Növelheti a diabétesz kockázatát a vörös hús

A vörös húsok fogyasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát - állítják a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói.

A diabétesz kockázatát jelentős mértékben csökkenthetjük azzal, hogy a vörös húst egészségesebb fehérjékkel pótoljuk, például diófélékkel, teljes kiőrlésű gabonával vagy zsírszegény tejtermékekkel - derül ki az American Journal of Clinical Nutrition augusztus 10-i online kiadásában megjelent tanulmányból.

A kutatók férfiak 20 évnyi és nők 28 évnyi adatát elemezték az összesen 200 ezer résztvevővel készített egészségügyi szakemberek utánkövetési tanulmányából. Ezeket az adatokat más tanulmányokból származó adatokkal ötvözték, amelyekben összesen 442.101 ember vett részt, és közülük 28.228 személyben alakult ki cukorbetegség a tanulmány ideje alatt.

Az életmód tényezőit is beleszámítva a kutatók kimutatták, hogy napi 100 gramm feldolgozatlan vörös hús 19 százalékkal növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Napi 50 gramm feldolgozott hús (körülbelül egy hot dogban lévő virsli) a cukorbetegség kockázatának 51 százalékos növekedésével hozható összefüggésbe.

A napi egy adag vörös húst fogyasztó emberek körében, amikor a húst napi egy adag teljes kiőrlésű gabonával helyettesítették, 23 százalékkal csökkent a diabétesz kockázata. Amikor diófélékkel helyettesítették a vörös húst, 21 százalék, ha pedig zsírszegény tejtermékkel, 17 százalék volt a csökkenés.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)