruch, a Barcelonai Kórház és Klinika munkatársa, a tanulmány szerzője.

A felmérés során a kutatók biztosították a résztvevők számára az extraszűz olívaolajat és a dióféléket, hogy ne nekik kelljen megvásárolniuk a mediterrán konyha viszonylag költséges hozzávalóit. A résztvevők körében a nemek aránya egyenlő volt, életkoruk 55 és 80 év között változott.

A kutatók három csoportba sorolták a résztvevőket: két csoport követte a mediterrán étrendet, akik vagy napi 4 kanál olívaolajat, vagy egy maréknyi mogyorót, diót és mandulát fogyasztottak. A harmadik csoport alacsony zsírtartalmú diétát követett, mely sok kenyeret, krumplit, rizst, gyümölcsöt, zöldséget, halat és vörös húst tartalmazott. A kutatási eredmények kiértékelése során kiderült, hogy a mediterrán étrend követői körében közel 30 százalékkal lecsökkent a kardiovaszkuláris megbetegedések előfordulási aránya, mondta Dr. Ramon Estruch.

A tanulmány eredményeit a című orvostudományi szakfolyóirat online számában publikálták.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: