Piktogramok, tanúsítványok: miről árulkodik az élelmiszercímke?

Az élelmiszerek címkéjén látható különböző feliratok, jelölések, védjegyek alkalmasak arra, hogy komplex üzeneteket közvetítsenek egy-egy termék vagy szolgáltatás fenntarthatósági jellemzőiről, biztosítva a fogyasztó számára azt, hogy valaki valahol ezeket a jellemzőket megvizsgálta, ellenőrizte. Ezekből most adatbázis készült.

Önnek is fontos, hogy olyan terméket vásároljon, amelynek gyártása során nem szennyezték a környezetet? Elítéli az állatkísérleteket, netán előnyben részesíti a csomagolás alapján igyekszik értesülni ?

Címkék: melyikkel találkozott már?

Ma a fogyasztónak nincs könnyű dolga ebből a szempontból: több mint 200-féle olyan emblémával találkozhatunk ugyanis, amelyek a termékek vagy szolgáltatások valamilyen környezeti, társadalmi jellemzőjére utalnak.

Végre komplett adatbázis is létrejött

Az eligazodásban nyújt segítséget a Tudatos Vásárlók Egyesülete termékcímke-adatbázisa , amely jelenleg 50 termékcímke bemutatását és 3 skálás értékelését tartalmazza. Olyan emblémák leírását és értékelését tették közzé, amelyek elterjedtek, a mögöttes tartalmuk megismerhető.

Mint írják , szeretnék, hogy minél többen ismerjenek meg olyan - hiteles és bevált - környezeti és társadalmi címkéket és tanúsítási programokat, amelyek valóban hozzájárulnak egy fenntarthatóbb, környezettudatosabb, egészségesebb, igazságosabb világhoz. A projekt nem titkolt célja, hogy az álcímkéket is minden beavatott is könnyűszerrel ki tudja szúrni aztán.

Az adatbázist újabb védjegyekkel, jelekkel és feliratokkal folyamatosan bővítik, és felhívják a vásárlók figyelmét a megtévesztő címkékre is a későbbiekben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra