Nincs időm lassan enni. A stressz hatása az emésztésre

A stresszes életmód, a rohanás közben bekapott, félig rágottan lenyelt falatok hosszú és rövid távon is rossz hatással vannak az emésztésre.

Az emberi szervezet naponta nagyjából 10 liter emésztőfolyadékot termel ahhoz, hogy az emésztés zökkenőmentesen tudjon zajlani. A benne található enzimeknek kiemelt szerepük van: részt vesznek a lebontási folyamatokban, nélkülük pedig a tápanyagok sem képesek hasznosulni a szervezetben. Három fontos fajtájuk létezik: a fehérjéket lebontó proteáz, a zsírokat feldolgozó lipáz és a keményítőkkel reakcióba lépő amiláz. Az emésztőfolyadék mennyisége és összetétele nem állandó, függ a táplálkozástól, a fizikai tevékenységektől, különböző gyógyszerek szedésétől, betegségektől, valamint az évszakok változása mellett nagy hatással van rá a stressz is.

Meddig tart bizonyos ételek megemésztése?

Gyomorideg: stressz és az emésztés

A stressz egy olyan mentális és fizikai reakció, amellyel szervezetünk reagál a számára kihívást jelentő élethelyzetekre. Leggyakoribb tünete a hétköznapi néven "gyomoridegnek" is hívott emésztőrendszeri probléma, amely megmutatkozhat diszkomfortérzet, fájdalom, görcs, puffadás, hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés formájában is. Oka, hogy az idegrendszer és a - szintén komplex idegrendszeri hálózattal rendelkező - gyomor közvetlen összeköttetésben állnak egymással. Kapcsolatuk kölcsönös: ahogy a stressz kihat az emésztésre, az emésztési problémák is hatással vannak a lelki állapotra. Ha feszültek vagyunk, kevesebb enzim és - a bélfalakat védő - nyák termelődik, aminek következtében sérül az emésztés és a komplett emésztőrendszer is sebezhetővé válik. Emellett az enzimhiánytól méreg- és salakanyagok halmozódhatnak fel a szervezetben, melyek különböző emésztőrendszeri tüneteket okozhatnak.

A stresszes életmód, a rohanás közben bekapott, félig rágottan lenyelt falatok rossz hatással vannak az emésztésre.
A stresszes életmód rossz hatással van az emésztésre. Fotó: Getty Images

Ha a folyamatos rohanás miatt időhiánnyal küzdünk, gyakran ahhoz sincs türelmünk, hogy megfelelően megrágjuk a falatokat, ami tovább nehezíti az emésztési folyamatot. A nagyobb darabokban lenyelt ételhez sokkal kevésbé férnek hozzá az emésztőnedvek. Ráadásul a nyál feladata nemcsak az, hogy átnedvesítse a falatokat, hanem a szénhidrátok és keményítők emésztését is már a szájüregben megkezdi. Ha azonban ez csak részben megy végbe, a falatok feldolgozása nem tud kellőképpen lezajlani, ezért megnő a veszélye annak is, hogy erjedésnek indulnak az emésztőrendszerben, ami kellemetlen tünetek egész sorát okozhatja.

Enzimpótlás: de hogyan?

A jól működő, egészséges szervezet és a megfelelő emésztőfolyadék érdekében szükség van a kiegyensúlyozott, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra. Lehetőség szerint kerüljük a túlságosan cukros, zsíros, fűszeres, finomított szénhidrátokban bővelkedő, kész- vagy félkész ételeket. Emésztési problémák esetén azonban érdemes az emésztőenzimek célirányos pótlásával segíteni a szervezet működését. Ha már előre tudjuk, hogy nehezebben emészthető ételeket vagy italokat fogunk fogyasztani, érdemes beszerezni a gyógyszertárakban vény nélkül kapható enzimpótló készítményeket.

Elérhetőek olyan természetes hasnyálmirigy-kivonatot tartalmazó tabletták, amelyekben megtalálható mind a három fő emésztőenzim, a proteáz, a lipáz és az amiláz. Pótlásukkal, segíthetjük a szervezet emésztési folyamatának zökkenőmentességét, és elkerülhetjük a kellemetlen, a stresszes élethelyzetekben fokozottan tapasztalt tüneteket.

Stresszkezelési technikák

Mivel a stressz az életünk része, lehetetlen maximálisan elkerülni, viszont megtanulhatjuk kezelni. Az, hogy kinek mi erre a legmegfelelőbb módszer, nagyban személyiségfüggő. Azonban általánosságban elmondható, hogy az egyik legjobb stresszlevezető módszer a testmozgás. A sport vagy a rendszeres napi séta mellett sokat segíthet a jóga vagy a meditációs gyakorlatok elsajátítása, de akár a megszokott környezetből való kiszakadás is. A kirándulás, a szórakoztató vagy kulturális programok, a különböző hobbik kipróbálása szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy néhány órára elengedjük magunkat, és megszabaduljunk a hétköznapi problémáktól, ezzel hozzájáruljunk az egészséges emésztési folyamathoz is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Az ország nagy részén gyengén felhős időre számíthatunk, már keleten egyre jobban szakadozik, csökken a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A légmozgás mérsékelt marad. Késő estére többnyire 0 és -5 fok közé csökken a hőmérséklet. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra