Nem azért hízunk, mert zsírt eszünk

Ellentétben az alacsony zsírtartalmú diétákkal, a - például olívaolajból, vagy diófélékből származó - egészséges zsírokkal teli, nem kalóriamentes mediterrán diéta nem okoz súlygyarapodást, derült ki a spanyol PREvención con DIeta MEDiterránea (PREDIMED) hétéves kutatásából.

Bár az anyagcserére gyakorolt pozitív hatásait általában elismerik, a mediterrán diétától sokan tartanak, mivel jelentős zsírbevitellel jár. Az elmúlt 40 év során kitalált fogyókúrák többsége a zsír fogyasztását határozottan tiltja, és nagyon figyel az alacsony kalória bevitelre.

Mivel a zsírmentes diéták dacára az elhízás lassan járványszerűvé duzzad világszerte, egyértelmű, hogy nem a zsírbevitelben van a hiba.

A mediterrán étrend tele van egészséges zsíradékokkal

A PREDIMED 2003 és 2010 között végzett felmérésében 4282 olyan, 60 és 80 év közötti nő, és 3160 olyan 55 és 80 év közötti férfi vett részt, akik mindannyian vagy 2-es típusú diabétesszel, vagy legalább 3 kardiovaszkuláris rizikófaktorral éltek. A résztvevők több mint 90 százaléka túlsúlyos volt.

Egy részük olívaolajban gazdag, másik részük dióféléket tartalmazó, kalóriakorlátozás nélküli mediterrán diétát folytatott, míg a harmadik csoport alacsony zsírtartalmú fogyókúrát tartott. Az étrendhez szakképzett tanácsadók nyújtottak segítséget. Mint kiderült, öt év alatt az olívaolajat fogyasztó csoport vesztette a legtöbb súlyt.

A kutatók szerint ez azt bizonyítja, hogy a zsírmentes étkezés egyáltalán nem a legjobb megoldás, és az abból vesztett energia pótlására használt egyéb ételtípusok – cukorban és szénhidrátokban gazdag, de kalóriacsökkentett ételek – akár többféle egészségügyi problémát is okozhatnak.

Forrás: Medscape

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: