Szmogriadó: így táplálkozzunk!

A szálló por magas koncentrációja napjainkban egyre több problémát okoz az egész világon, a téli időszakban pedig még inkább. Nézzük végig, hogyan védhetjük szervezetünket megfelelő táplálkozással szmogriadó esetén!

A napokban ismét sűrű lett a szállópor koncentrációja, mely rendkívül megterhelő szervezetünk számára. A szmog kialakulását három tényező befolyásolja:

  • légszennyező anyagok nagymértékű előfordulása
  • szélcsend, vagy a füstgázok felfelé szállását megakadályozó meteorológiai helyzet (inverzió)
  • a szmog szempontjából kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés (völgy)

London, vagy Los Angeles

A szmognak két fajtája van: a London és a Los Angeles típusú. Ez persze nem azt jelenti, hogy füstköd csak ezekben a nagy városokban fordulhat elő. A szmog e két fajtáját ezekben a városokban határozták meg.

A London típusú, vagy más néven téli szmog már az ókorban is előfordult. Akkor persze még nem illették ezzel a modern névvel ezt a jelenséget, de a korabeli feljegyzések szerint a szennyezett levegő már akkor is nagy problémákat okozott.

A téli szmog nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyag (pl. szén) elégetésekor keletkezik. A szén tüzelésekor a levegőbe kén-dioxid kerül, mely hamar kénsavvá alakul, és a levegőben lévő vízmolekulákkal reakcióba lépve gyorsan koncentrálódik. Ha az időjárás is kedvez ennek a folyamatnak, és egy esetleges szélcsendes időszak miatt nem tud a levegő hígulni, akkor a szálló por koncentrációja légúti megbetegedéseket, sőt halált is okozhat. A kőolaj, majd a földgáz elterjedésével ez a típusú szmog azonban igen ritka.

A Los Angeles típusú, vagy nyári szmog esetén a gépjárművek által kibocsátott nitrogén-monoxid és szén-monoxid a napsugarak hatására mérgező anyagokká alakulnak. Ha a földrajzi elhelyezkedés és az időjárás is gátolja a szennyezett levegő kitisztulását, hamar szmogriadót kell kihirdetni.

Ha ilyenkor asztmaszerű tüneteket és nyálkahártya-irritációt fedezünk fel magunkon, vagy környezetünkön, az akár lehet a szmog következménye is. A gyerekeknél, csecsemőknél tapasztalt hasonló reakciók felfedezésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük a nagyobb bajt. A szálló por nemcsak a tüdőnket támadja, de a bőrünkön is megjelenhetnek allergiára utaló jelek, hiszen külső védőrétegünk is érintkezik a szennyezett levegővel.

Mit tegyünk?

Nemcsak szmogriadó esetén javasolt, de ilyenkor különösen ajánlott a sóoldatos orröblítés. Külön erre a célra is kapható orröblítő kanna, de az otthoni eszközeinkkel is megoldhatjuk a tisztítást. Keverjünk össze langyos vizet és 1 evőkanál Himalája-sót, majd ezt öntsük félrefordított fejjel az orrlyukunkba. Ismételjük meg a másik oldalra ugyanezt. Ezt követően jó alaposan fújjuk ki az orrunkat.

Ha már külsőleg mindent megtettünk tüdőnk védelmében, táplálkozásunkkal is igyekezzünk támogatni belsőnket. A kínai orvoslás szerint a tüdőhöz a csípős íz párosul, mely a méreganyagokat és a letapadt nyálkát képes feloldani.

Használjunk ebben az időszakban erőteljes, csípős fűszereket, növényeket, a magyar konyha nem szűkölködik az ilyen ételekben (csípős paprika, bors, fűszer paprika, szegfűszeg torma, retek stb.), de a nemzetközi konyhában is találhatunk kedvünkre valót (curry, kardamon, chili, ginzeng).

Ezenfelül igyunk sok gyógyteát. A kakukkfű, az édeskömény és az ánizs nagyon jó hatással van a tüdőnkre. Gargarizálhatunk zsályateával, ez elmulasztja a torokirritációt. Általános immunerősítő teák is segítenek átvészelni ezt az időszakot (csipkebogyó, bodza, hársfa, kamilla).

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)