Balesetek és sérülések

Testi épségünk igen törékeny: a baleseti sebészetek a kórházak és szakrendelők legforgalmasabb osztályai, és a balesetek az elsők között szerepelnek a halálozási okok listáján is. A közutakon, a háztartásokban, illetve a munkahelyen, játszótéren, vagyis az élet minden területén történhet baleset. A segítség gyorsasága és hatékonysága mellett fontos az is, hogy az lehetőség szerint szakszerű legyen, hiszen a beavatkozással semmiképpen nem szabad ártani a betegnek. Érdemes tudni, hogy a mentők 104-es, illetve a központi segélyhívó 112-es telefonszámát minden telefonról, még egy lejárt kártyájú mobilról is ingyenesen lehet hívni.

Félrenyelés tünetei és kezelése

Mi a félrenyelés?

Félrenyelésről akkor beszélünk, ha az étel nem a megszokott helyére, a nyelőcsőbe kerül, hanem a légutakba. Ennek hatására erős légszomj, fuldoklás lép fel, amit az arc kivörösödése és heves köhögési inger, illetve köhögés kísér. A beteg légzése sípoló lesz, megszólalni nem tud. A félrenyelés súlyosságától függően változhatnak a tünetek: amennyiben az idegentest teljes mértékben elzárja a légutakat, a beteg elszürkül és eszméletlenné válik.

A félrenyelés előfordulása

Bárki félrenyelhet, élete során ez mindenkivel többször előfordul. Kisgyermekkorban a probléma gyakoribb, felnőtteknél pedig egyes betegségek lehetnek külön rizikófaktorok.

A félrenyelés okai

Kisgyerekeknél gyakran okoz félrenyelést az, hogy túl nagy falat vagy testidegen anyag kerül a szájba, a kicsik a falatokat rágva vagy szopogatva rohangálnak, nevetnek, hirtelen elesnek vagy tele szájjal nevetni kezdenek. Utóbbiak következtében az étel könnyen a légutakba sodródhat. Felnőtteknél is megesik, hogy nem figyelnek kellőképp az étkezésre, kapkodva esznek, emiatt félrecsúszik egy-egy falat, de általában ez valamilyen betegséghez kapcsolódik.
A félrenyelés társulhat mentális kórképekhez is, de egyéb betegségeknek is lehet velejárója. Jelentkezhet például olyan idegrendszeri betegségeknél, mint a Parkinson-kór vagy a szklerózis multiplex. Tumoros betegségekhez ugyancsak társulhat félrenyelés, részleges aspirációs probléma. Ezek az esetek általában nem járnak alarmírozó tünetekkel, csak kisebb köhögési rohamokkal, de a későbbiekben akár gyulladáshoz is vezethetnek a tüdőben. Pajzsmirigyműtét utáni féloldali hangszalagbénulást is kísérhetik kisebb félrenyelések, illetve köhögés. Ez szintén nem okoz olyan nagymértékű problémát, mint egy falat megakadása, pár hét után spontán rendeződik.

A félrenyelés tünetei

Ha nem a légút teljes elzáródásról van szó, hanem csak részlegesről, akkor nehezített, sípoló légzés jelentkezik, amihez légszomj és köhögési inger társul. A környezet tulajdonképpen azt érzékeli, hogy az érintett személynek erős köhögési rohama van, hangja elakad. A köhögés lehet nagyon heves is, ami szerencsés esetben azt eredményezi, hogy a félrement falat kikerül a gégéből, így megszűnik a légszomj. Nem szabad elfelejteni, hogy a panasz amiatt is megszűnhet, mert a gégét részlegesen elzárt falat lejjebb sodródott, bejutott a légcsőbe, illetve a kisebb légutakba. Ilyenkor a kezdeti ijesztő jelek abbamaradnak, az érintett mondhatni elnémul.
A félrenyelés gyakran jelentkezik köhögési ingerrel
A félrenyelés gyakran jelentkezik köhögési ingerrel
Emiatt gyermekek esetében minden idegentest félrenyelése esetén ajánlott orvoshoz fordulni. Ez azért fontos, mert az alsó légutakban bekerült idegen anyag akár visszatérő tüdőgyulladást is okozhat a későbbiekben. Ilyesmi persze csak szilárd táplálék félrenyelésekor következhet be, egy kis folyadék félrenyelése, ha ez nem rendszeres, nem igényel orvosi ellátást. Ha az elzáródás teljes, akkor a beteg elszürkül és elkékül, akár az eszméletét is elvesztheti. Ez esetben köhögés sem jelentkezik.

A félrenyelés diagnózisa

A diagnózis felállítása az adott eset ismeretében történik, az orvosok a beteg, illetve a környezet elmondásából indulnak ki. Ha az érintett súlyos félrenyelés miatt kórházba kerül, akkor tisztázni kell, hogy a falat bejutott-e a hörgőjébe, illetve a tüdejébe. Egy-egy tüdőrész esetleges elzáródását röntgennel lehet kimutatni: bár az idegen anyag nem ad mindig röntgenárnyékot, de a felvételen indirekt jelek utalhatnak erre.

A félrenyelés kezelése

Aki félrenyelt, azt köhögésre kell biztatni, ugyanis az ezáltal a tüdőből kiáramló levegő segíti kisodorni a légutakba került szilárd falatot vagy folyadékot. Ha az érintett képtelen köhögni, akkor elsősegélyként érdemes 4-5 erőteljesebb ütést mérni a hátára. Eközben a gyerekeket célszerű a térden átfektetni, természetesen hason, hogy a fej előrelógjon. A felnőttek hátát is előrehajolt helyzetben kell ütni.
Mindez a légutakba került idegentestet kimozdításában segíthet, ezáltal azt könnyebben ki lehet köhögni. A beteg mögé állva lehet alkalmazni a Heimlich-féle műfogást is: ehhez a szegycsont alá kell helyezni az öklöt, a másik kezet ráhelyezve pedig erőteljes lökést kell adni a mellkas fele irányulva. Mindez a tüdőből olyan levegőáramlás megindulását eredményezi, ami szintén segíti az idegentest kimozdítását.
Ha a félrenyelés súlyos, fontos, hogy az érintettet minél előbb megfelelő szakemberhez, illetve gyógyintézménybe juttassák. A félrenyelt falatot bronchoszkópos művelet során távolítják el az orvosok. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a légutakba endoszkóppal behatolva, ellenőrizve veszik ki az idegen anyagot. A megelőző röntgen azért fontos, mert támpontot adhat arról, hogy melyik irányba, a jobb vagy baloldali hörgő felé érdemes indulni.

A félrenyelés gyógyulási esélyei

A gyógyulási esély az esetek túlnyomó többségében teljes. Kisebb, vissza-visszatérő félrenyelés inkább csak valamilyen betegséghez társultan fordul elő.

A félrenyelés megelőzése

Célszerű nyugodt körülmények között, kellő odafigyelés mellett táplálkozni, közlekedési eszközön pedig rágózni sem szerencsés, mert egy hirtelen fékezés miatt könnyen félrecsúszhat a rágó is. Eszméletlen beteget véletlenül sem szabad etetni vagy itatni azt gondolva, hogy például cukorbeteg és a leesett a vércukorszint rendezésére van szükség. Kisgyerekeknél figyelni kell arra, hogy túl nagy falatot ne kapjanak, életkoruknak megfelelő táplálékot fogyasszanak, evés közben ne szaladgáljanak. Esetükben is az a cél, hogy az étkezésre mindig nyugodt körülmények között kerüljön sor. Ügyelni kell arra is, hogy a kicsik környezetében ne legyenek olyan apró tárgyak, amelyeket könnyen szájba vehetnek, azokat ugyanis félrenyelhetik.

A félrenyelés szövődményei

A legsúlyosabb szövődmény a fulladás okozta halál, ami abban az esetben fordul elő, ha az idegentest teljesen elzárta a légutat és időben nem sikerül eltávolítani.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész szakorvosnak
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.