Mennyi csípős szószt szabad fogyasztani?

A csípős ételek, illetve a csípős szószok, fűszerek a hazai gasztronómiában is nagyon kedveltek. Sokan vannak, akik gyakorlatilag napi szinten fogyasztják. De vajon mennyit fogyaszthatunk el "büntetlenül"?

A csípős szószokban általában valamilyen csípős paprika, chili, habanero, jalapeno található, mellette pedig só és ecet. A csípős paprikafélékben egy kapszaicin nevű anyag található, ez adja az ízüket. A kapszaicin emberi szervezetre gyakorolt hatásait régóta vizsgálják a szakértők. Védi a szív és az emésztőrendszer egészségét, segíthet megelőzni bizonyos rákfajták kialakulását, illetve a meglévő rákos megbetegedés esetén lassíthatja a kóros sejtburjánzás terjedését is.

Jó-e a csípős étel torokfájásra? Részletekért kattintson !

Emellett segíthet a fogyásban is, mivel serkenti az anyagcserét , és az étvágyat is csökkentheti, de ezekkel a hatásokkal kapcsolatban jelenleg is folynak még a kutatások. Főleg azért, mert a hatás általában egészen kis mértékű. A kapszaicint fájdalomcsillapításra is használják, például bizonyos, külsőleg használandó, ízületi, illetve izomfájdalmakra ható készítményekben. A paprikafélékben emellett sok a C-vitamin is, ami szintén értékes táplálékká teszi őket.

A kapszaicint fájdalomcsillapításra is használják
A kapszaicint fájdalomcsillapításra is használják

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a csípős szószok sótartalma általában igen magas. Ez nem tesz jót a vérnyomásnak, illetve puffadást, fejfájást is okozhat. Éppen ezért érdemes a szószokkal is mértékletesnek lenni, ha nem akarjuk túllépni a javasolt napi sófogyasztási limitet, ami 2300 milligrammot jelent. Ha olyan ételekhez adjuk őket, például zöldségekhez, amelyek nem tartalmaznak sót, akkor lehetünk kicsit bőkezűbbek a csípős szószokkal. Akiknek magas a vérnyomása vagy gondjuk van a szívükkel, nem szabad fogyasztaniuk túl sok ilyesmit, és ugyanez igaz azokra is, akiknek emésztési problémáik vannak, vagy egyszerűen csak érzékenyebb a gyomruk az átlagnál.

A csípős ételek túlzásba vitele egyébként még a teljesen egészséges embereknél is gyomorfájást, hasmenést okozhat. A csípős szószok, ételek fogyasztására nincsen orvosilag javasolt mennyiség - mindenkinek a saját szervezete jelzéseit érdemes figyelnie.

Forrás: womenshealthmag.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)