Olcsóbb lett a tojás

A tojás jelentősen olcsóbb lett a karácsonyi árakhoz képest. Akkor 42-60 forintot is elkértek darabjáért, de nem volt ritka a 60 forint fölötti ár sem. Most a legdrágább tojás ára sem haladja meg az 50 forintot.

Végre olcsóbb lett a tojás

A közepes méret a kedvenc A négy tojásméretből a háziasszonyok a közepeset (M) részesítik előnyben. A legtöbb tojásos recept erre van szabva. A tojáspiacon két csúcsszezon van , a karácsonyi és a húsvéti, ilyenkor fogy a legtöbb az éves 223 darab tojásból, amit személyenként megeszünk - nyilatkozta a Népszavának Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Terméktanács mezőgazdasági titkára.

Ezzel egyébként az uniós mezőny első felében vagyunk. Az összes hazai éves tojás felhasználás 2,2 milliárd, amiből 1-1,1 milliárdot a regisztrált telepek állítanak elő. 500-700 milliót a háztáji gazdaságokban termelnek. A fennmaradó rész az import - írják.

Olcsóbb lett a tojás húsvétra, tojás húsvét tojásfogyasztás árcsökkenés baromfi táplálkozás
A legdrágább tojás ára sem haladja meg az 50 forintot

A szakember szerint érdemes a tojásvásárlásnál a kilogrammos árat figyelembe venni. Nem mindegy, hogy 6 tojás 260, vagy 360 gramm. Aki hazai terméket akar vásárolni, keresse a tojásokon a HU jelzést. A piacokon a kistermelőknek ugyan nem kell jelölnie a tojást, de ki kell írnia, hogy ki és hol termelte.

A húsvéti szezon a hazai sonkavásárlás csúcspontja

Mint írják, ilyenkor 6-6,5 ezer tonna füstölt árut vásárolunk, több mint 2 milliárd forint értékben. Ez az évi sonkafogyasztásnak mintegy a 25 százaléka, de a feldolgozóipar éves termelésének is 25-30 százaléka. A tavaszi időszakban minden magyar személyenként 0,7 kilogramm szalámit, sonkát eszik meg. A legnépszerűbb a nem éppen olcsó parasztsonka , amelyből várhatóan idén is mintegy 1,5-1,6 ezer tonnát vásárolunk az ünnepre.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy érdemes alaposan megfontolni a vásárlást. A húsvéti füstölt áruk között ugyanis nagyon sokféle minőségű és árfekvésű termék található a piacon. Ígaz ez természetesen a sonkára is.

Mire figyeljünk, ha sonkát veszünk? A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavaly összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb vásárlási tudnivalókat .

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: