Reggeli előtt ezért nem jó kávézni

Ha önnek is az az első dolga, hogy felkelés után elkortyol egy finom csésze kávét, akkor megnyugtatjuk, nincs egyedül: a világ több millió kávéfogyasztójának jelentős része hasonlóképpen kezdi a napot. Egészségünk érdekében azonban okosabban tesszük, ha a jövőben nem ragaszkodunk ehhez a szokáshoz.

A reggeli előtt elfogyasztott kávé ugyanis ronthatja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét - derült ki egy friss kutatásból , amelyet a University of Bath szakemberei végeztek. A vizsgálat során arra keresték a választ, hogy a rossz minőségű alvás és a reggeli kávéfogyasztás hogyan befolyásol bizonyos, az anyagcsere-folyamatok működését mutató laborértékeket. Az analízis összesen 29 alany részvételével - nőket és férfiakat egyaránt bevontak - folyt, három különböző alkalommal.

Kiderült, melyik kávé a legegészségesebb - részletek itt .

Először az alanyok, miután túl voltak egy zavartalan éjszakán, a felkelést követően rögtön megittak egy cukros italt (ami kb. annyi kalóriát tartalmazott, mint egy átlagos reggeli). A második este már nyugtalanabbul aludtak, a kutatók ugyanis óránként kb. öt percre felkeltették őket. Reggel azonban ugyanúgy az volt az első dolguk a résztvevőknek, hogy elfogyasszák a cukros italt. Utolsó alkalommal újabb kellemetlen éjszaka várt rájuk, reggel viszont fél órával a cukros ital előtt egy erős feketekávét szürcsöltek el.

Árthatunk magunknak, ha reggeli előtt isszuk meg a kávét.
Árthatunk magunknak, ha reggeli előtt isszuk meg a kávét. Fotó: Getty Images

A kutatók a három teszt mindegyikénél vért vettek a résztvevőktől, hogy megvizsgálhassák a már említett laborparamétereket. Az eredmények alapján pedig arra jutottak, hogy ha felkelés után rögtön kávéval kezdünk - tehát úgy isszuk meg, hogy előtt nem reggeliztünk -, az negatívan befolyásolja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét. Öröm az ürömben, hogy ugyanez nem volt elmondható a rossz éjszakai alvásról.

Inkább reggeli után kávézzunk

A University of Bath professzora, James Betts leszögezte: rengetegen kávéznak rögtön ébredés után, ráadásul minél fáradtabbnak érezzük magunkat, annál erősebben készítjük el az éltető nedűt. A kutatás eredményeit kiemelten fontosnak ítélte, hiszen - mint mondta - rávilágítanak, hogyan befolyásolja a kávé az anyagcserét és a vércukorszint-szabályozást. "Ennek ellenére sem kell leszokni a reggeli kávézásról, egyszerűen csak együnk valamit, és utána kortyoljuk el az adagunkat" - tanácsolja.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)