Növényi italok vagy tehéntej: melyik a jobb?

Vannak, akik egészségügyi vagy etikai okokból keresnek más alternatívát a tej- és tejtermékek helyett, sokan ugyanakkor a környezettudatosság jegyében tesznek így. De vajon tényleg jobb a Földnek, ha tehéntej helyett növényi italokat fogyasztunk?

Hogyan hat Magyarországra a klímaváltozás? Részletek itt.

A húsok közül a marhahús a legártalmasabb a környezetünkre nézve. Egyetlen kilogramm marhahús előállítása 26,5 kilogramm szén-dioxidot szabadít fel, ami körülbelül azzal egyenértékű, mintha leautóztunk volna 100 kilométert - írta meg a Tudatos Vásárló. A cikk szerint egyes tejtermékek karbonlábnyoma is hihetetlenül magas, így például egy kilogramm cheddar sajt (12,6 kilogramm szén-dioxid), vaj (11,5) vagy mozzarella (9,7) kitermelése még a sertés- (7) és csirkehúsnál (5) is több üvegházhatású gáz kibocsátását eredményezi.

A növényi italok előállítása kevésbé terheli meg a környezetet
A növényi italok előállítása kevésbé terheli meg a környezetet

Egy kilogramm nyers tej létrehozása ugyan kevesebb, mintegy 1,3 kilogramm szén-dioxiddal terheli meg a légkört, a növényi alapú tejek, pontosabban italok azonban így is jóval előnyösebbek. Egy oxfordi kutatás szerint például egy liter tehéntej előállításának víz- és területigénye közel a tízszerese egy liter növényi alapú tejalternatíváénak. Más számítások szerint pedig az üvegházhatású gázok kibocsátása is mintegy háromszor magasabb a tehéntej esetében.

Világosan látszik tehát, hogy a növényi italok környezetkímélőbb választást jelentenek. De vajon a sokfajta típus közül melyik a legjobb? A Tudatos Vásárló cikke szerint egyes adatok a mandula-, míg mások a zabitalt hozzák ki győztesként, habár érdemes hozzátenni, hogy még a legrosszabbnak ítélt rizsitalnak is csupán kétharmad akkora a karbonlábnyoma, mint a tehéntejé. Fontos továbbá megemlíteni, hogy a növényi italok piaca folyamatosan fejlődik, ráadásul várható, hogy újabb és újabb termékek jelennek meg a közeljövőben. Nemrégiben például egy sárgaborsóból készített márkát dobtak piacra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció