Milyen az ideális koleszterinszint?

Bár a koleszterinre a köztudat rossz, nem kívánatos tényezőként szokott tekinteni, valójában ez a vegyület létfontosságú része szervezetünknek. Persze, ez nem azt jelenti, hogy ne kellene odafigyelni a megfelelő mértékű bevitelére.

A koleszterin egy zsírszerű anyag, amelynek túlnyomó részét szervezetünk, főként a májunk állítja elő, mintegy 20 százalékának viszont a táplálkozás a forrása. Ami pedig a funkcióját illeti, egyebek mellett a sejtmembrán legfontosabb építőelemeként és egyes hormonok előanyagaként tartjuk számon.

Mikor sok, mikor kevés?

A vérvizsgálattal kimutatható koleszterinszint kapcsán fontos megemlíteni, hogy ez lényegében a koleszterin két típusának összesített értékét adja meg. Attól függően ugyanis, hogy a vegyület milyen fehérjéhez kötődve fordul elő a vérben, beszélhetünk LDL- és HDL-koleszterinről is.

Előbbinek eredendően az a feladata, hogy a sejtekhez szállítsa a koleszterint, ha viszont túl nagy mennyiségben van jelen a szervezetben, már gondokat okoz. Ilyenkor ugyanis az erek falán lerakódva szűkíti a vér útját, ezáltal növelve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ezért is szoktuk ezt a formát rossz koleszterinként emlegetni. A HDL-koleszterin eközben éppen ellenkező irányba szállít, így tehát ennek szintje minél magasabb, annál jobb.

Bármennyire is finomak, érdemes óvatosan bánni a zsírosabb húsokkal
Bármennyire is finomak, érdemes óvatosan bánni a zsírosabb húsokkal

Egy egészséges személy esetén az összesített koleszterinszint felső határa 5,2 mmol/liter, ugyanakkor 40 éves kor felett a fejlett nyugati országok lakosságának majdnem fele esetében ennél magasabb ez az érték. Márpedig 6,5 mmol/liter mellett dupla, 7,8-től pedig már tripla akkor eséllyel alakulnak ki a szív- és érrendszeri megbetegedések. A 7 feletti érték kórosnak számít, és mindenképpen orvosi segítséget tesz indokolttá.

Tudatos étrend a jó cél érdekében

Lényeges szempont, hogy koleszterint kizárólag állati eredetű ételekben találunk, így például a zsírosabb húsokban és a tojásban . Napi szinten 300 milligramm körül alakul az ajánlott bevitel, a magas koleszterinszint elkerülése érdekében érdemes ehhez igazodni.

Mit együnk reggelire, ha magas a koleszterinszintünk? Íme, néhány tipp a megfelelő napindító étkezéshez!

Étkezési szokásaink kialakításakor fontos tehát a zöldségek és gyümölcsök napi szintű fogyasztását célul kitűzni. Emellett a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zsírszegény tejek és tejtermékek, a sovány húsok és tengeri halak, valamint a diófélék és a hüvelyesek is előnyt élvezhetnek. Sütéshez, főzéshez javasolt növényi eredetű zsiradékokat használni - a koleszterin ugyanis az ilyen jellegű hőkezelés hatására sem bomlik el.

Szintén hasznos a rendszeres testmozgás, továbbá a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: