Tévhitek az élelmiszerekről

A Cognative Piackutató ügyvezetője az InfoRádióban elmondta: a lakosság az egészséget egyik leginkább veszélyeztető tényezőnek az élelmiszereket tartja.

Pozitív fejlemény, hogy - különösen az élelmiszerbotrányok óta - egyre fontosabbá válik számukra a jó íz mellett az is, hogy a táplálék friss és egészséges legyen - mondta Gergely Ferenc.

A felmérésből kiderül, hogy az emberek 54 százaléka ódzkodik az mesterséges adalékoktól, és azt várja az élelmiszerektől, hogy ne emelje meg a koleszterinszintet.

Bár az emberek próbálják csökkenteni a kockázatokat, gyakran nem rendelkeznek megfelelő információkkal.

Sok olyan tényezőt vesznek figyelembe, amelyektől nem kellene tartaniuk, közben pedig elhanyagolnak lényeges szempontokat.

Arra ugyanis már kevéssé figyelnek, hogy táplálkozásuk változatos legyen, vagy arra, hogy a megvásárolt élelmiszerek honnak származnak.

Bojkottra még nem kell számítaniuk az üzleteknek

Bár az elmúlt 15 évben jelentős változások következtek be az élelmiszerfogyasztási szokásokban, jelenleg a magyar gondolkodás ott tart, mint a nyugat-európai 1992-ben - mondta az InfoRádióban a Szent István Egyetem Marketing Intézetének igazgatója.

Az már ugyan tudatosodott az emberekben, hogy a helytelen táplálkozás kockázatokkal jár, konkrét ismereteik még keveseknek vannak arról, hogy mely összetevők károsak és melyek táplálók - közölte Lehota József egyetemi tanár.

Magyarországon még nem jellemző az a magatartás, ami a tőlünk nyugatra lévő országokban már jelen van, ha egy élelmiszerlánc rossz minőségű árut hoz forgalomba. Ott ugyanis az emberek bojkottálják ezeket az üzleteket.

Az egyetemi tanár szerint ez a fogyasztói tudatosság öt éven belül Magyarországon is jelen lehet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: