Mivel kínáljuk a menekülteket?

Sokan próbálnak segíteni az Ukrajnából érkező menekülteknek, akár úgy, hogy ételt, italt visznek az érkezőknek, akár azzal, hogy szállást adnak nekik és gondoskodnak róluk. Nem mindegy azonban, mivel kínáljuk őket.

Ukrajnai menekültek : "visszamennénk, amint lehet".

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy rövid listát, amit érdemes figyelembe venni, amikor étellel, itallal kínáljuk az Ukrajnából érkező menekülteket. Mutatjuk, vendéglátóként vagy adományozóként mit tartsunk szem előtt a rendkívüli élethelyzetbe került, sokszor traumatizált emberek, köztük gyermekek esetében.

A folyadékot pótoljuk először

A sokórás vonatút után az egyik legfontosabb az azonnali folyadékpótlás. Ugyanakkor az elvesztett folyadékmennyiséget nem lehet egyszerre visszapótolni, lényeges a fokozatosság. Adjunk inkább több, kisebb, maximum félliteres kiszerelésű folyadékot a kezükbe. Most az sem baj, ha nem csak vizet viszünk: nyugodtan kínálhatunk egyéb italokat, például gyümölcsleveket, a változatosság ez esetben is jól jöhet.

Válasszuk a bolti terméket

Az adományozásnál is alapvető az élelmiszerbiztonság. Bár a házi kosztnak nincs párja, most inkább a boltban kapható termékekkel segítsünk! Ezek jól és hosszan tárolhatók, minden fontos információ a címkéjükön van, és a külföldről érkezőknek is ismerősebbek lehetnek, kevésbé lesznek ezekkel bizalmatlanok.

Gondoljunk a praktikumra

Miután a kapott élelmiszereket jellemzően nem egy felszerelt háztartásban fogják elfogyasztani, figyeljünk oda arra, hogy könnyen lehessen velük bánni. Jók lehetnek a fóliával lezárt készételek vagy a nyitófüles konzervek, a szívószálas gyümölcslevek, félliteres ásványvizek, becsomagolt bolti szendvicsek és egyszemélyes snackek, amelyeket adott esetben tovább is tudnak vinni magukkal. A gyümölcsöket, zöldségeket ne mossuk meg előre!

Figyeljünk arra, hogy olyan élelmiszereket adjunk, amikkel könnyű bánni.
Figyeljünk arra, hogy olyan élelmiszereket adjunk, amikkel könnyű bánni. Fotó: Getty Images

Csak olyat adjunk, amit mi is szívesen elfogyasztanánk

Ügyeljünk a szavatossági, illetve minőségmegőrzési határidőre, és válasszuk azokat a termékeket, amelyek tovább fogyaszthatók, hiszen lehet, hogy majd csak később osztják ki azokat. Csak hibátlan és tiszta élelmiszereket adjunk másoknak! Gondoljunk arra is, hogy a különleges, megosztó ételeknek most kevesebb hasznát veszik, inkább olyanokat vigyünk, amiről tudható, hogy a többség szereti.

Ügyeljünk a tárolásra

Lehetőleg olyan élelmiszert vigyünk, ami nem igényel feltétlenül hűtést. Semmiképpen ne adjunk mélyhűtött vagy fagyasztott terméket, mert a kiolvadás után azokat azonnal el kell fogyasztani, visszafagyasztani nem szabad. Hosszabb távra inkább tartós élelmiszereket adományozzunk, amelyek jól szállíthatók és hűtés nélkül is eltarthatók.

Vegyük figyelembe a táplálkozási szokásaikat

Ukrajna több mint 60 százaléka pravoszláv, azaz ortodox vallású. Ők sokkal inkább betartják a böjti előírásokat, mint a többi keresztény felekezet, kiváltképp baj esetén, mert a böjt számukra nemcsak megtisztulást, hanem könyörgést is jelent. A pravoszlávok évente közel 200 napot is böjtölnek a három nagy ünnepük idején. Az ortodoxiában a nagyböjt 48 napig tart: idén március 7-én kezdődött és közvetlenül húsvét előtt ér véget. Ilyenkor sokan nemcsak húst, hanem semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak. Tehát vajat, tojást, tejet vagy halat sem, ezért kérnek többen a vegetáriánus szendvicsből.

A nagyböjt második és hatodik hetétől a száraz étkezést (ihat vizet, fogyaszthat kenyeret, sót, diót, mézet, nyers gyümölcsöt és zöldséget, szárított gyümölcsöt) hétfőn, szerdán és pénteken írják elő. Olaj nélküli meleg étel kedden és csütörtökön, szombaton és vasárnap pedig olajjal készített meleg étel megengedett. A nagyböjt utolsó hetében (nagyhét) száraz étkezést tartanak: nagypénteken nem lehet enni.

Gondoljunk a lelkiállapotukra

Semmiképpen ne erőltessük az evést, hiszen stresszes, nem egyszer sokkos állapotban lévő emberekről van szó. Hívjuk meg az asztalunkhoz őket, de tartsuk tiszteletben, ha mégis inkább külön étkeznének. Tegyük világossá, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyeket nekik szántunk, amikből nyugodtan, akár kérdezés nélkül is vehetnek. Ne mi találjuk ki, hogy mit szeretnének, kérdezzük meg, hogy mit ennének szívesen, mire lenne még szükségük. Feltétlenül tudjuk meg, hogy van-e valakinek közülük ételallergiája, -érzékenysége stb. A kisgyermekek étkezését bízzuk a szülőkre, vagy a velük érkező felnőttekre. Ha egy kis csokoládéval, nápolyival vagy túró rudival szeretnénk őket jobb kedvre deríteni, ahhoz is kérjük ki a szülők engedélyét.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: