Ne csodálkozzon, ha hallucinál a kávétól!

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a túl sok kávéfogyasztás hallucinációhoz is vezethet. Akár már napi öt csésze fekete esetében tapasztalhatjuk, hogy valójában nem létező hangokat hallunk.

A kutatók arról számoltak be, hogy a koffein a legelterjedtebb pszichoaktív drogok közé tartozik, és a tanulmányból kiderült, hogy nagy mennyiségben igen káros lehet az egészségre.

Egy kísérlet során 92 önkéntest kértek fel, hogy huzamosabb ideig hallgassanak úgynevezett fehér zajt, és megkérték őket, hogy ha úgy hallják, Bing Crosby "White Christmas" című számát játsszák a zaj közben, akkor jelezzenek egy gombbal. Akik nagy mennyiségű koffeint fogyasztottak, arról számoltak be, hogy hallották a dalt, noha azt valójában nem játszották be.

Simon Crowe professzor, a melbourne-i La Trobe Egyetem munkatársa, aki a kísérletet is vezette, így nyilatkozott: "A koffein és a stressz együtt növeli az esélyét annak, hogy valaki pszichózisszerű tüneteket éljen meg. Ezért ideje lenne jobban odafigyelni ennek a 'drognak' az emberekre gyakorolt hatására."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: