Miért van mostanában egyre több termékvisszahívás?

Mostanában viszonylag gyakran láthatunk figyelmeztetéseket azzal kapcsolatban, hogy valamilyen szennyezettség vagy minőségbeli probléma miatt visszahívnak termékeket a boltokból és a vásárlóktól. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy manapság több a problémás termék. Mutatjuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) magyarázatát.

Az elmúlt hónapokban szinte minden hétre jutott legalább egy olyan hír, amely arról szólt, hogy szalmonellafertőzöttség gyanúja, idegen anyag vagy csattanómaszlag esetleges előfordulása, az ajánlott napi beviteli mennyiségnél magasabb jódtartalom, valamint mérgező anyag vagy nem jelölt allergén jelenléte miatt termékeket hívtak vissza. Ennek okáról közösségi oldalán osztott meg egy rövid magyarázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ( Nébih ).

Szinte minden hétre jut olyan hír, amely problémás termékek visszahívásáról szól. Fotó: Getty Images
Szinte minden hétre jut olyan hír, amely problémás termékek visszahívásáról szól. Fotó: Getty Images

Nincs több hír, csak most jobban szem előtt vannak

„A termékvisszahívások száma alapvetően nem szaporodott, csak gondoskodtunk róla, hogy az ilyen típusú hírek jobban szem előtt legyenek, mint korábban. Ennek érdekében az elmúlt időszakban bevezettük azt az új gyakorlatot, hogy minden egyes termékvisszahívásról hírt adunk a Nébih Facebook-oldalán” – írta válaszában dr. Bognár Lajos országos főállatorvos. Mint kiemelte, ezzel az volt a cél, hogy ezek a fontos, sokakat érintő információk minél több vásárlóhoz eljussanak – azokhoz is, akik nem böngészik a Nébih honlapján található, a termékvisszahívásokat összesítő adatbázist, hanem inkább a közösségi médiából tájékozódnak.

A tájékoztatás ezen formája pedig a tapasztalatok szerint igen hatékony, hiszen a Nébih termékvisszahívásokról szóló posztjait rendszerint több ezren megosztják. „Az igazság tehát az, hogy nem a termékvisszahívások száma lett több, hanem a megosztásoké” – fogalmazott a főállatorvos. Megjegyezte továbbá, hogy amikor csak lehetőség van rá, termékfotót is mellékelnek a felhívások mellé, hogy ezzel is segítsék a vásárlókat a szóban forgó, problémás élelmiszerek azonosításában.

Komoly rosszullétet kockáztat meg, aki nem eléggé körültekintő, és véletlenül romlott ételt fogyaszt el. Ezért nem árt tudni, hogy milyen jelekre kell odafigyelni vásárláskor, illetve milyen óvintézkedéseket tehetünk meg otthon, hogy csökkentsük a veszélyt.

„Az adatbázis nem szégyenfal”

A szakértő kiemelte ugyanakkor, hogy a Nébih termékvisszahívás-adatbázisára nem egy „szégyenfalként” kell tekinteni, ugyanis nem az adott árucikkek gyártójának lejáratása a cél. „A hatóság célja az, hogy minél több felelős vállalkozó jelezze, ha probléma van a termékével. Inkább történjen meg időben a termékvisszahívás, és legyenek ilyen módon védve a vásárlók, mint hogy az egészségre ártalmas termék forgalomban maradjon” - hangsúlyozta Bognár Lajos.

A hasonló, állattartást vagy élelmiszer-biztonságot érintő kérdéseket egyébként továbbra is várják a komment@nebih.gov.hu e-mailcímre. Az országos főállatorvos válaszait pedig szerdánként teszik közzé a Nébih közösségi oldalán.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +2 °C

A reggeli felhősebb időt követően a nagyrészt gomolyfelhős időben legalább néhány órára kisüt a nap, emellett egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk. Este nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel. Helyenként, főként a nap első felében valószínű kisebb eső, zápor. Az általában nyugati, északnyugati szél több helyen lesz élénk, majd délután délnyugatira, délire fordul a légáramlás, és átmenetileg mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra