Megvan, hogy a legjobb feltörni a tojást

A tojás feltörése igazi kulináris szertartás. Bámulatos, ahogy a szakácsok egy kézzel képesek kivitelezni, ráadásul nem hagynak semmiféle piszkot maguk után. Mi a helyes eljárás, ha ilyen művészi módon és hatékonyan szeretnénk hozzájutni a tojás beltartalmához?

A helyes eljárás, ha a héj gyorsan eltörik, és a tojás belseje azonnal kifolyik, méghozzá úgy, hogy a sárgája is egyben marad, és nem pottyan tojáshéjdarab a tálba. Szerencsére a szakácshagyomány, és most a tudomány azonosított egy majdnem tévedhetetlen módszert. Ehhez csak néhány alapvető fizikai alapelv ismerete szükséges.

tojás
A tojás helyes feltörése valóságos rítus a szakácsok számára

A tökéletes feltöréshez azt kell tudni, hogy hol és milyen erővel kell megütni a tojáshéjat. "A héj legvékonyabb része a tojás közepén van, ott kell kezdeni" - mondja Volker Blum, a Duke Egyetem anyagkutatója. Mint minden tárgynak, a tojáshéjnak is vannak töréspontjai, illetve olyan határértékei, amelyeken túl nem tud több erőt felvenni. Ez a határ ott a legalacsonyabb, ahol a tojáshéj a leggyengébb. "Pontosan azért, mert a középső terület a leglaposabb" - tette hozzá Sinan Keten, a Northwestern Egyetem gépészmérnöke. A tojás teteje és alja viszont a legerősebb - és ezért ott a legnehezebb feltörni - mert ott a legnagyobb a görbülete. A tojáshéj olyan teherhordó szerkezet, mint egy kupola, és az ív képes nagyobb terhelést megtartani törés nélkül, mert egyenletesebben osztja szét a ránehezedő súlyt. A kutató szerint ha két ujjunk közé fogjuk a tojást a pólusainál fogva, rendkívül valószínűtlen, hogy elegendő erőt tudnánk közölni vele, hogy összetörjön. Azaz egy kézzel hosszában aligha tudjuk összeroppantani a tojást, mert a héj görbületei egyenletesen terjesztik szét a nyomást.

Most, hogy már tudjuk, hol a töréspont, egy gyors kezdeti repesztést kell kivitelezni a héjon (oda kell ütni a tojást az oldalával az asztalhoz), amely akkora roncsolódást eredményez, hogy hüvelykujjunk átfér rajta. A többi már csak egy kis erőfeszítés marokkal - és a tojás belefolyik a tálba.

A tojás természetes védőrétegét támadjuk meg, ha lemossuk. A védőréteg meggyengülése következtében a tojás héján lévő mikrorepedéseken keresztül a belsejébe juthatnak a kórokozók. Részletek!

A törésmechanika szerint, amikor a tárgyon létrehozunk egy repedést, elég apró marad, amíg nem közlünk nagy erőt, hogy elérjük a kritikus törési hosszt. Amint elértük, a repedés gyorsan növekszik mindaddig, amíg az erő állandó marad. Olyan ez kicsiben, mint a rianások a befagyott Balaton jegén. Ha sikeresen megnyitottuk a tojáshéjat, akkor az élekre további erőt kell összpontosítani, hogy a rés tovább bővülhessen. Vigyázat! Ezt azonban nem szabad túlzásba vinni, mert ha a héj széleit túl agresszíven próbáljuk eltávolítani egymástól, az egész héj összeroppanhat.

Ha tiszta és gyors törést sikerült kivitelezni, akkor nem kell tartani tőle, hogy a tojástörés után rögtön a takarítás a következő házimunka.

Forrás: popsci.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: