Piktogramok, tanúsítványok: miről árulkodik az élelmiszercímke?

Az élelmiszerek címkéjén látható különböző feliratok, jelölések, védjegyek alkalmasak arra, hogy komplex üzeneteket közvetítsenek egy-egy termék vagy szolgáltatás fenntarthatósági jellemzőiről, biztosítva a fogyasztó számára azt, hogy valaki valahol ezeket a jellemzőket megvizsgálta, ellenőrizte. Ezekből most adatbázis készült.

Önnek is fontos, hogy olyan terméket vásároljon, amelynek gyártása során nem szennyezték a környezetet? Elítéli az állatkísérleteket, netán előnyben részesíti a csomagolás alapján igyekszik értesülni?

Címkék: melyikkel találkozott már?

Ma a fogyasztónak nincs könnyű dolga ebből a szempontból: több mint 200-féle olyan emblémával találkozhatunk ugyanis, amelyek a termékek vagy szolgáltatások valamilyen környezeti, társadalmi jellemzőjére utalnak.

Végre komplett adatbázis is létrejött

Az eligazodásban nyújt segítséget a Tudatos Vásárlók Egyesülete termékcímke-adatbázisa, amely jelenleg 50 termékcímke bemutatását és 3 skálás értékelését tartalmazza. Olyan emblémák leírását és értékelését tették közzé, amelyek elterjedtek, a mögöttes tartalmuk megismerhető.

Mint írják, szeretnék, hogy minél többen ismerjenek meg olyan - hiteles és bevált - környezeti és társadalmi címkéket és tanúsítási programokat, amelyek valóban hozzájárulnak egy fenntarthatóbb, környezettudatosabb, egészségesebb, igazságosabb világhoz. A projekt nem titkolt célja, hogy az álcímkéket is minden beavatott is könnyűszerrel ki tudja szúrni aztán.

Az adatbázist újabb védjegyekkel, jelekkel és feliratokkal folyamatosan bővítik, és felhívják a vásárlók figyelmét a megtévesztő címkékre is a későbbiekben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)