Miért fontos a sav-bázis egyensúly?

Szervezetünkben a savak és bázisok természetes egyensúlya döntő fontosságú. Nézzük, hogyan deríthetjük ki, hogy melyik felé billent el bennünk a mérleg.

Az emberi szervezet naponta ki van téve az állandóan változó mennyiségű savas és bázikus (lúgos kémhatású) anyagoknak. Az egészséges embernél ezek egyensúlyban vannak, a bázikus anyagok enyhe túlsúlya mellett - ekkor jó a teljesítményünk és jól érezzük magunkat.

A modern életmód savasodásra hajlamosít

Nem megfelelő életmód mellett (dohányzás, mozgásszegény életmód, túlzott fogyókúra, stressz), táplálkozásunk kiegyensúlyozatlansága esetén (tartósított élelmiszerek, túlzott hús- és húskészítmény, feketekávé, alkohol, valamint elégtelen zöldség- és gyümölcsfogyasztás) valamint nagymértékű fizikai terhelés és különböző megbetegedések következtében a sav-bázis egyensúly felborul savas irányba, a túlsavasodás pedig a szervezet működési zavaraihoz vezethet.

A túlsavasodás elkerülése és a testünkben (például a csontokban) felhalmozott bázikus tartalékok megkímélése érdekében megfelelő mennyiségű bázikus anyagot (ásványi anyagok, nyomelemek bázikus sóit) kell szervezetünkbe juttatni. A szervezetben természetes körülmények között is keletkeznek savak: például a fehérjék feldolgozása során foszfor- és kénsav, oxigénhiány esetén (pl. sportoláskor) tejsav, a zsírok bontása során (diétázáskor) ketonsavak, amelyek mind hozzájárulnak az állandó savterheléshez, ezért a bázikus tápanyagokkal történő semlegesítésük (méregtelenítés) és kiválasztásuk elengedhetetlen a szervezet egészsége szempontjából.

Mikor és hogyan kell lúgosítani?

A túlsavasodás káros hatása

A savasító életmód és a savkeltő élelmiszerek fogyasztása következtében valami hasonló történik az emberi szervezetben, mint amikor a savas eső pusztítja az erdőt: a fák a levegőből kén-dioxidotvesznek fel, aminek semlegesítéséhez bázikus anyagokat (ásványi anyagok és nyomelemek lúgos kémhatású sóit) használnak fel. Ha a fának kevés a bázistartaléka, elpusztul. Az emberi szervezet hasonlóképpen bázikus anyagokat igényel a savak semlegesítéséhez.

Ha testünk semlegesítésre való képessége kimerül, akkor a savak elraktározódnak a kötőszövetekben, az ízületekben és az izmokban, ami számos kóros folyamatot indíthat el. A bázikus hatású ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő mennyiségű bevitele alapvető feltétele a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás és ezáltal a szervezet egészsége fenntartásához. Több fájdalmas, súlyos mozgásszervi betegség, mint a köszvény, a csontritkulás tüneteit ronthatja a szervezet felborult sav-bázis háztartása - figyelmeztetett dr. Cseuz Regina reumatológus, belgyógyász szakorvos.

Miért fontos a sav-bázis egyensúly?
Miért fontos a sav-bázis egyensúly?

Tünetek, megelőzés

A túlsavasodás mérése rendkívül nehéz. A pH-érték vizeletből történő megállapítása kevésbé megfelelő módszer, mivel a vizelet még normál esetben is enyhén savas, továbbá a depresszió, megnövekedett stressz-érzékenység, a koncentrálóképesség csökkenése, a terhelhetőség és az ellenálló-képesség csökkenése, anyagcserezavarok, izom- és ízületi bántalmak, bőr-haj és körömelváltozások.

A táplálkozáskutatók már a 19. században rájöttek, hogy a zöldségek és gyümölcsök igen nagy arányban tartalmaznak létfontosságú bázikus anyagokat. A szervezet kiegyensúlyozott sav-bázis háztartásához a bázikus anyagoknak kb. nyolcvan százalékos túlsúlyban kellene lenniük, ezért törekednünk kellene a zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek fogyasztására, mert ezek forrásai ezen anyagoknak. Ha ez a túlsúly nem valósulhat meg, bázikus tápanyagtartalmú táplálék-kiegészítő rendszeres használatára van szükség: ezt gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban találhatjuk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció