Rájöttek, miért egészséges pálcikával enni

Az evőpálcikával való étkezés bonyolult műveletnek tűnhet, pedig valójában nem az. Kis gyakorlással könnyen elsajátítható a helyes technika, ráadásul egészségügyi előnyei is vannak annak, ha alkalmanként pálcikákra cseréljük a hagyományos evőeszközeinket.

Ha pálcikával eszünk, akkor lassabb az evés sebessége, illetve kisebb falatokat is nyelünk, mint ha hagyományos evőeszközöket használnánk. Ez segít megakadályozni azt, hogy túlegyük magunkat, ami hosszú távon csökkentheti az elhízás esélyét, illetve hozzájárulhat ahhoz, hogy elérjük, illetve megtartsuk az egészséges testsúlyunkat – írja cikkében a Brightside.

Sok egészségügyi előnye van annak, ha pálcikával eszünk. Fotó: Getty Images
Sok egészségügyi előnye van annak, ha pálcikával eszünk. Fotó: Getty Images

Amennyiben lassabban, illetve kisebb falatokban eszünk, az a vércukorszintünk egészségesen tartásához is hozzájárul, mégpedig azért, mert ilyenkor kisebb mértékű a vércukorszint ingadozása az étkezést követően. Egy 2014-es kutatás eredményei például igazolták, hogy a rizs által kiváltott vércukorszint-ingadozás kisebb akkor, ha pálcikával fogyasztják, nem pedig kanállal.

Elfelejthetjük a puffadást

A kisebb falatokban a szánkba kerülő ételt könnyebb alaposan megrágni, és a lenyelésével kevesebb levegő is kerül az emésztőrendszerbe. Ez azért előnyös, mert így étkezés után sokkal ritkábban kell megküzdenünk a puffadással, illetve az étel megemésztése is könnyebben megy majd.

Akik ettek már pálcikával, azok tudják, hogy ezzel az evőeszközzel szinte lehetetlen falni. Ha pedig az egész étkezési folyamat lassabb, kontrolláltabb, és kisebb falatokból áll, jelentősen lecsökkenhet annak az esélye, hogy félrenyeljünk egy nagyobb falatot, és emiatt fulladni kezdjünk.

És ez még mindig nem minden! Azért is érdemes megtanulni pálcikával enni, mert fejlesztheti a motoros képességeket és a kézügyességet, különösen gyerekeknél – tehát már kicsi korban célszerű elkezdeni gyakorolni. Az evőpálcák használatának gyakorlása remek mozgáskoordinációt, illetve koncentrációs készséget fejlesztő módszer. Ráadásul egy kutatás szerint ugyanazt az élelmiszert kanállal és pálcikával fogyasztva akár más ízűnek is érezhetjük, ami jól jöhet, amikor például válogatós gyerekekkel próbálunk egyes ételeket megkedveltetni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: