Nem párolog el főzéskor az alkohol

Pörköltekhez és különböző tésztaételekhez bátran használunk borokat vagy töményitalokat, abban a hitben, hogy a bennük lévő alkohol a főzéskor elpárolog. Ez azonban nem igaz!

Egy üveg testes vörös- vagy száraz fehérbor nem csak az étel elkészültekor kerülhet az asztalra, sokan a főzéshez is felhasználják azt. A legtöbben úgy tudják, hogy borral ízesített marhapörkölt elfogyasztása után a zéró tolerancia elve mellett is autóba lehet ülni, hiszen az alkohol a főzéssel együtt elpárolog az ételből. Ez azonban nem ilyen egyszerű - írja az Index.

Legtöbben jól ismerik (vagy ismerni vélik) az alkohol hatását a szervezetre. Van azonban néhány dolog, amire csak kevesen gondolnak. Hogy mit tesz velünk az alkohol, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Be lehet rúgni a vörösboros marhapörkölttől?

Az elméletet alátámasztaná az a tény, hogy az alkohol forráspontja 78,5 Celsius-fok, főzés közben pedig ennél jóval nagyobb hőfokot használunk. Bár logikusnak tűnik, hogy az alkohol emiatt elpárolog az ételből, ez a valóságban mégsem így történik. Az amerikai földművelésügyi minisztérium megbízásából nagyszabású kutatássorozat vizsgálta, hogy mennyi alkohol marad az ételekben főzés után. Mint kiderült, nagyon sok tényező játszik közre abban, hogy az alkohol milyen arányban párolog el, egyes ételekben 5 százalék maradt csupán, míg másokban az alkohol 85 százaléka megmarad.

Az alkohol nem párolog el teljesen a főzéssel
Az alkohol nem párolog el teljesen a főzéssel

Forráspont felett a víz sem egyik pillanatról a másikra tűnik el az edényből, ugyanígy az alkohol sem száll el belőle varázsütésre. A pontos végeredményt elsősorban a főzés ideje befolyásolja, de hatással van rá az is, hogy milyen egyéb hozzávalókat használunk. Az sem mindegy, hogy mekkora a főzőedény, minél kisebb ugyanis, annál több alkohol marad meg, mert kevesebb felületen tudott párologni. Ha a forrásban lévő vízhez öntünk alkoholt, és néhány kavarás után levesszük, a 85 százaléka megmarad, de még 25 perc forralás is 45 százaléknyi visszamaradó alkoholt eredményez - legalábbis akkor, ha nem kevergetjük. A rendszeres keverés ugyanis gyorsítja az alkohol párolgását, egészen öt százalékig, ennél jobban viszont sem a forralással, sem pedig a kavarással nem tudjuk eltüntetni az ételből.

Az alkohollal készült ételben tehát mindenképpen benne marad az alkohol egy része főzés után is, a marhapörkölttől azonban valószínűleg nem fogunk tudni berúgni. Olyan kevés alkoholt tartalmaz csupán, amivel a májunk még valós időben megbirkózik, és azelőtt lebontja, hogy az a véráramba kerülne. Megemészthetetlen mennyiségű marhapörköltet kellene ahhoz fogyasztanunk, hogy a hatását minimálisan is megérezhessük.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: