Mennyire csípnek a legerősebb paprikák?

A minap érkezett róla a hír, hogy egy negyvenhét éves kaliforniai férfi majdnem belehalt, hogy megevett egy hamburgert, amelyet előzőleg a világ egyik legcsípősebb paprikájával, a naga jolokiával, elterjedt nevén szellempaprikával fűszereztek meg. Mi, magyarok bírjuk a csípőset, de lehet, hogy ez még nekünk is sok lett volna. Mi mennyire csíp?

Egy k. u. k. katonatörténet szerint a magyar és az osztrák egységek együtt táboroztak, és egy kamerád szerette volna megkóstolni a magyar gulyást. Kapott is kanalat a kóstolóhoz, de a gulyás igen csípett, s a knédlin és smarnin nevelkedett fussfolk azt hitte, hogy forró az étel, hát fújni kezdte. A végén már megbőrösödött a kanálban a gulyáslé, de szegény osztráknak még mindig igen forró maradt.

Scoville-skála csipős paprikál
Néhány vegyület és paprika elhelyezkedése a Scoville-skálán. Fájdalmas megismerés

Érdekes lett volna látni, mit kezdenek a magyar bakák, ha hegyes- vagy cseresznyepaprika helyett Jalapeñót , Habanerót vagy éppen a már említett naga jolokiát kevertek volna a levesükbe. Mert az igazán erős paprikának a fele sem tréfa. Ezért is lehet olyan evőversenyek rendezni, ahol a minél csípősebb fogás legyűrése a cél.

A csípősség mérése

Mielőtt rátérnénk a szerencsétlen kaliforniai esetre, nézzük, hogy a paprikák erősségét hogyan mérik. A paprikafélék a kapszaicin nevű - C18H27O3N, 8-metil-N-vanillil-6-nonénamid, fenolból származtatható - alkaloid miatt csípnek. Ez az anyag a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. Azaz az osztrák kamerád nem véletlenül érezte forrónak a levest. A csípősséget a módszer megalkotója után elnevezett Scoville-skálán mérik, amelynek az egysége az SHU (Scoville heat unit - Scoville-féle csipősségi egység) a kapszaicin viszonylagos mennyiségét jelzi.

Az eredeti módszer szerint a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígítják egészen addig, hogy a tesztelők már ne legyenek képesek érzékelni a csípősséget , amelynek értékét a hígítás mértéke adja meg a Scoville-skálán. Ennek alapján a kapszaicintől teljesen mentes paprikák Scoville-értéke nulla, azaz egyáltalán nem csípnek. A skála túlsó végén áll a jelenleg ismert legerősebb paprika, a Carolina Reaper , a Capsicum chinense fajta egy nemesített változata, amely 1,57 milliós SHU-val jelenleg a csúcstartó. Azaz az eredeti kivonatot több mint másfélmilliószorosára kell hígítani, hogy a csípősségét már ne lehessen érzékelni.

Mivel a Scoville-féle teszt meglehetősen pontatlan - hiszen a szubjektív emberi érzékelésen alapul -, ma már úgynevezett HPLC folyadékkromatográfiával (Gillett-módszer) mérik a csípősséget, amit ASTA egységben fejeznek ki. Nagyjából egymilliomod rész kapszaicin felel meg 15 Scoville-egységnek. Ez az átszámítás sem pontos, s körülbelül 20-40 százalékkal alacsonyabb értéket ad a Scoville eredeti módszerével mértnél.

Az egyes paprikafajtákra nem lehet általános értékeket megadni, mert igen nagy, akár tízezerszeres eltérések is mutatkozhatnak az adott paprika származásától, a klímától, a talajtól és a termőhely egyéb adottságaitól függően.

A kaliforniai eset

A szellempaprika csípőssége alulról közelíti az egymillió SHU-t vagy meg is haladhatja azt. Ez még öt éve is elég volt hozzá, hogy Guinness-rekorder legyen. Egyetlen nyalintás után fél óráig képes égető fájdalmat okozni a szájban. Csak, hogy világos legyen a megpróbáltatás mértéke, a legerősebb magyar paprikafajták 2500 SHU körül teljesítenek a Scoville-teszten. Nem csoda, hogy igazi virtus a szellempaprika elfogyasztása. De erre nem egyformán reagál a különböző emberek szervezete.

A szóban forgó kaliforniai esetben egy szellempaprikával megkent hamburgert szolgáltak fel a versenyzőnek, s miután elfogyasztotta hat pohár vizet ivott meg egymás után, hogy enyhítsen a fájdalmon. De ahelyett, hogy javult volna az állapota hamarosan émelyegni, majd hányni kezdett.

A Cayenne-bors kedvező egészségügyi hatásai széles körben ismertek, de ez a fűszer (illetve mindazok, melyek szintén kapszaicint tartalmaznak) bizonyos krónikus problémák, sőt egyes daganatos betegségek kialakulásának rizikóját is csökkenthetik. Részletek!

A hányást mellkasi és gyomorfájdalmak követték, s ezért a férfit kórházba kellett szállítani, ahol a vizsgálatok során kiderült, hogy az erős hányás miatt megrepedt a nyelőcsöve, a bal tüdeje pedig összeesett. A nyelőcsövön keletkezett 2,5 centiméteres repedésen az elfogyasztott táplálék átszivárgott a bal tüdő környékére. (A spontán nyelőcsőruptura - Boerhaave-szindróma - rendszerint erős hányás során jelentkezik, s az esetek 20-40 százaléka még kezelés mellett is halállal végződik. Ha a betegnél nem diagnosztizálják a problémát időben, és így nem részesül gyors orvosi segítségben, a halál biztosan bekövetkezik.) Az orvosok ezúttal is haladéktalan beavatkozással tudták megmenteni a pórul járt virtuskodó életét, akit csak több mint három hét után bocsátottak haza.

Forrás: Live Science , Origo.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

Délnyugat felől vastagabb felhősáv érkezik, amely szakadozik, gomolyosodik, és emellett is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, általában több órára kisüt a nap. Többfelé, és akár több hullámban várható zápor, zivatar, délután délnyugaton heves zivatar is lehet. A délies szél megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között valószínű, nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra