Olcsóbb lesz a karácsonyi pulyka

Stabil a pulykaágazat helyzete, hirtelen ármozgás nem valószínű, a megnövekedett élőállat-kínálat miatt kilogrammonként 8-10 forinttal 370 forintra csökkent az élőpulyka felvásárlási ára a tavalyihoz képest.

Az idei pulykatermelés mennyisége 94-95 ezer tonna körül lesz, ami elmarad az ágazat tavalyi 101 ezer tonnát meghaladó teljesítményétől. A belső kereslet azonban nőtt, és várhatóan 8-10 forinttal csökken az élőpulyka felvásárlási ára kilogrammonként - vélekedik Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke.

A vörös vagy a fehér hús egészségesebb? A szárnyasoknak, elsősorban a csirkének és a pulykának vannak világosabb, fehér részei, és olyan húsdarabjai is, amelyek sötétebbek, vörösebbek. Van, aki ezt, más viszont azt kedveli jobban - de vajon az egészségünk szempontjából számít, hogy melyiket esszük többször? Kattintson!

Egyre több pulykát fogyasztunk

Erdélyi megjegyezte: a januári áfacsökkentés serkentette a belső keresletet. Számításaik szerint a novemberi és a karácsonyi fogyasztással 10 százalékkal is emelkedhet az egy főre jutó éves fogyasztás, amely tavaly 4,8 kilogramm volt Magyarországon, miközben az unióban 3,8 kilogrammot tett ki.

Néhány forinttal olcsóbban juthatunk hozzá a pulykahús kilójához
Néhány forinttal olcsóbban juthatunk hozzá a pulykahús kilójához

Felidézték, hogy ugyanakkor számos nemzetközi folyamat gyengítette az exportot: 2016 végén a madárinfluenza miatt bevezetett korlátozóintézkedések következtében a magyar termelők több fontos exportpiacot elvesztettek, köztük Japánt, Dél-Koreát és Dél-Afrikát. A járvány miatt bevezetett kényszerintézkedések - védő- és megfigyelési zónák kialakítása, zárlati intézkedések - hatására problémák jelentkeztek a termelésszervezésben is. Negatívan hatott a magyar exportra a lengyel pulykaágazat erősödése is - tették hozzá. A szövetség tájékoztatása szerint a termelés mintegy 35 százalékát exportálják, 44 százalékát belföldön értékesítik, a tovább feldolgozott hús pedig a termelés mintegy 21 százalékát adja.

A pulyka húsa a szárnyasok között is kimondottan egészségesnek számít. A pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, miközben arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. Ritkábban fogyasztják ugyanakkor a pulykatojást, amely másfélszer nagyobb a tyúk tojásánál.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: