Nem elég csak megmelegíteni az ételt

Nyáron fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására, mivel ebben az évszakban az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Fokozott figyelmet igényelnek az élelmiszerek a nyári melegben, ezért a Nébih mindenekelőtt javasolja, hogy az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről szerezzük be. Mindig ellenőrizzük a csomagolást, mivel azon fel van tüntetve - magyar nyelven - a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele, tömege és a tároláshoz javasolt körülmények is. Hűtendő terméket csak akkor vásároljunk, ha azt tényleg a hűtőtérben tárolják a boltban. Mélyhűtött termékek csomagolását is figyeljük, és ha belül zúzmarás, a termék pedig tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyük meg.

élelmiszer, élelmiszerbiztonság, romlandó ételek, hűtés, tárolás, ételmérgetés, baktériumok,
Fontos, hogy minden élelmiszert a megfelelő hőfokon tároljunk. Fotó: 123rf

Az ételmérgezés elkerülése

A hivatal továbbá azt tanácsolja, hogy a hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tárolóhelyre. Érdemes ellenőrizni a hűtőszekrény hőfokát: a hűtés akkor hatásos, ha a húsokat és a tejet 5 Celsius-fok alatt tárolják, míg a zöldségek és gyümölcsök számára ennél magasabb, 10-15 Celsius-fok a legelőnyösebb. A hűtőbe a termékeket úgy kell betenni, hogy azok egymást ne szennyezhessék.

A nyers ételek veszélyeiről itt olvashat!

A Nébih kiemelte, hogy a legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról vagy tojásból a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák. Ezért azt javasolják, hogy a nyers darált húst még aznap készítsük el, mivel minél tovább tároljuk, annál veszélyesebb lehet. A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, ezért azt az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsük elő főzéshez vagy sütéshez. A húsok szeleteléséhez tartsunk otthon külön vágódeszkát és kést, ezeket pedig a használat után azonnal mossuk el meleg, mosogatószeres vízben.

További megelőzési tanácsok

  • Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni a gyümölcsöket és zöldségeket. Így eltüntethetjük a földes szennyeződéseket, a rovarmaradványokat és a növényvédőszer maradékát is.

  • Az ételeket - főleg ha húst és/vagy tojást tartalmaznak - mindig jól süssük-főzzük át, így ugyanis elpusztíthatjuk a baktériumokat és vírusokat.

  • A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet!

  • Felhasználás előtt nem elég csak megmelegíteni az ételt, azok forrósítása szükséges a biztonságos fogyasztás érdekében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: